A szárazföldtől 2688 kilométerre is mikroműanyaggal szennyezett az óceán

környezetvédelem
2018 június 29., 16:02
comments 110

Mikroműanyaggal szennyezett a tenger a szárazföldektől legtávolabbi helyen, a Csendes-óceán déli részén fekvő Nemo-pontnál is - állapították meg német kutatók, akik a Volvo Ocean Race világkörüli vitorlásverseny két hajóját szerelték fel műanyagszennyezést és egyéb értékeket mérő érzékelőkkel.

A kontinenseket délről megkerülő regatta csak szombaton fejeződik be a hollandiai Hágában, a tengervízről gyűjtött adatok előzetes kiértékelése azonban már megtörtént. A kutatás keretében sikerült megvizsgálni a tengerek szennyezettségét olyan helyeken is, ahol még soha korábban nem végeztek méréseket.

A mikroműanyag-részecskék koncentrációja régiónként nagyon eltérő, a legmagasabb a Földközi-tengeren és a Csendes-óceán nyugati részén - közölte pénteken a kieli Geomar Óceánkutató Központ. Műanyagszennyezést észleltek a dél-csendes-óceáni Nemo-pontnál is, amelytől pedig 2688 kilométerre van a legközelebbi szárazföld. A pont körül csak víz található 22,4 millió négyzetkilométeren. 

Részletes adatokkal a tengerek, benne a Nemo-pont műanyag-szennyezettségéről egyelőre nem szolgált a német kutatóintézetek pénteki közleménye. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.