Putyin fogadta a nemzetközi körözés alatt álló szudáni elnököt

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Vlagyimir Putyin a nemzetközi körözés alatt álló szudáni elnököt tavaly is meghívta Moszkvába, idén sincs ez másképp. Omar el-Basír ellen emberiesség elleni bűnök vádjával van érvényben nemzetközi elfogatóparancs.

Fotó: Alekszej Druzsinyin/AFP

A Szudánban 1989 óta hatalmon lévő Omar el-Basír ellen a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) 2009-ben és 2010-ben adott ki nemzetközi elfogatóparancsot a hadsereg által az ország Dárfúr régiójában elkövetett népirtás, emberiesség elleni és háborús bűncselekmények vádjával. Dárfúrban 15 éve tart már a fegyveres konfliktus, és ennek eddig több mint 300 ezer halálos áldozata volt az ENSZ szerint, de Omar el-Basír tagadja az ellene felrótt vádakat. Oroszország nem írta alá az ICC-t megalapító római egyezményt, így Besirt ott nem fenyegeti a letartóztatás.

A szudáni elnök tavaly az utolsó pillanatban lemondta a látogatását azon a rijádi csúcstalálkozón, amin arab és muszlim vezetők találkoztak Donald Trumppal. Basírt a szaúdi király, Szalmán bin Abdel-Azíz hívta meg, de az USA rögtön jelezte, hogy ellenzi a szudáni államfő jelenlétét. Az USA 20 éve kereskedelmi embargót és más büntetőintézkedéseket tart érvényben Szudán ellen, de ezek felülvizsgálata folyamatban van Washingtonban.

A vasárnapi vb-döntőre várhatóan Orbán Viktor magyar miniszterelnök is kilátogat, és ha már ott lesz, Putyinnal is beszélgethet.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.