Egy, az életével elégedetlen kínai férfi halálra késelt két iskolást Sanghajban

külföld
2018 június 29., 15:49
comments 55

Két általános iskolás fiút gyászolnak Sanghaj lakosai, miután egy 29 éves férfi megkéselte őket a nagy presztízsű Idegennyelvű Általános Iskola bejáratánál. A gyerekeket épp az anyjuk hozta az iskolába, amikor a férfi rájuk támadt. A gyerekek meghaltak, az anya túlélte a támadást.

A támadót a helyszínen letartóztatták.

A rendőrség közlése szerint a férfi június elején érkezett a kínai nagyvárosba, de nem tudott munkát találni és beilleszkedni, ezért elhatározta, hogy „bosszút áll a társadalmon”.

Sanghajt mélyen megrázta a gyilkosság, az erőszakos bűncselekmények ugyanis a kamerarendszer és a sok rendőr miatt viszonylag ritkák a városban, és fegyverhez jutni is nagyon nehéz (igaz, pont ezért a késsel és bárddal elkövetett támadások száma az utóbbi években enyhe növekedésnek indult).

photo_camera Gyászoló sanghajiak Fotó: Bai kelin/Imaginechina

Az ilyen, gyakran gyerekek ellen elkövetett támadások után a rendőrség általában az elkövetők ideggyengeségével szokták magyarázni a tragédiát, kriminológusok azonban felvetették, hogy mélyebben húzódó társadalmi problémákra is rávilágíthatnak ezek a gyilkosságok, például arra, hogy az országban egyre frusztrálóbbakká válnak a hatalmas jövedelmi különbségek. Ez magyarázná azt is, miért támadnak sokszor előkelő iskolák diákjaira az elkövetők.

A gyerekek elleni erőszakos bűncselekmények a kínai társadalomban hagyományosan nagy visszhangot keltenek, hiszen a nagyvárosokban a legtöbb családnak csak egy gyereke van. (Inkstone News)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.