Az MTA emlékeztette a minisztert, hogy már nincsen Friderikusz-show

gazdaság
2018 július 07., 10:42
comments 117

Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetője a Magyar Hírlapnak adott interjút, és a beszélgetésben számon kérte a Magyar Tudományos Akadémiát, amiért ilyen hevesen reagál arra, hogy a kormány átvenné a tudományos projektet többsége feletti irányítást.

Palkovicsot arról kérdezték, hogy miben más a mostani helyzet és az, amikor 2005-ben Kóka János gazdasági miniszter kritizálta az akadémiát. A miniszter ezt válaszolta:

„Nem hasonlítanám össze a két esetet. Kóka János akkoriban kiállt és azt mondta, a földdel kell egyenlővé tenni azokat a kutatóintézeteket, amelyek nem eredményesek. Másrészről azt állította, Magyarországon gyakorlatilag nincs komoly tudós ember, mert aki az volt, már meghalt. Tőlem hallott valaki olyat, hogy minősítettem volna bármely kutatóintézet vagy akadémikus kollégám tevékenységét? Az MTA reakciója azonban jelentősen eltér a 2005-ben tapasztalttól. Annak idején az Akadémia elnöke a miniszterrel leült a Friderikusz mostban, hogy elbeszélgessenek ezekről a kérdésekről, most tüntetések szerveződnek és fenyegető nyilatkozatok hangzanak el.”

Az MTA a Facebookon reagált erre, azt írták, hogy már nincs Friderikusz-show, így ott nem tudnak leülni, de az MTA-székházban naponta tárgyalnak, még ha az nem olyan látványos. A tüntetést nem ők szervezték, hanem a Momentum, és ők nem is tartották szerencsésnek a demonstrációt ebben a helyzetben, a nagy presztízsű Nature folyóirat MTA mellett kiáll szerkesztőségi cikkét pedig nem ők mondták tollba, és fenyegető nyilatkozatokról sem tudnak.

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.