Kompromisszumot kötnének a kormánnyal az akadémikusok

Egyezkedni próbálnának az akadémikusok a kormánnyal, amely eredetileg egy óránál is kevesebb időt hagyott nekik az MTA kutatóintézeteinek támogatását megvonó javaslatuk véleményezésére. Az MTA legfrissebb közleménye szerint június 26-án folytatódtak a tárgyalások, melyek során "kismértékű közeledés" történt az akadémia és az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) között.

A kormány saját hatáskörébe akarta vonni a kutatóintézeti pénzek feletti rendelkezést, amit azzal indokoltak, hogy értelmesebb dolgokat kéne kutatniuk az akadémikusoknak. Az akadémia ellenjavaslatában most azt ajánlotta el, hogy különítsék el az ún. kiválósági kutatásokat a célzott kutatásoktól, vagyis azokat a kutatásokat, amiket a tudósok tudományos kíváncsiságból végeznek, azoktól, amiket a kormány rendelne tőlük.

Ebben egyetértett velük az ITM. Abban viszont már nem, hogy az MTA szerint továbbra is az Akadémia volna a legalkalmasabb a pénzek szétosztására, tekintettel arra, hogy "az MTA a hazai felfedező kutatások legfontosabb és legeredményesebb központja". Az ITM szerint ők azt jobban tudják. (Via Népszava)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.