A szárazföldtől 2688 kilométerre is mikroműanyaggal szennyezett az óceán

2018 június 29., péntek 16:02
112

Mikroműanyaggal szennyezett a tenger a szárazföldektől legtávolabbi helyen, a Csendes-óceán déli részén fekvő Nemo-pontnál is - állapították meg német kutatók, akik a Volvo Ocean Race világkörüli vitorlásverseny két hajóját szerelték fel műanyagszennyezést és egyéb értékeket mérő érzékelőkkel.

A kontinenseket délről megkerülő regatta csak szombaton fejeződik be a hollandiai Hágában, a tengervízről gyűjtött adatok előzetes kiértékelése azonban már megtörtént. A kutatás keretében sikerült megvizsgálni a tengerek szennyezettségét olyan helyeken is, ahol még soha korábban nem végeztek méréseket.

A mikroműanyag-részecskék koncentrációja régiónként nagyon eltérő, a legmagasabb a Földközi-tengeren és a Csendes-óceán nyugati részén - közölte pénteken a kieli Geomar Óceánkutató Központ. Műanyagszennyezést észleltek a dél-csendes-óceáni Nemo-pontnál is, amelytől pedig 2688 kilométerre van a legközelebbi szárazföld. A pont körül csak víz található 22,4 millió négyzetkilométeren. 

Részletes adatokkal a tengerek, benne a Nemo-pont műanyag-szennyezettségéről egyelőre nem szolgált a német kutatóintézetek pénteki közleménye. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt