Tiborcz megszerezte a BDPST nevű milliárdos ingatlancég túlnyomó részét

direkt36
2018 június 26., 12:51

Néhány nappal ezelőtt érkezett a cégbíróságra egy irat, amelyben Tiborcz István bejelentette, hogy minősített többséget szerzett a BDPST Zrt. nevű ingatlanos cégben. A miniszterelnök veje már eddig is tulajdonos volt a társaságban, de májusban megvásárolta régi üzlettársa, Hamar Endre részvényeit, és így most már övé a cég túlnyomó része.

Nem derül ki az iratból, hogy pontosan mennyi részvényt vásárolt Tiborcz Hamartól, de a „minősített többség” megfogalmazás a jogszabályok szerint azt jelenti, hogy legalább a cég 75 százaléka az övé. A dokumentumban nem szerepel, hogy Tiborcz mennyit fizetett a részvényekért. (Erre és más részletekre rákérdeztünk a BDPST Zrt.-nél. Ha válaszolnak, akkor azzal kiegészítjük a cikket.)

A 2015-ben alapított BDPST Zrt. néhány év alatt jelentős ingatlanportfóliót alakított ki. Ahogy arról több újság beszámolt korábban, a céghez tartozik a turai kastély, a Ranolder-villa Badacsonyban, a Mahart-ház nevű, Pesti Vigadó melletti palota, egy palotaszint az Andrássy úton, és egy 2000 négyzetméteres orbánhegyi telek. Mint arra a 444 rámutatott korábban, a BDPST történetét az is érdekessé tette, hogy a cég üzletelt többek között az FBI által körözött szaúdi Ghaith Pharaonnal (ő azóta már meghalt).

A társaság tavaly kifejezetten jó évet zárt. Eszközállománya több mint 5 milliárd forint volt, és 4,1 milliárd forintnyi adózott nyereséget ért el. 

A cég közgyűlésének májusi döntése szerint ezt a pénzt az eredménytartalékba helyezik, tehát nem veszik ki a tulajdonosok.

Fontosnak tartod a hatalom ellenőrzését? Csatlakozz a Direkt36 támogatói köréhez akár néhány ezer forinttal!

Kacifántos módon derült ki az, hogy a BDPST Tiborcz István érdekeltsége. Elsőként a 444 írta meg még 2016-ban, hogy a cég a miniszterelnök vejéhez köthető, személyesen ő fizette be ugyanis a cég alapításához szükséges illetéket. Tavaly ősszel aztán a nyilvánosságtól általában elzárkózó Tiborcz adott egy interjút a kormánypárti Origónak, amelyben közölte, hogy ő a BDPST egyik részvényese. Ez után több újságíró is betekintést kapott a cég részvénykönyvébe, bár a BDPST titoktartási nyilatkozatok elfogadtatásával igyekezett elérni, hogy ők ne közöljék az abban látott összes információt. 

Végül a Heti Válasz – jogi szakértőkkel folytatott egyeztetések után – közzétette a részvénykönyv tartalmát. A lap szerint a céget Tóth Judit vezérigazgató és egy Szabó Loránd Aurél nevű férfi hozta létre 2015-ben, ám előbbinek két héttel az alapítás után már csak egyetlen törzsrészvénye maradt az ezerből, utóbbinak meg nulla. Tiborcz István egy törzsrészvényt és 499 osztalékelsőbbségi (a profit 95 százalékára jogosító) részvényt vett át tőlük, Hamar Endre pedig 499 törzsrészvényt – írta a hetilap. 

Az nem világos, hogy azóta változott-e a cég tulajdonosi szerkezete (és esetleg Hamar mellett beszállt-e más), de a most közzétett nyilatkozat szerint az biztos, hogy Tiborcz legalább 75 százalékos tulajdonosa a BDPST Zrt.-nek.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.