Találtak egy tavat a Marson, sós víz van benne

Először találtak folyékony víztestet a Marson. A húsz kilométer átmérőjű, vélhetően sós vizű tó mintegy 1,5 kilométerrel a bolygó déli sarki jégsapkája alatt található a Science folyóiratban szerdán közölt tanulmány szerint. Arról nincsenek információk, milyen mély a tó. A felfedezés évtizedeken át tartó vitának vet véget arról, vajon van-e víz a bolygón. 

A déli sark, itt találták a tavatFotó: AFP PHOTO / NASA/JPL/Malin Space Science Systems

A tudósok évtizedek óta kutatnak a Marson folyékony víz után, amely a földi élet ismert formájának előfeltétele. Az elmúlt években a szakértők egyre több bizonyítékot találtak arra, hogy a vörös bolygón létezhet folyékony víz: kiszáradt folyómedrek és üledékek utaltak arra, hogy évmilliárdokkal korábban víz folyt a felszínén. A szakértők úgy vélik, évekig tarthat annak kiderítése, hogy él-e valami ebben a vízben, mely a Földön megtalálható jég alatti tavakra hasonlít. Egy jövőbeli misszió során fúrásokat végezhetnek, hogy a jégen át vegyenek vízmintákat. 

„Ez egy olyan hely a Marson, amely leginkább hasonlít egy élőhelyre, olyan területre, ahol létezhet élet” 

- mondta az egyik olasz kutató, Roberto Orosei, hozzátéve: vannak olyan földi organizmusok, melyek képesek túlélni, sőt gyarapodni ehhez hasonló környezetben. A marsi tó vizének hőmérséklete fagypont alatt van, de folyékony maradt többek közt magas sótartalmának köszönhetően. 

Kutakodik a Mars ExpressFotó: HANDOUT/AFP

A következőkben további felszín alatti vízraktárak után kutatnak annak kiderítésére, hogy az újonnan felfedezett tó egyedülálló jelenség-e a Marson. Ha más tavakat vagy felszín alatti tóhálózatot találnak, az arra utalhat, hogy folyékony víz már évmilliókkal, vagy akár 3-0,5 milliárd évvel ezelőtt is létezhetett a bolygón, amikor a Mars még lakható planéta lehetett. Ez alapján felvetődhet a kérdés, hogy vajon az élet bármely, a Marson oly régen kifejlődött formája képes volt-e életben maradni mostanáig - fejtette ki Orosei. Hozzátette: 

„senki sem meri megjövendölni, lehet-e ott bármilyen összetett élet.”

(via MTI)

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.