Trump: „Az EU valószínűleg ugyanolyan rossz, mint Kína, csak kisebb nála”

külföld
2018 július 01., 16:50
comments 354

„Az EU valószínűleg ugyanolyan rossz, mint Kína, csak kisebb nála. Szörnyű, hogy mit tesznek velünk” – mondta Donald Trump amerikai elnök a Fox televíziónak adott, vasárnap sugárzott interjújában a Kínával és az Európai Unióval fennálló kereskedelmi vitákra utalva.

photo_camera Fotó: Cheriss May/NurPhoto

„Kereskedelmi deficitünk van az Európai Unióval szemben… és tetejébe egy rakás pénzt fizetünk be a NATO-ba, hogy megvédjük őket” – mondta a republikánusokhoz közeli Fox televízióban az amerikai elnök.

Donald Trump szerint a kereskedelmi vitákat illetően nem egyedül Kína kereskedelmi gyakorlatát nehezményezi, hanem globális intézkedéseket szeretne az innovációs és technológiai eredmények, valamint a szellemi tulajdon védelmére.

„Nem Kínára akarok mutogatni” – mondta, említve, hogy kifejezetten jó a viszonya Hszi Csin-ping kínai elnökkel, aki: „életre szólóan elnök… királynak is nevezhetnénk”.

Trump azt mondta, ismeri Kínát, tudja, hogy a kínaiak milyen okosak, ezért ha csak rájuk összpontosítana a gazdasági szigorító intézkedésekkel, illetve védővámokkal, akkor Peking más országokban pótolná a kiesett exportját és csökkenő külföldi beruházásait, ezért fontos globálisan megközelíteni a problémát. „A kínaiak meg akarnak állapodni” – mondta.

Arra a kérdésre, ami azt firtatta, vajon az amerikai kormány büntető szankciókkal sújtja-e majd azokat az európai országokat, amik gazdasági kapcsolatokat ápolnak Iránnal, Trump azt felelte: „Igen, természetesen. Teljes mértékben emellett vagyunk.”

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetével (OPEC) kapcsolatban Trump azt állította, hogy a kartell „manipulálja az olajpiacokat”, de „jobb, ha felhagynak ezzel”, mert „mi biztosítjuk (az OPEC-tagországok közül) soknak a védelmét”. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.