Vizsgálja a FIFA, hogy a horvát focisták éljenezhették-e Ukrajnát az oroszok legyőzése után

2018 július 8., vasárnap 13:00
196

Mint ismeretes, szombat este a horvát csapat kiverte a házigazda oroszokat a labdarúgó világbajnokság negyeddöntőjében.

A győztes csapat két játékosa egy kis videót posztolt az interneten a meccs után, ami miatt a FIFA most vizsgálatba fogott. A meccsen két gólt is szerző Domagoj Vida a főkolompos, aki azt mondja, hogy "Dicsőség Ukrajnának!", majd csapattársa, Ognjen Vukojevic hozzáteszi, hogy "Ez a győzelem a Dinamóé és Ukrajnáé. Hajrá Horvátország!"

Fontos körülmény, hogy mindketten az ukrajnai Dinamo Kijev játékosai voltak a közelmúltban, és azóta azt mondták, hogy csak ottani barátaiknak szóló személyes üzenetet küldtek, semmi politika nincs benne. 

Vagyis szerintük nem helytálló az az értelmezés, hogy az oroszok kelet-ukrajnai és krími háborúja ellen emelték volna fel a szavukat. Az oroszok közül persze sokan ezt így értették, még egy parlamenti képviselő is megszólalt az ügyben, aki szerint Vidáék videója rasszista volt. Vida azonban azt mondta, hogy ő szereti az ukránokat és az oroszokat is.

Mez nélkül ünnepelte gólját Vida. Utána üzent az ukrán barátainak. Fotó: KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP

A FIFA mindenesetre kivizsgálja az ügyet, ahogy ezt tette a svájci csapat három játékosának ügyében is, amikor a szerbek elleni meccsen albán sast mutatva ünnepeltek. Akkor pénzbírságra ítélték őket politizálás miatt. (szabad európa rádió)

FRISS: Megúszták egy figyelmeztetéssel.