Vizsgálja a FIFA, hogy a horvát focisták éljenezhették-e Ukrajnát az oroszok legyőzése után

futball
2018 július 08., 15:00
comments 191

Mint ismeretes, szombat este a horvát csapat kiverte a házigazda oroszokat a labdarúgó világbajnokság negyeddöntőjében.

A győztes csapat két játékosa egy kis videót posztolt az interneten a meccs után, ami miatt a FIFA most vizsgálatba fogott. A meccsen két gólt is szerző Domagoj Vida a főkolompos, aki azt mondja, hogy "Dicsőség Ukrajnának!", majd csapattársa, Ognjen Vukojevic hozzáteszi, hogy "Ez a győzelem a Dinamóé és Ukrajnáé. Hajrá Horvátország!"

Fontos körülmény, hogy mindketten az ukrajnai Dinamo Kijev játékosai voltak a közelmúltban, és azóta azt mondták, hogy csak ottani barátaiknak szóló személyes üzenetet küldtek, semmi politika nincs benne. 

Vagyis szerintük nem helytálló az az értelmezés, hogy az oroszok kelet-ukrajnai és krími háborúja ellen emelték volna fel a szavukat. Az oroszok közül persze sokan ezt így értették, még egy parlamenti képviselő is megszólalt az ügyben, aki szerint Vidáék videója rasszista volt. Vida azonban azt mondta, hogy ő szereti az ukránokat és az oroszokat is.

Mez nélkül ünnepelte gólját Vida. Utána üzent az ukrán barátainak.
photo_camera Mez nélkül ünnepelte gólját Vida. Utána üzent az ukrán barátainak. Fotó: KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP

A FIFA mindenesetre kivizsgálja az ügyet, ahogy ezt tette a svájci csapat három játékosának ügyében is, amikor a szerbek elleni meccsen albán sast mutatva ünnepeltek. Akkor pénzbírságra ítélték őket politizálás miatt. (szabad európa rádió)

FRISS: Megúszták egy figyelmeztetéssel. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.