Egy floridai férfi fél év börtönt kapott, részben azért, mert nem oldotta fel a biztonsági zárat a mobiltelefonjain

bűnügy
2018 július 14., 19:18

Egy közúti intézkedés dagadt polgárjogi üggyé egy Tampa Bay-i bíróságon, miután a héten egy floridai férfit fél év börtönre ítéltek, mert nem sikerült feloldania a telefonja biztonsági zártát. William Montanez azt mondta a bíróságnak, nem emlékszik a jelszóra, így a bíró az együttműködés megtagadásáért 180 nap börtönre ítélte.

Montanez június 21-én, egy közúti ellenőrzésen akadt fent, amikor nem megfelelően húzódott le, miközben elhagyott egy kocsifeljárót. A rendőrök kérték, hogy hadd nézzék át az autót, amit a férfi megtagadott, ezért a rendőrök bevetettek egy kábítószer-kereső kutyát.

Érdemes közbevetni, hogy a kutyás egységet már akkor értesítették, amikor még nem is beszéltek Montanezzel, márpedig 2015-ben az amerikai legfelsőbb bíróság a Rodriguez kontra Egyesült Államok ügyben leszögezte: a rendőrök a közúti ellenőrzésekből nem kezdhetnek nyomozást, csak abban az esetben, ha valamilyen bűncselekmény alaposan gyanúja fölmerül. Márpedig az, hogy nem engeded átkutatni a kocsidat, nem elég indok.

A kutya talált kis mennyiségű (4,5 gramm) füvet és THC-olajat, amiről Montanez bevallotta, hogy az övé. A rendőrök két telefont és egy rejtett pisztolyt is találtak, ami állítólag a férfi anyjáé. Amikor a rendőrök megkérték Montanezt, hogy oldja fel a mobiltelefonok biztonsági zárát, megtagadta az együttműködést. A képernyőn ugyanis a legújabb SMS az volt, hogy: „OMG did they find it”, azaz „Úristen, megtalálták?”.

A rendőrök házkutatási parancsot kaptak arra, hogy átnézzék a két telefont az alábbi vádakra:

  • kevesebb mint 20 gramm kannabisz birtoklása,
  • kábítószer birtoklása.

Ez azért érdekes, mert Montanez addigra mindkét bűncselekmény elkövetését beismerte, tehát nem világos, miért kellett a rendőröknek engedély a telefonok átkutatásához.

photo_camera Fotó: ROBERT SCHLESINGER

Ez a házkutatás juttatta a férfit bíróság elé, ahol a bíró arra kérte, hogy oldja fel a telefonok biztonsági zárját, amit megint megtagadott – vagy egyszerűen nem tudott megtenni, mert elfelejtette a jelszavakat. A lényeg, hogy a következő fél évet börtönben tölti, amiért nem engedte meg a rendőröknek, hogy átkutassák a telefonját, amire egyébként nem is volt szükségük a vád bizonyításához.

A férfi ügyvédje  a Fox 13 News szerint így foglalta össze az ügyet: ha letartóztatnak bármiért – legyen az kábítószer vagy fegyver – és egy elektromos eszköz van a közeledben, házkutatást kérhetnek hozzá, és meg is kapják. És ha nem adod meg az engedélyt, hogy átkutassák azt, csak mert nem akarsz másoknak megmutatni privát információkat, börtönbe fognak zárni. (Gizmodo)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.