Tbilisziben a tánc politikai akció lett, aztán ráküldték a nácikat a technotüntetőkre

külföld
2018 július 30., 17:42
comments 123

Egy májusi éjszakán gépfegyveres rohamrendőrök szállták meg a grúz főváros leghíresebb szórakozóhelyét, a Bassianit. A hatóságok szerint egyszerű drograzzia zajlott, de később a belügyminiszter is elnézést kért a bulizóktól maga és munkatársai nevében, ha veszélybe sodorták bárki biztonságát. 

De addigra a techno szelleme kiszabadult a palackból, és táncoló emberek ezrei lepték el Tbiliszi utcáit, hogy a kormány intézkedései ellen tiltakozzanak.

A főváros polgármestere a tiltakozók mellé állt, és kijelentette, hogy a tüntető fiatalokkal együtt küzd tovább a drogkereskedelem ellen. 

link Forrás

Georgia - illetve a kommunizmus alatt elterjedt nevén Grúzia - drogtörvényei sokkal keményebbek, mint a legtöbb európai országé. Egyetlen ecstasy tabletta a zsebben 5-8 éves börtönbüntetést von maga után, ha pedig egy grammnál többet találnak valakinél bármilyen illegális szerből, akkor 8-20 évet kaphat. 

Vagyis a kábítószer birtoklását szigorúbban bünteti a törvény, mint mondjuk a nemi erőszakot vagy a terrorizmust.

A White Noise nevű aktivistacsoport vezetője azt nyilatkozta az Electronic Beatsnek, hogy ez a „zéró tolerancia” 2006-ban kezdődött, és azóta folyamatos, hiába változnak a kormányok. Volt olyan év, amikor 60 ezer emberen végeztek drogtesztet. Ez a felnőtt lakosságnak több mint két százaléka - mondja David Subeliani. Az aktivisták szerint az ésszerűtlen hatósági válasznak több oka lehet: a politikusok a konzervatív szavazóknak akarnak megfelelni, a rendőségnek pedig szüksége van a tetemes összegű bírságokból származó bevételekre.

Váratlan fordulatot jelent, hogy a grúz alkotmánybíróság ma kimondta, hogy a társadalomnak nincs oka büntetni azt, aki szív, és ezzel megnyílt az út a marihuána fogyasztása előtt.

A világ lemezlovasai a lenti videóban álltak ki Tbiliszi raverei mellett, a Bassiani egyik alapítója, akit szintén elhurcoltak a rohamrendőrök, pedig azóta is azt követeli, hogy a kormány a dealerek és a csempészek ellen lépjen fel, és ne azokat a helyeket terrorizálja, ahol az egyszerű fogyasztók szórakoznak. 

link Forrás

Utóbbi már a BBC friss helyszíni riportjában hangzik el. Amiből leginkább az derül ki, hogy ez a történet korántsem csak konkrét bűncselekményekről, a híres tbiliszi klubéletről vagy általában a drogokról szól. Másokkal együtt ő is úgy látja, hogy

az ország brutális drogtörvényei tulajdonképpen a nyugatos, lázadozó fiatalság megfélemlítésének, zsarolásának eszközei.

Georgia - illetve a kommunizmus alatt elterjedt nevén Grúzia - ma is két világ, Oroszország és Európa között helyezkedik el. Tíz évvel ezelőtt még háborúzott Moszkvával, amely ma is az érdekszférája részének tekinti, miközben Georgia szeretne csatlakozni az Európai Unióhoz és a NATO-hoz. Nem kellett rá sokat várni, hogy a Bassiani ügye is belekerüljön ebbe a koordináta-rendszerbe.

Nem sokkal a technotüntetők első tömegmegmozdulása után ugyanis megjelentek az ellentüntetők is, egy rendes náci banda. A BBC-nek sikerült is beszélni a vezetőjükkel, bár csak második nekifutásra, mert a férfit saját állítása szerint egy napra őrizetbe vették, csak hogy ne tudjon nyilatkozni a nyugati riporternek.

Amikor másnap mégis találkoztak, büszkén mutogatta a mellére tetovált horogkeresztet, majd a nemzeti és keresztény értékek védelméről beszélt.

A Transparency International helyi szervezete szerint azonban azokat a szélsőjobboldali csoportokat, amelyekhez a fent megismert úriember is tartozik, nem csak a honfiúi érzések, hanem Moszkvából kapott pénz is lelkesíti. Ezek a nácik, illetve a szintén oroszbarát orthodox egyház a leghangosabb kritikusai a nyugati kultúrának, amelyet a drogokkal és a homoszexualitással azonosítanak, és a tradicionális értékekkel állítanak szembe. Ezt akár központi utasításra, akár önszorgalomból teszik, Oroszországnak nyilvánvalóan érdeke, hogy ebbe az irányba tolja el a vitát. Vagyis hogy 

ne arról legyen szó, miért biztonságos vagy jövedelmező Európához tartozni, vagy miért nem az - hanem arról, hogy ezek a nyakunkra hozzák a buzikat és a drogosokat.

A NATO legutóbbi csúcstalálkozóján megerősítették, hogy fel akarják venni Georgiát a katonai szervezetbe. Amikor ezt először kijelentették, arra Oroszország háborúval reagált. Ezzel a világpolitikai háttérrel nem valószínű, hogy pont most kezdene halkulni a nyugatos és az oroszos társadalmi csoportok küzdelme, és egész biztos, hogy annak leghangosabb szereplői között ott lesz a diszkók népe.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.