Az MTA emlékeztette a minisztert, hogy már nincsen Friderikusz-show

2018 július 7., szombat 10:42
117

Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetője a Magyar Hírlapnak adott interjút, és a beszélgetésben számon kérte a Magyar Tudományos Akadémiát, amiért ilyen hevesen reagál arra, hogy a kormány átvenné a tudományos projektet többsége feletti irányítást.

Palkovicsot arról kérdezték, hogy miben más a mostani helyzet és az, amikor 2005-ben Kóka János gazdasági miniszter kritizálta az akadémiát. A miniszter ezt válaszolta:

„Nem hasonlítanám össze a két esetet. Kóka János akkoriban kiállt és azt mondta, a földdel kell egyenlővé tenni azokat a kutatóintézeteket, amelyek nem eredményesek. Másrészről azt állította, Magyarországon gyakorlatilag nincs komoly tudós ember, mert aki az volt, már meghalt. Tőlem hallott valaki olyat, hogy minősítettem volna bármely kutatóintézet vagy akadémikus kollégám tevékenységét? Az MTA reakciója azonban jelentősen eltér a 2005-ben tapasztalttól. Annak idején az Akadémia elnöke a miniszterrel leült a Friderikusz mostban, hogy elbeszélgessenek ezekről a kérdésekről, most tüntetések szerveződnek és fenyegető nyilatkozatok hangzanak el.”

Az MTA a Facebookon reagált erre, azt írták, hogy már nincs Friderikusz-show, így ott nem tudnak leülni, de az MTA-székházban naponta tárgyalnak, még ha az nem olyan látványos. A tüntetést nem ők szervezték, hanem a Momentum, és ők nem is tartották szerencsésnek a demonstrációt ebben a helyzetben, a nagy presztízsű Nature folyóirat MTA mellett kiáll szerkesztőségi cikkét pedig nem ők mondták tollba, és fenyegető nyilatkozatokról sem tudnak.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt