Úgy állt Putyin mellett, mint egy tál lefőtt tészta, mondta Trumpról Schwarzenegger

2018 július 17., kedd 4:27
327

Newt Gingrichet nehéz lenne azzal vádolni, hogy kemény kritikusa lenne Trumpnak. A republikánus arisztokrácia tagjai közül az elsők között állt be Trump mögé, egyik legfontosabb háttérembere 2016 nyarán Budapesten adott elő arról, hogy Trump milyen remek elnök lehetne. Ő maga pedig tavaly még könyvet is írt arról, hogy Donald Trump mennyire jó elnök, különös tekintettel a külpolitikájára. Az előszót Eric Trump, az elnök második fia írta.

Donald Trumpot bőven bírálták hétfőn azért, mert szinte minden kérdésben alárendelte magát Vlagyimir Putyinnak a csúcstalálkozójuk után tartott közös sajtótájékoztatójukon, melynek mélypontja - egyben úgy általában és összességében is, a hivatalba lépése után 31 nappal a beiktatásán összeszedett tüdőgyulladásba belehaló Harrisont is beleértve az eddigi amerikai elnökök teljesítményének egyik történelmi mélypontja - az a pillanat volt, amikor Trump, Putyinnal az oldalán, nem volt hajlandó egyértelműen állást foglalni a kérdésben, hogy

a saját titkosszolgálatainak hisz-e, vagy Putyin elnöknek abban, hogy az oroszok titkosszolgálati módszerekkel próbálták befolyásolni az amerikai választást.

„Nincs okom kételkedni" - mondta Putyin tagadásáról, amivel még a cikk elején említett Newt Gingrichet is kiborította:

„Trump elnök kénytelen lesz tisztázni a Helsinkiben tett kijelentéseit a titkosszolgálatainkról és Putyinról. Ez volt elnöksége legsúlyosabb hibája, amit ki kell javítania - azonnal" - írta a Twitteren, az elnök olyan republikánus kritikusaihoz csatlakozva, mint a haldokló, ezért véleményét kicsit sem takargató John McCain, vagy a politikai karrierjét Trump-ellenességével gyakorlatilag már befejező Jeff Flake szenátor. Hogy kontextusába helyezzük Gingrich kritikájának jelentőségét, Nate Silver, az 538 adatguruja remekül beskálázta, melyik republikánus bírálata mekkora bajt jelez:

A listán Gingrich előtt szereplők gyakorlatilag Trump bélrendszerében élik az életüket, annyi időt töltöttek már az elnök fenekénél.

Gingrich bírálatánál így talán semelyik se volt fontosabb. Szórakoztatóbb viszont akadt:

Arnold Schwarzenegger, aki legnagyobb bánatában nem született amerikai, így a kaliforniai kormányzóság után az elnökséget nem pályázhatta meg, rövid videóüzenetet küldött az elnöknek. Érdemes az elejétől a végéig végignézni azt a 45 másodpercet, de foglaljuk össze gyorsan a lényeget.

„Úgy áltál ott, mint egy tál lefőtt tészta, mint egy rajongó kisfiú. Már csak az hiányzott, hogy aláírást vagy közös fotót kérjél tőle, vagy valami ilyesmi” - mondta Trump és Putyin közös sajtótájékoztatójáról, ami szerinte „kínos” volt. "Te vagy az Egyesült Államok elnöke, neked nem szabadna ilyet tenned. Mi az anyám kínja van veled?” - kérdezte Trumpot, majd megidézte a republikánus atyaúristen, Ronald Reagan szellemét. „Hova lett Ronald Reagan ereje és kemény szavai, amikor állt a berlini fal előtt, és azt üzente »Gorbacsov úr, döntse le ezt a falat«?” - mondta, majd egy fájdalmas, lemondó sóhajjal zárta rövid monológját.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt