Orbán Viktor belengette, hogy bevándorlásellenes pártcsaládot kellene létrehozni az EP-választásra

POLITIKA
2018 június 18., 18:50
comments 358

Orbán Viktor még szombaton, a Helmut Kohl egykori német kancellár halálának első évfordulóján rendezett tanácskozáson értékelte a világ dolgait. Elmondta például azt, hogy Magyarország 2030-ra nettó befizető ország lesz az unióban.

Az eubobserver hétfői tudósítása szerint azonban másról is beszélt, belengette például,

hogy a 2019-es EP-választásokon az lenne a könnyebbik út, ha a közép-európai pártok - vagy úgy általában az európai pártok - alapítanának egy bevándorlásellenes formációt.

“Kétségtelen, hogy nagy sikere lenne a 2019-es választáson” - mondta Orbán. Ennek ellenére rögtön visszakozott is az ötlettől, és azt mondta, hogy ellenáll a kísértésnek, és inkább megújítaná az Európai Néppártot, azaz azt a konzervatív pártcsaládot, amelynek a Fidesz is a tagja.

.Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Helmut Kohl német kancellár halálának elsõ évfordulóján tartott Budapesti Európa-beszéd címû konferencián, amelyet a Polgári Magyarországért Alapítvány és a Konrad Adenauer Alapítvány magyarországi irodája rendezett az Andrássy Gyula Német Nyelvû Egyetemen
photo_camera .Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Helmut Kohl német kancellár halálának elsõ évfordulóján tartott Budapesti Európa-beszéd címû konferencián, amelyet a Polgári Magyarországért Alapítvány és a Konrad Adenauer Alapítvány magyarországi irodája rendezett az Andrássy Gyula Német Nyelvû Egyetemen Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

“Segítünk visszavezetni a kereszténydemokrata gyökereihez” - mondta. A beszédből kiderült az is, hogy Orbán nem valami elégedett a néppárti irányvonallal, szerinte a pártcsalád vezetői több hibát is elkövettek, például azt, hogy “az emberek ellen politizálnak”, és a régi, liberális Európát próbálják megőrzni.

Orbán Viktornak és a Fidesznek az elmúlt években egyre több konfliktusa van a Néppárttal, illetve a pártcsaládba tartozó más pártokkal. A holland Kereszténydemokrata Tömörülés (CDA) június elején fogadott el egy indítványt, ami arról szól, hogy a Fideszt ki kellene zárni az Európai Néppártból. Orbánnak a magyar választás után jelenése volt a párt vezetőinél is, a pártcsalád meghatározó tagja, a német CDU pedig egyre kritikusabb hangot üt meg az Orbán-kormánnyal szemben, például a CEU vezgálása és a Stop Soros törvénycsomag miatt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.