A fideszes EP-képviselő szerint működésképtelenné tehetik az EU-t, ha kizárják őket a Néppártból

2018 július 22., vasárnap 4:19
358

A Népszavának adott interjút Schöpflin György fideszes európai parlamenti képviselő, és beszélt arról az egyre forróbb témáról is, hogy a jobboldali pártcsalád, az Európai Néppárt egyes képviselői kizárnák őket a frakcióból. Erről többször beszéltek a Néppárt vezetői, a Human Rights Watch pedig külön kampányt indított a cél érdekében.

A kérdésre, hogy kizárják-e a Fideszt, Schöpflin azt válaszolja: 

„2018. július 19.-én, amikor beszélgetünk, azt mondanám, nem. De holnapra változhat a helyzet, minden nagyon cseppfolyós. Lehet, hogy eljutunk idáig is. A néppárton belül van egy baloldali szárny – a Benelux államok, a svédek, a portugálok egy része, akik kényelmetlenül érzik magukat velünk egy frakcióban. De mi történik, ha kizárják a Fideszt? Én feltettem egyszer-kétszer ezt a kérdést már, és nem kaptam választ. Pedig ez nagyon fontos.”

És hogy mi lesz, ha ez megtörténik? „Akkor lehet, hogy komolyabban vesszük majd Matteo Salvini [a szélsőjobboldali olasz belügyminiszter] ajánlatát, hogy legyen az Európai Parlamenten belül egy eurókritikus csoport, a Ligák Ligája. És akkor mindenki szembenézhet majd a következményekkel.” Amelyek a következők lesznek:

„Létrejön egy blokkoló kisebbség, ami megvétózza mondjuk az új költségvetést. Működésképtelen lesz az egész EU. Vagy nem lehet majd új uniós biztost választani, mert ezek a »felforgatók« majd belekiabálnak a konszenzusba, amivel eddig mindig megválasztották a biztost. Én elkerülném ezeket a következményeket.”

Korábban Orbán is belengette, hogy mekkora sikere lenne egy bevándorlásellenes pártcsaládnak, de aztán oda lyukadt ki, hogy inkább kormányozzák vissza a Néppártot a kereszténydemokrata gyökereihez.

A teljes Schöpflin-interjú itt olvasható.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt