Franciaország a világbajnok

  • Másodszor is világbajnok FRanciaország, miután a döntőben 4-2-re verték Horvátországot. 
  • Az első félidőben kifejezetten jól játszó Horvátország balszerencsével került hátrányba, innen még felálltak, de aztán egy 11-essel újra vezetést szerzett Franciaország. 
  • Az első félidőtben úgy vezetett 2-1-re Franciaország, hogy csak egy kaput eltaláló lövésük volt. 
  • A második félidőben aztán a vébén folyamatosan tartalékoló Franciaország megnyomott pár percet, elhúztak 4-1-re. A horvátoknak adott még egy potyát Lloris, de a három hosszabbítást is játszó horvátok elfogytak a végére.
július 15., 17:00
FRA
4
2
HRV
Gól:
Mandzukic (öngól 17'), Perisic (28'), Griezman (büntető 38'), Pogba (59'), Mbappé (65'), Mandzukic (69')
Sárga lap:
Kante (28'), Hernandez (41'), Vrslajko (90'+2')
Piros lap:

Fontos hiányzó nem volt a döntőben. A franciák a megszokott 4-3-3-as felállásban, a horvátok a középpályát igyekeztek megszállni a 4–1–4–1-es felállással.

Franciaország: Lloris – Pavard, Varane, Umtiti, L. Hernández – Pogba, Kanté (Nzonzi, 55.), Matuidi (Tolisso, 73.) – Mbappé, Griezmann, Giroud (Fekir., 81). Szövetségi kapitány: Didier Deschamps.
Horvátország: Subasic – Vrsaljko, Lovren, Vida, Strinic (Pjaca, 82.)– Brozovic – Rebic (Kramaric, 71.), Modric, Rakitic, Perisic – Mandzukic. Szövetségi kapitány: Zlatko Dalic.

A franciák a világbajnokságok későn érő csapata. 1998-ban jutottak csak először döntőbe, hazai pályán, azt meg is nyerték. Azzal együtt egy ez a harmadik döntőjük, 2006-ban az olaszoktól 11-esekkel kaptak ki, ez a legjobb mutató, még a brazilokat is előzik az elmúlt 20 évben.

Horvátország abban bízhatott, hogy valamennyi meccsén szerzett gólt. És ebben a különös statisztikában, hogy húszévente mindig új világbajnokot avatnak: 1958-ban Brazília, 1978-ban Argentína, 1998-ban éppen Franciaország nyert először vébét. 

Orbán Viktor természetesen ott van a vébédöntőn, de nemcsak ő. Ahogy Mészáros Lőrinc lapja, a Nemzeti Sport beszámol róla, Mészáros Lőrincet, az Eszék tulajdonosát a horvát szövetség meghívta a fináléra. 

Pelé után Mbappé a legfiatalabb játékos, aki vébédöntőn pályára lép. 19 évesen összejöhetnek neki, ami holland legendáknak, de Messinek vagy Cristiano Ronaldónak sem. 

Fotó: Kristina Afanasyeva/Sputnik

Első félidő

1-5. perc: A horvátok kezdtek, passzokkal megjáratták a labdát. Modricé az első szabálytalanság, Umtitibe rúgott bele a francia 16-osnál. Aztán a 3. percben megint Modric ellen fújtak. A franciák visszaálltak a térfelükre, a horvátok intenzíven, de nem ész nélkül keresik a fogást rajtuk. Nagyobb helyzet nem volt, a horvátok a széleken törhetik fel a franciákat.

6-10. perc: Továbbra is a horvátok kezdeményezőbbek. Strinic kap labdát a 16-oson belül, Pogba tisztáz szögletre. Modric ívelte be, de Varane kifejeli. Magasbiztosak a horvátok, Király kolléga meglátása szerint Rebic a szokásosnál is agitáltabbnak tűnik, vagy gólt lő, vagy embert öl a szünetig".

11-15. perc: Rakitic találta meg egy passzal Perisicet a 16-oson belül, ha jól átveszi, nagy helyzet, de nem vette át jól. A franciák nem az első negyed órában akarják megnyerni a döntőt, semmit nem mutattak eddig támadásban. Giroud próbálták most megtalálni, de nem jutott e hozzá a labda. Igaz, mivel a vébén eddig nem volt kaput eltaláló lövése, ez mindegy is. Perisic lépett meg a bal szélen Pavard oldalán, de rossz volt a beadása. Varane be is szól Pavardnak, aki eddig a francia védelem gyenge pontjának tűnik.

17. perc. Vezet Franciaország. A franciák először tartják hosszabb ideig a labdát a horvátok térfelén, Mbappé csele bejön, de aztán horvát játékosnak passzol, de nem szabadul fel a horvt kapu. Griezmann kerül a földre, ő ívelte be a szabadrúgást oldalról, a tömegben Mandzsukic csúsztatott bele, a saját kapujába. Nem volt benne a meccsben.

Mbappé megléphetett volna, Vida óriást mentett, de a franciák előnyben végképp nem mentek előre. A horvátok igen, Kante fel is vágta Perisicet, sárgát kapott.

Egyenlített Horvátország! A 28. percben Perisichez egy szabadrúgás után került a labda, egy csel után belőtte.  

Így fogadták a gólt.

