Demokraták és republikánusok is szétszedték Trumpot a Putyin-sajtótájékoztatón elhangzottak miatt

külföld
2018 július 16., 19:41
comments 215

Republikánus és demokrata párti politikusok egyaránt bírálták Donald Trump amerikai elnök Helsinkiben, a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közösen tartott sajtókonferenciáján elhangzott, az amerikai választási folyamatba történt orosz beavatkozásra vonatkozó kijelentéseit.

Balról jobbra: Melania Trump, Vlagyimir Putyin, a labda, a Trump
photo_camera Balról jobbra: Melania Trump, Vlagyimir Putyin, a labda, a Trump Fotó: Alekszej Nikolszkij/Szputnyik

Paul Ryan, a képviselőház republikánus párti elnöke szerint Donald Trumpnak „muszáj pontosan érzékelnie”, hogy Oroszország nem az USA szövetségese. „Nincs erkölcsi egyenrangúság az Egyesült Államok és Oroszország között” – közölte a wisconsini politikus, aki szerint „nem is kérdés”, hogy Moszkva beavatkozott 2016-ban az amerikai választási folyamatba, és Oroszország „továbbra is ellenségesen viseltetik alapvető értékrendünkkel és eszményeinkkel szemben”. „Az Egyesült Államoknak Oroszország felelősségére kell összpontosítania, és arra, hogy véget vessen a demokrácia elleni aljas támadásainak” – mondta.

A szenátus külügyi bizottságának elnöke, Bob Corker több televízió riporterének azt nyilatkozta: Oroszország a helsinki sajtókonferencián „a balek” képét alakította ki az Egyesült Államokról. Corker „csalódottnak” és „szomorúnak” nevezte magát, amiért Donald Trump nem vette védelmébe az amerikai hírszerző szervezetek megállapításait az orosz beavatkozásról.

Az agresszív agydaganattal kezelt és ezért arizonai otthonában tartózkodó John McCain szenátor a közleményében azt írta: a csúcstalálkozó „tragikus tévedés” és „az amerikai elnökök történetének egyik legszégyenletesebb pillanata” volt.

Lindsey Graham dél-karolinai szenátor arról posztolt, hogy mindaz, amit Trump a sajtótájékoztatón mondott, azt az üzenetet küldi Moszkvába, hogy az USA „gyenge”. A dél-karolinai politikus – aki a szenátus fegyveres erőkkel foglalkozó bizottságának elnöke is – azt írta: „Trump elnök elszalasztotta a lehetőséget, hogy felelőssé tegye Oroszországot a 2016-os beavatkozásért, és ezzel erőteljes figyelmeztetést intézzen Moszkvához az eljövendő választásokra nézve.” Szerinte ez még több gondot fog okozni, mint ahányat megold.

link Forrás

Az aktív politizálástól az őszi választások után már visszavonuló Jeff Flake arizonai republikánus szenátor szerint „szégyenletes” volt, hogy Donald Trump az amerikai-orosz viszony orosz beavatkozás („agresszió”) miatti megromlásáért az USA-t is hibáztatta.

link Forrás

Szintén az orosz beavatkozásról mondottak miatt bírálta Trumpot Chuck Schumer, a demokrata párti szenátorok frakciójának vezetője. Schumer a Twitteren azt írta: az elnök megjegyzései, amikkel Putyin mellé állt az amerikai rendfenntartó erőkkel, nemzetvédelmi tisztségviselőkkel, hírszerző ügynökségekkel szemben, „meggondolatlanok, veszélyesek és gyengeségről tanúskodtak”. A New York-i szenátor szerint Trump „megerősítette ellenfeleinket és meggyengítette a saját és szövetségeseink védelmét” és Trump „önmagát az ország elé helyezte”. Szerinte amerikaiak milliói csak még inkább azon fognak töprengeni, vajon Putyin fogja-e valamivel Trumpot.

link Forrás

Adam Schiff kaliforniai demokrata párti képviselő szerint az oroszok most felbátorítva érezhetik magukat a 2018-as félidős választásokba történő beavatkozásra is.

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.