Egy, az életével elégedetlen kínai férfi halálra késelt két iskolást Sanghajban

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Két általános iskolás fiút gyászolnak Sanghaj lakosai, miután egy 29 éves férfi megkéselte őket a nagy presztízsű Idegennyelvű Általános Iskola bejáratánál. A gyerekeket épp az anyjuk hozta az iskolába, amikor a férfi rájuk támadt. A gyerekek meghaltak, az anya túlélte a támadást.

A támadót a helyszínen letartóztatták.

A rendőrség közlése szerint a férfi június elején érkezett a kínai nagyvárosba, de nem tudott munkát találni és beilleszkedni, ezért elhatározta, hogy „bosszút áll a társadalmon”.

Sanghajt mélyen megrázta a gyilkosság, az erőszakos bűncselekmények ugyanis a kamerarendszer és a sok rendőr miatt viszonylag ritkák a városban, és fegyverhez jutni is nagyon nehéz (igaz, pont ezért a késsel és bárddal elkövetett támadások száma az utóbbi években enyhe növekedésnek indult).

Gyászoló sanghajiakFotó: Bai kelin/Imaginechina

Az ilyen, gyakran gyerekek ellen elkövetett támadások után a rendőrség általában az elkövetők ideggyengeségével szokták magyarázni a tragédiát, kriminológusok azonban felvetették, hogy mélyebben húzódó társadalmi problémákra is rávilágíthatnak ezek a gyilkosságok, például arra, hogy az országban egyre frusztrálóbbakká válnak a hatalmas jövedelmi különbségek. Ez magyarázná azt is, miért támadnak sokszor előkelő iskolák diákjaira az elkövetők.

A gyerekek elleni erőszakos bűncselekmények a kínai társadalomban hagyományosan nagy visszhangot keltenek, hiszen a nagyvárosokban a legtöbb családnak csak egy gyereke van. (Inkstone News)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.