Kompromisszumot kötnének a kormánnyal az akadémikusok

TUDOMÁNY
2018 június 27., 08:15

Egyezkedni próbálnának az akadémikusok a kormánnyal, amely eredetileg egy óránál is kevesebb időt hagyott nekik az MTA kutatóintézeteinek támogatását megvonó javaslatuk véleményezésére. Az MTA legfrissebb közleménye szerint június 26-án folytatódtak a tárgyalások, melyek során "kismértékű közeledés" történt az akadémia és az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) között.

A kormány saját hatáskörébe akarta vonni a kutatóintézeti pénzek feletti rendelkezést, amit azzal indokoltak, hogy értelmesebb dolgokat kéne kutatniuk az akadémikusoknak. Az akadémia ellenjavaslatában most azt ajánlotta el, hogy különítsék el az ún. kiválósági kutatásokat a célzott kutatásoktól, vagyis azokat a kutatásokat, amiket a tudósok tudományos kíváncsiságból végeznek, azoktól, amiket a kormány rendelne tőlük.

Ebben egyetértett velük az ITM. Abban viszont már nem, hogy az MTA szerint továbbra is az Akadémia volna a legalkalmasabb a pénzek szétosztására, tekintettel arra, hogy "az MTA a hazai felfedező kutatások legfontosabb és legeredményesebb központja". Az ITM szerint ők azt jobban tudják. (Via Népszava)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.