A 36. percben egy francia szöglet után Perisic kezezet a 16-oson belül. A franciák reklamáltak, videóbírózás jött, a bíró is megnézte, megadta. 

Griezmann belőtte, megint vezet Franciaország.

Párizsban a State France-ban nézték a szurkolók Griezmann 11-esét.

A horvátok egy percen belül válaszolhattak volna, megint Pavard oldalán kerültek helyzetbe, de Rebic nem találta el jól. 

A 43. percben Lovren lőtte rá, az ötösön álló Pogbát lőtte hátba.

A 44. percben Umtiti maradt lent a földön, Lovren esett rá a lábára a fél perccel korábban elvégzett szöglet után. A bíró nem állította meg, a horvátok támadtak tovább, végül szögletre mentettek. Rakitic újabb szögletéről Vida maradt le. 

Három perc a hosszabbítás. A francia kapu előtt Perisic lepődött meg, hogy elért hozzá a labda, rossz megoldást választott, nagy helyzet volt. 

SZÜNET

A franciák úgy vezetnek, hogy támadásban szinte semmit nem mutattak, nagy helyzetük nem volt, egy kavarodásban szerzett öngóllal és egy, viszonylag ártalmatlan szituációban történt kezezés miatt befújt 11-esből szereztek gólt. Az első féldiőben egy kaput eltaláló lövésük volt, így vezetnek 2-1-re. Látszik, hogy több van ebben a csapatban, de megint a minimumot játszák. 

A horvátok lendületetesebb, gólratörőbben játszanak, a széleken többször is zavarba hozták a francia védelmet. Kétségbeesni nem fognak attól, mert megint hátrányban vannak. Perisic eddig abszolút főszereplő, Rebic egyelőre keveset mutat. Bede Márton meglátása: soha nem láttam Kantét ilyen súlytalannak és határozatlannak. A gólt is róla kapták, és már sárgája is van. 

Második félidő

Nincs csere. 47 másodpercen belül eljutottak a horvátok a francia kapuig, de nem volt veszélyes helyzet, 15 másodpercen belül Griezmann célozta meg a horvát kaput, el is találta, de Subasic védett. Ez volt a franciák első, kaput eltaláló lövése a 11-est leszámítva. És nem álltak le, Rakitic passzát Rebic lőtte el, Lloris szedte ki a léc alól. Mindez két és fél perc alatt. Aztán előbb Brozovic hosszú passzába Varane csak belepiszkálni tudott a cipőre orrával, Lloris a 16-os kívül, mellel vitte el Perisic elől, majd Varane-tól vette el a labdát Mandzukic, de nagyon lassú volt, beérték. Nyomnak a horvátok.

Az 52. percben először lépett meg Mbappé, Vidát lefutotta, Subasic védett. 

53. perc. Három egyenruhába öltözött szurkoló rohant be a pályára. Hamar levitték őket. 

54. perc: Deschmaps igazat adott Bede Mártonnak, lekapta a pályáról Kantét, Nzoni jött be a helyére. 

59. perc 3-1. Pogba dobta támadásba Mbappét, a csatár rávezette a labdát a védőjére, bepasszolt Griezmann-nak, aki elkezdett dekázgatni, majd a támadást kísérő Pogbához passzolt. A középpályás első lövését blokkolták, a labda visszapattant hozzá, másodszorra belőtte.

Azonnal lőhettek volna még egyet a franciák, Pogba jobb oldalról adott be, Giroud ollózva passzolt tovább, Grizmann elől akrobatikus mozdulattal mentettek. 

Eldőlt, 4-1. Mbappé! Hernandez tört előre, nem tudták megállítani, a kaputól 20 méterre álló Mbappéhoz passzolt, átvette, Vida messzeállt tőle, laposan ellőte,  Subasic nem ért le.

69. perc: 4-2. Lloris egy hátraadott passznál próbálta meg kicselezni Mandzukicot, meglehetősen ügyetlen, a horvát belelépett a cselbe és belőtte a gólt. Így az öngólja után gólt is szerzett. 

Nagy horvát helyzetek nincsenek, de olyan meccs, amikor bármiből lehet gól. Deschamps kihasználta mind a három cseréjét, lehozta Giroud-t, aki úgy hozta le a vébét, hogy nem rúgott gólt és nem volt kaput eltaláló lövése sem. Dalic még cserélhetne egyet, de vagy nem akar belenyúlni a csapatába, vagy nincs kit. Kalinic hazaküldése miatt ugyanis egy csatár hiányzik a keretből. 

Mennek előre a horvátok, de most már látszik, hogy fáradtak. A franciákban még bőven lenne több, de úgy hozzák már le ezt a döntőt, ahogy az egész vébét, takarékosan. 

Pogba szórakozik el egy helyzetet, nem passzolt Mbappénak, aki a 4-2 ellenére mérgesnek tánik. 

Vrsaljko még felrúgja klubtársát, Griezmannt, sárgát kap érte. Először úgy tűnt, hogy senki nem megy fel a franciáktól a szabadrúgáshoz, de váratlanul felbukkant mégis Pogba, el is jutott hozzá a labda, de ezen maga is meglepődött. 

VÉGE. Franciaország 1998 után újra világbajnoki címet nyert. Horvátország történelme legjobb eredményét elérve ezüstérmet szerzett. 

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.