Putyin fogadta a nemzetközi körözés alatt álló szudáni elnököt

Vlagyimir Putyin a nemzetközi körözés alatt álló szudáni elnököt tavaly is meghívta Moszkvába, idén sincs ez másképp. Omar el-Basír ellen emberiesség elleni bűnök vádjával van érvényben nemzetközi elfogatóparancs.

Fotó: Alekszej Druzsinyin/AFP

A Szudánban 1989 óta hatalmon lévő Omar el-Basír ellen a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) 2009-ben és 2010-ben adott ki nemzetközi elfogatóparancsot a hadsereg által az ország Dárfúr régiójában elkövetett népirtás, emberiesség elleni és háborús bűncselekmények vádjával. Dárfúrban 15 éve tart már a fegyveres konfliktus, és ennek eddig több mint 300 ezer halálos áldozata volt az ENSZ szerint, de Omar el-Basír tagadja az ellene felrótt vádakat. Oroszország nem írta alá az ICC-t megalapító római egyezményt, így Besirt ott nem fenyegeti a letartóztatás.

A szudáni elnök tavaly az utolsó pillanatban lemondta a látogatását azon a rijádi csúcstalálkozón, amin arab és muszlim vezetők találkoztak Donald Trumppal. Basírt a szaúdi király, Szalmán bin Abdel-Azíz hívta meg, de az USA rögtön jelezte, hogy ellenzi a szudáni államfő jelenlétét. Az USA 20 éve kereskedelmi embargót és más büntetőintézkedéseket tart érvényben Szudán ellen, de ezek felülvizsgálata folyamatban van Washingtonban.

A vasárnapi vb-döntőre várhatóan Orbán Viktor magyar miniszterelnök is kilátogat, és ha már ott lesz, Putyinnal is beszélgethet.