Az első félévi hiány az egész évre tervezett hiánycél 104 százaléka

gazdaság
2018 július 23., 10:57

Az államháztartás központi alrendszere az idei első hat hónapban 1420,5 milliárd forint hiánnyal zárt – közölte a Pénzügyminisztérium.

Ezen belül a központi költségvetés hiánya 1476,3 milliárd forint volt, az elkülönített állami pénzalapok 15,3 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 40,5 milliárd forintos többletet értek el. Idén júniusban a központi alrendszer 233,0 milliárd forintos hiánnyal zárt, ami a harmada a 2017. júniusi hiánynak.

Az első félévi hiánnyal az egész évre tervezett 1360,6 milliárd forintos hiánycél 104,4 százaléka teljesült.

Az EU-s projektek kifizetései június végére elérték az 1118,4 milliárd forintot, amivel szemben idén az első 6 hónapban kb. 162 milliárd forint EU-s bevétel érkezett a költségvetésbe, tehát az uniós támogatások megelőlegezése továbbra is kiemelt szerepet játszik.

A központi alrendszer első hat havi kiadásai 10 484,8 milliárd forintra rúgtak, amelyek 1115,0 milliárd forinttal, 11,9 százalékkal magasabbak voltak, mint az elmúlt év azonos időszakában.

A végleges adatok megegyeznek az előzetes számokkal. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.