Nem kell igazolniuk az olasz szülőknek, hogy beoltatták a gyereküket

külföld
2018 július 09., 10:14
comments 114

Orvosi papírok nélkül is járhatnak ezentúl általános iskolába az olasz gyerekek, a szülőknek ugyanis nem kell bemutatniuk semmilyen igazolást arról, hogy megkapták a tíz kötelező oltást - közölte az ország egészségügyi minisztere, Giulia Grillo csütörtökön. A szülőknek július 10-ig kellett volna a vonatkozó iratokat bemutatniuk, de az új döntés értelmében orvosi igazolásra nincs szükség, 

a beiskolázáshoz elég, ha a szülők azt mondják, megkapta a gyerek az oltásokat. 

A miniszter közölte, számára sem volt kérdéses, beoltatja-e a gyerekét, és a könnyítés oka csupán az volt, hogy egyszerűsítsék a szülők dolgát. Egy tavaly hozott döntés értelmében 10 oltást kötelező beadatni a gyerekeknek, kivéve, ha orvosi okokból nem lehet. Ha a szülők ezt elmulasztják, akár 500 eurós bírságot is fizethetnek. 

Az Olaszországot június elseje óta vezető koalíció két pártja, az Öt Csillag és a Liga is azt ígérte kampányolás során, hogy eltörlik az oltási kötelezettséget. Luigi Di Maio miniszterelnök-helyettes szerint jobb volt a régi törvény, mely csak négy oltás beadatására kötelezte a szülőket.

Tavaly négy gyerek halt be a kanyaróba Olaszországban, és összesen majdnem 5 ezer megbetegedést regisztráltak. 

Az új, populista kormány nagyon bevándorlásellenes, és „nemzetközi populista szövetséget” akar az EP-választásra. 

(via)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.