Az MSZP, a Párbeszéd és a Jobbik szerint a Fidesz megzsarolta őket, hogy megszavazzák a képviselői fizetésemelést, erre ők meg is szavazták

parlament
2018 július 14., 20:17
comments 426

A Fidesz javaslatának értelmében a parlamenti képviselők fizetése jelentősen, 18,5 százalékkal fog nőni augusztustól.

Az RTL Híradó utánajárt, hogy pénteken a törvényalkotási bizottságban miért támogatta a javaslatot az MSZP, a Jobbik és a Párbeszéd képviselői. Mint kiderült, a kormánypárti képviselők beterjesztettek egy olyan javaslatot is, ami leginkább a listán mandátumot szerzett képviselőket sújtotta volna, és mivel az ellenzéki pártok frakcióiban ők vannak többségben, a képviselőcsoportok az eddiginél jóval kevesebbet költhettek volna a működésükre vagy vidéki irodák bérlésére.

  • Burány Sándor MSZP-s politikus – aki a Párbeszéd frakciójának tagja – azt mondta: „Támogatom, mert minden más esetben az ellenzéki politizálás olyan nehézségekbe fog ütközni, aminek beláthatatlan következményei lesznek.”
  • Harangozó Tamás (MSZP) azt mondta, a Fidesz „gyakorlatilag pisztolyt tartott az ellenzéki frakciók tarkójához”.
  • A Jobbik szóvivője, Jakab Péter pedig azt mondta: „Össze nem illő dolgokról kell csomagban szavazni, és itt most az volt a kérdés, hogy meg tudjuk-e menteni az ellenzéki frakciókat, avagy sem. A Fidesz ezt pedig a képviselők béremeléséhez kötötte. Nyilván nekik az volt a fontos, hogy a frakciók ellehetetlenítésének a belebegtetésével kikényszerítsék az ellenzéki támogatásokat.”

A DK-sok nemmel szavaztak, az LMP-sek pedig el sem mentek az ülésre.

Az RTL Híradónak a Fidesz azt írta, ők a frakciók támogatásának csökkentéséből finanszírozták volna a képviselők fizetésemelését, de végül az ellenzék kérésére ez nem így lett.

Ugye, mennyire logikus, hogy ha egy kétharmados kormánytöbbség ilyen pofátlan zsarolással áll elő, akkor az ellenzéki pártok nem médiakampányt csinálnak a demokratikus politizálás újabb ellehetetlenítéséből, hanem lazán beállnak az amúgy teljesen súlytalan parlamenti munkát végző, az orbánista törvénymódosításoknak semmilyen kontrollt biztosítani nem képes (ellenzék) vagy szándékozó (Fidesz-KDNP) képviselők fizetésemelése mögé?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.