Brüsszel kötelezettségszegési eljárást indíthat a „Stop Soros”-törvény és a 7. alkotmánymódosítás miatt

POLITIKA
2018 július 18., 09:46

Az Európai Bizottság csütörtökön kötelezettségszegési eljárást indíthat Magyarország ellen a menekülteket segítő szervezetek ellen kitalált, ún. „Stop Soros”-törvény és a hozzá kapcsolódó alkotmánymódosítás miatt – értesült a Népszava, illetve az MTI is erről ír brüsszeli források alapján.

EU-s tisztségviselők arról számoltak be, hogy a bizottság ún. hivatalos felszólító levelet küld a magyar kormánynak, és ezzel megindul az eljárás a júniusban elfogadott jogszabály és az ahhoz kapcsolódó alkotmánymódosítás ügyében, amit több szempontból is aggályosnak találtak a testület szakértői.

A magyar hatóságoknak várhatóan egy vagy két hónap áll majd rendelkezésükre, hogy válaszoljanak az ismertetett kifogásokra. Ha a levélre nem érkezik válasz, vagy nem tekinthető kielégítőnek, akkor az Európai Bizottság dönthet úgy, hogy a jogsértési eljárás következő lépéseként ún. indoklással ellátott véleményt küld Budapestnek, ezután szükség esetén az Európai Bíróság elé vihetik az ügyet.

A bizottság egyik szóvivője korábban azt hangsúlyozta, hogy figyelembe fogják venni a Velencei Bizottság értékelését is. Az Európa Tanács alkotmányjogi kérdésekkel foglalkozó szakértői testülete a törvénycsomag bizonyos rendelkezéseinek visszavonására szólított fel, mert azok súlyosan akadályozzák a törvényesen működő civil szervezetek tevékenységét. (Népszava, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.