Orbán bejelentkezett Európa vezetésére

POLITIKA
2018 július 28., 10:29
comments 1044

A miniszterelnök idei tusványosi beszédében egész Európához, és az egész világhoz szólt. Kimondta, hogy eljött az ő ideje, készen áll a kontinens politikai rendszerének átalakítására.

"Mi jövünk, jönnek a '90-esek!" 

- mondta a beszéde végén, amikor arról szólt, hogy a 2019-es EP-választás alkalmas lesz arra, hogy leváltsák a mostani "európai elitet", és helyébe a Fidesz politikájához közel álló emberek vegyék át az irányítást.

Soros terve majdnem kész!

A mostani európai elit szerinte a '68-as liberálisok kezében van, akik a Soros-tervet hajtják végre, aminek az a lényege, hogy annyi muzulmánt kell behozni Európába, hogy keresztény alapokon működő párt soha többé ne tudjon választást nyerni a kontinensen. 

Orbán szerint nagyon közel vannak e cél eléréséhez, elég hozzá, ha minden országban a népesség 10 százalékát teszik ki a muzulmánok. (Jelenleg az EU-s országok közül ez csak Bulgáriában áll fenn (11%), és Franciaország (8,8%) és Svédország (8,1%) van a legközelebb hozzá.) Orbán összeurópai kampányát a muzulmánok elleni fellépésre, a meleg házasságok betiltására, a multikulturalizmus és a bevándorlás elleni harcra építi fel.

Lesz új európai párt? 

A 2019-es EP-választást sorsdöntőnek nevezte, végítéletnek állította be, hasonlóan egyébként, mint az összes magyarországi választást 2010 óta. Csak most nem a nemzethalált állította szembe a Fidesz győzelmével, hanem az európai civilizáció végét a Fidesszel szövetséges pártok győzelmével. 

Beszéde azt engedte sejtetni, hogy a Fidesz nyitott arra, hogy elhagyva vagy feldarabolva az európai néppártot, egy új pártcsoport alakításában vegyen részt, amit az új olasz kormány belügyminisztere is kezdeményezett. Ez egy antiglobalista, bevándorlás-ellenes, a nemzeti kormányokat az EU intézményeivel szemben erősítő csoport lenne. Ezzel lezárulhatna az a vita is, ami az európai néppártban a Fidesz kizárásáról szól.

Visszautasította Merkel 2015 eleji budapesti nyilatkozatát

Orbán Viktor szerint a kereszténydemokrácia természeténél fogva nem lehet liberális, amivel folytatta azt a 2015 eleji vitát, amit Angela Merkel német kancellárral Budapesten kezdett el. Merkel, a legnagyobb európai kereszténydemokrata párt, a CDU elnökeként azt mondta akkor, hogy "Az illiberális szóval személyesen a demokráciával összefüggésben őszintén szólva nem tudok mit kezdeni" és közölte, hogy az ő pártja liberális alapokon nyugszik. Orbán most arra figyelmeztetett, hogy ez a megközelítés egy csapda.  "Nehogy horogra akadjunk! A kereszténydemokrácia nem liberális! A kereszténydemokrácia illiberális!" - válaszolt több mint három év csúszással Merkelnek.

Egy zavaros gondolatmenet: Integráció nem, közös katonaság igen

Miközben az európai nemzetek megerősítéséről beszélt, azt is szorgalmazta Orbán Viktor, hogy az EU építsen fel egy erős saját hadsereget is, mert nem lehet örökké Amerika védelmére számítani. Ez azért érdekes meglátása a magyar kormányfőnek, mert miközben harcot hirdetett a tagállamok szuverenitásának erősítéséért, az egy nemzet egy szavazat elvért, addig egy közös hadsereg éppen a szuverenitás legfontosabb részét venné el a kormányoktól.

Közép-Európa erősödjék, a románok viselkedjenek

Orbán nem csupán az európai politika irányítására jelentkezett be, hanem Közép-Európát is átszervezné. Összekötné a térség nagyvárosait utakkal és energetikai vezetékekkel, illetve a régióban is fokozott katonai együttműködésre hívott fel. Ebben úgy tűnt, hogy Magyarország lenne a kezdeményező, miközben Trianon közelgő 100. évfordulójára utalva figyelmeztette a románokat, hogy Székelyföld régebbi, mint a román állam. A Nyugatnak meg azt üzente, hogy Székelyföld akkor is lesz, amikor ők már behódolnak a muzulmánoknak.

Ukrajna úgyis az oroszoké lesz

Orbán az új világpolitikai rendszer egyik alapjaként az oroszokkal való kiegyezést népszerűsítette. 

Azt mondta, hogy szerinte az oroszok vissza fogják állítani a befolyásukat Ukrajnában. Arra utalt, hogy ezt el kellene fogadni. 

Ugyanakkor két hete Brüsszelben még maga is aláírta a NATO-csúcson azt a dokumentumot, ami szerint a szövetség soha nem fogja elismerni az orosz hódításokat Ukrajnában. Arról is szólt, hogy fel kellene oldani az oroszok elleni szankciókat, és az EU most "primitív politikát folytat" Oroszországgal szemben. Hasonlóakat három éve mond, de közben kormánya mindig megszavazza az EU-ban a szankciók meghosszabbítását.

Orbán szerint a nyugati kormányok a techcégekkel együtt szörnyű cenzúrát vezettek be, főleg a "szociális médiában". Az orosz propaganda térhódításával szembeni védelmi intézkedésekre utalhatott. Orbán szerint el akarják titkolni a migránsveszélyt a cenzúrával. Orbán beszédének ebben a részében lényegében védelmébe vette az orosz szolgálatok európai manipulációit, a szólásszabadság nevében.

Amerikai - kínai háborút orront

Orbán szerint előbb - utóbb Amerika is kiegyezik Oroszországgal, hogy az USA Kína legyőzésére összpontosíthasson. (A napokban több amerikai lap is arról cikkezett, hogy a 95 éves Henry Kissinger erről győzködi Trump elnököt.) Orbán szerint még háború is kitörhet az USA és Kína között, mert Kína erősödik, az idő neki dolgozik, de Amerika nem akarja hagyni magát.

Új korszak épül, a kultúrában óriási változások jönnek még idén

Magyarországról kevés újdonságot mondott, jórészt korábbi idei beszédeiből emelt át komplett bekezdéseket, például a gazdaság megerősödéséről szóló adatok felsorolásakor vagy a 2030-ig szóló tervek ismertetésekor.

Kiemelte, hogy új korszak felépítésébe kezd most a kormány. Az új korszak a kulturális élet átalakításával kezdődhet, szeptemberre nagy változásokat ígért, de semmilyen részleteket nem árult el ezzel kapcsolatban.

Orbán idei beszéde egyértelműen a terjeszkedésről szólt: régiós és kontinentális szintre kívánja emelni befolyását, ambíciói immár túlmutatnak az ország határain.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.