Vizsgálja a FIFA, hogy a horvát focisták éljenezhették-e Ukrajnát az oroszok legyőzése után

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Mint ismeretes, szombat este a horvát csapat kiverte a házigazda oroszokat a labdarúgó világbajnokság negyeddöntőjében.

A győztes csapat két játékosa egy kis videót posztolt az interneten a meccs után, ami miatt a FIFA most vizsgálatba fogott. A meccsen két gólt is szerző Domagoj Vida a főkolompos, aki azt mondja, hogy "Dicsőség Ukrajnának!", majd csapattársa, Ognjen Vukojevic hozzáteszi, hogy "Ez a győzelem a Dinamóé és Ukrajnáé. Hajrá Horvátország!"

Fontos körülmény, hogy mindketten az ukrajnai Dinamo Kijev játékosai voltak a közelmúltban, és azóta azt mondták, hogy csak ottani barátaiknak szóló személyes üzenetet küldtek, semmi politika nincs benne. 

Vagyis szerintük nem helytálló az az értelmezés, hogy az oroszok kelet-ukrajnai és krími háborúja ellen emelték volna fel a szavukat. Az oroszok közül persze sokan ezt így értették, még egy parlamenti képviselő is megszólalt az ügyben, aki szerint Vidáék videója rasszista volt. Vida azonban azt mondta, hogy ő szereti az ukránokat és az oroszokat is.

Mez nélkül ünnepelte gólját Vida. Utána üzent az ukrán barátainak.Fotó: KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP

A FIFA mindenesetre kivizsgálja az ügyet, ahogy ezt tette a svájci csapat három játékosának ügyében is, amikor a szerbek elleni meccsen albán sast mutatva ünnepeltek. Akkor pénzbírságra ítélték őket politizálás miatt. (szabad európa rádió)

FRISS: Megúszták egy figyelmeztetéssel. 

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.