Szijjártó New Yorkban arról tárgyal, hogy az indianai Notre Dame Egyetem jövőre szakokat indítson Budapesten

oktatás
2018 július 13., 06:23
comments 176

Jövő szeptembertől egy újabb amerikai egyetem indíthatja el a képzési programját Budapesten – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek New Yorkban.

A miniszter elmondta, hogy az USA „egyik legnagyobb tradícióval rendelkező egyeteme”, az Indiana államban működő Notre Dame Egyetem, ami a világranglista 150. helyét foglalja el az egyetemek globális rangsorában, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemmel kötött együttműködési megállapodást. A két intézmény oktatási együttműködése már két évtizedre nyúlik vissza, és idén márciusban a két egyetem új oktatási megállapodás megkötéséről döntött, amivel azt készítik elő, hogy a Notre Dame Egyetem 2019-ben szakokat indít Budapesten, míg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Vatikánban is akkreditált képzése az indianai intézményben is megindul – mondta.

Szijjártó Péter közölte: a két egyetem most véglegesíti a Notre Dame magyarországi képzéseinek elindításáról szóló megállapodást, aminek az előfeltétele a felsőoktatási törvény értelmében Magyarország és az USA kormányközi megállapodása. Az Egyesült Államok jogrendszere alapján ezt a megállapodást a magyar kormánynak Indiana állammal kell megkötnie – mondta Szijjártó, aki erről tárgyal pénteken az állam kereskedelmi miniszterével.

Kitért arra is, hogy az érvényben lévő, Magyarország és Indiana állam között tavaly megkötött gazdasági, kereskedelmi együttműködési megállapodás kiegészül egy oktatási fejezettel, ami rögzíti a két egyetem együttműködését és a Notre Dame magyarországi képzésének megindítását. Mivel Indiana állam vezetése és a magyar kormány álláspontja egy irányba mutat ebben a kérdésben, gyors tárgyalásokra lehet számítani, és nem látni akadályát annak, hogy a Notre Dame magyarországi képzései jövő szeptemberben meginduljanak – mondta Szijjártó Péter.

photo_camera Fotó: Valerij Melnyikov/Szputnyik

A CEU ügye eközben már több mint egy éve megoldatlan, a kormány még mindig nem reagált New York állam levelére, pedig június közepén már érkezett hivatalos irat arról, hogy folyik képzés a tengerentúlon, csak a magyar fél aláírása hiányzik. Az új amerikai nagykövet azt mondta, ha a CEU ügye megoldódik, betonszilárdságúra kovácsolható az USA és Magyarország együttműködése. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.