Brüsszel kötelezettségszegési eljárást indíthat a „Stop Soros”-törvény és a 7. alkotmánymódosítás miatt

2018 július 18., szerda 9:46
139

Az Európai Bizottság csütörtökön kötelezettségszegési eljárást indíthat Magyarország ellen a menekülteket segítő szervezetek ellen kitalált, ún. „Stop Soros”-törvény és a hozzá kapcsolódó alkotmánymódosítás miatt – értesült a Népszava, illetve az MTI is erről ír brüsszeli források alapján.

EU-s tisztségviselők arról számoltak be, hogy a bizottság ún. hivatalos felszólító levelet küld a magyar kormánynak, és ezzel megindul az eljárás a júniusban elfogadott jogszabály és az ahhoz kapcsolódó alkotmánymódosítás ügyében, amit több szempontból is aggályosnak találtak a testület szakértői.

A magyar hatóságoknak várhatóan egy vagy két hónap áll majd rendelkezésükre, hogy válaszoljanak az ismertetett kifogásokra. Ha a levélre nem érkezik válasz, vagy nem tekinthető kielégítőnek, akkor az Európai Bizottság dönthet úgy, hogy a jogsértési eljárás következő lépéseként ún. indoklással ellátott véleményt küld Budapestnek, ezután szükség esetén az Európai Bíróság elé vihetik az ügyet.

A bizottság egyik szóvivője korábban azt hangsúlyozta, hogy figyelembe fogják venni a Velencei Bizottság értékelését is. Az Európa Tanács alkotmányjogi kérdésekkel foglalkozó szakértői testülete a törvénycsomag bizonyos rendelkezéseinek visszavonására szólított fel, mert azok súlyosan akadályozzák a törvényesen működő civil szervezetek tevékenységét. (Népszava, MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt