Tizenhetedik nap a vébén: Liberté, Egalité, MBAPPÉ

futball
2018 július 01., 07:26

Véget ért az első két nyolcaddöntő, és Németország után a Ronaldo-Messi páros is távozott a vébéről.

Uruguay-Portugália

Az így keletkezett űr betöltésére a PSG két sztárja, Kylian Mbappé és Edinson Cavani két-két góllal jelentkezett be. Az előzetes várakozások szerint defenzív csatát hozó Uruguay-Portugália forgatókönyvét a hetedik percben borította fel Cavani. Előbb egy zseniális keresztlabdájával (ilyen volt neki még legalább kettő) Luis Suarezt találta meg egy kontránál, majd egy 35 méteres sprint és egy testcsel (Guerreiro meg is ette) után fejjel (arccal?) remek gólt szerzett.

link Forrás

Uruguay ezután a 2006-os Cannavarót idéző Godin, és atleticós csapattársa, az első 2 meccsen brillírozó Gimenez vezetésével gyakorlatilag 8 védővel védekezett. Elől csak Suarez és Cavani maradtak hírmondónak, néha Bentancur merészkedett fel segíteni, de az önfeláldozó Torreira-Vecino páros végig hátul maradt és Ronaldóra figyelt, aki Messihez hasonlóan folyamatosan 2-3 emberrel a nyakán nem tudott csodát tenni.

4 lövésük volt ezután a meccsen az uruknak, míg a portugálok 20-szor próbálkoztak, de igazán komoly lehetőséget csak egyszer-kétszer tudtak kialakítani. A félidőre 67 százalékos portugál labdabirtoklási fölény, és 8-3-as lövésarány alakult ki, a kaput eltaláló lövések száma azonban 2-2 volt. A képen jól látszik, hogy Uruguay teljesen megszállta a saját tizenhatosát, és csak távoli lövéseket engedélyezett Ronaldóéknak, amiből 7-et még le is blokkoltak.

link Forrás

A második játékrészt azonban jobban kezdték a portugálok: Gimenez első és egyetlen hibáját (aláfutott a szögletnek/Ronaldóra koncentrált) kihasználta az üresen maradt Pepe, és 1-1-re módosította az állást. Pepe azonban rögtön "javított", hiszen Muslera kirúgását Bentancurhoz fejelte, aki a 3 a 3 elleni szituációban egy szép oldalpasszt választott. Ezt Suarez átlépte, és ezzel magára vonta nemcsak Fonte, hanem Pereira figyelmét, így Cavani tisztán lőhetett. A befejezés parádés, egy tanítanivalóra sikeredett belsőzés után 2-1-es előny Uruguaynál.

link Forrás

A hajrára még egy óriási Ronaldo-gesztust láthattunk, és Santos pályára küldte Quaresmát is.

link Forrás

Őt azonban olyan jól hatástalanította Kevin Federline Diego Laxalt, hogy csak egy bíróverésre futotta. Azaz futotta volna, de a mexikói bíró, Cesar Arturo Ramos Palazuelos úgy tűnt, hogy csak emberölési kísérlet esetén fog lapot adni ezen a meccsen. Ronaldónak a 92. percben legalább a sárga összejött, de Suarez elfutásai és előkészítései, a Godin-Gimenez-Torreira hármas mentései, valamint Cavani remek befejezései révén Uruguay jutott tovább!

link Forrás

Francia-argentin

Ellenfelük pedig az a francia válogatott lesz, amelyik drámai meccsen 4-3-ra verte ki Argentínát. Kicsit olyan érzése volt az embernek, mintha egy rutinos, utolsó fellépésére valahogy magát összevakaró, a menedzserével összeveszett, a "teljes széteséstől csak egy lépésre álló" (copyright Bruce Willis - Die Hard 3) kiöregedett bokszoló (Argentína) próbálná összeszedni minden maradék erejét egy nála tíz évvel fiatalabb és gyorsabb ellenfél ellen (Franciaország), aki kicsit szórakozik az öreggel, mielőtt jól kiüti.

Az argentin hadrend egy furcsa 4-3-3 volt, elvileg Messi játszott volna afféle visszavont középcsatárt, gyakorlatilag azonban inkább minden poszton feltűnt. Szerencse, hogy nem voltak Sampaoli mesternek alternatívái a padon. Dybala például több gólt (26) rúgott idén a Juvében, mint ahány percet a vébén (22) játszott. Az látszott, hogy Pavón beállításával, és Messi jobbra történő kimozgásaival, valamint a rendkívül sokat előrejövő Mercado-Perez duóval létszámfölényt akartak kialakítani a jobboldalon. Azonban a rendkívül fegyelmezett Matuidi, a meccsen a legtöbb sikeres szerelést bemutató Lucas Hernandez, és a Messi-felelős N'Golo Kanté közreműködésével ezt Deschampsék jól hatástalanították. Az argentin labdabirtoklási fölény azonban nem párosult kellően jól begyakorlott le és visszatámadásokkal, és a visszavont irányítót játszó, de így is tíz labdát megszerző Paul Pogba, senkitől sem zavartatva kedvére indíthatta Mbappét. "Meglepetésre" a 19 éves szupersztár sokkal gyorsabb volt az argentin védelemnél, és a 13. percben tizenegyest harcolt ki, amit a pár perccel azelőtt a kapufát szétforgácsoló, és a kontráknál szintén életveszélyes Antoine Griezmann értékesített. Mbappé kb. egy méterre volt a második büntetőjétől, és Tagliafico, Mascherano vagy Rojo örülhetett, hogy megúszták piros lap nélkül.

link Forrás

A francia hengerbe azonban egy di Maria nagyságú porszem került, amikor is a PSG sztárja (ez egy ilyen nap!) Mercado elzárása után (Umtitit nem engedte oda) egy óriási bombagólt ragasztott Lloris kapujába. Sőt, Mercado a második félidő elején még egy gyenge Messi lövésbe is belekapott, így teljesen hihetetlen módon 2-1-re vezettek az argentinok. A gólnál a stuttgarti középső védő, a vébén jobbhátvédet játszó Benjamin Pavard hibázott nagyot, de öt perc múlva javított, és letaszította Nachot a jobbhátvédet játszó középhátvédek gólszépségversenyének trónjáról, a vébé talán eddigi legnagyobb góljával.

link Forrás

Ekkor már megingott az argentin bokszoló. Mercado nem tudta megakadályozni Hernandez beadását Pavard góljánál sem, és pár perccel később sem: Mbappé Matuidinek egy blokkba lőtt kísérlete után remekül vette át a labdát, és Armani lába mellett bevágta a harmadik francia gólt. Sőt, a 68. percben pedig már padlón volt Argentína: a franciák ötösén Lloris kapust támadta Messi, de a visszalépő Kanté egy fölpasszal az egész argentin középpályát kivette a játékból. Griezmann elvitte magával Otamendit, így Matuidi, Giroud és Mbappé 3 a 2 ellen indulhatott egy félpályányi területen. A passz tökéletes, Mbappé befejezése (és játéka) pedig egy másik alig húszéves zsenit, Thierry Henryt idézte. KO!

link Forrás

Az argentinok azonban még valahonnan, támolyogva ugyan, de felálltak, bár lehet, hogy ez csak a túl sok benyelt ütés utáni makacsság jele volt. Mindenesetre Messi még egy tűpontos labdát adott Aguerónak, aki kialakította a 4-3-as végeredményt. A ráadásban a Manchester City-ben egyébként remeklő, Guardiola alatt akár kulturált focira is képes Otamendiből jött elő az állat. Vagy úgy is mondhatjuk, hogy bővítette a baráti körét Pogbával, a United drukkerekkel és a franciákkal, hiszen hacsak a horvátok ellen rúg agyon labdával egy tőle három centire a földön fekvő sztárt (Rakitic), akkor az örök argentin suttyóválogatottba hogyan váltott volna ki életre szóló tagsági igazolványt ? (alapító tagok: Chamot, Roncaglia, Walter "a fal" Samuel, örökös elnök, Javier, "egykor világsztár voltam, de mint van Bommel, én is már mindig 2 ütemet kések" Mascherano)

link Forrás

A két PSG sztár, Mbappé és Cavani egymás ellen folytatják, ha az uruguayi tudja vállalni a játékot. A vébé pedig egy spanyol-orosz és egy horvát-dán meccsel zakatol tovább!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.