Megtépázta Macron népszerűségét a testőrbotrány

külföld
2018 július 31., 13:29

Emmanuel Macron francia elnök népszerűsége a legalacsonyabb szintre süllyedt 2017-es megválasztása óta. A francia intézetek mérései szerint Macron tevékenységével jelenleg a népesség 36,3 százaléka elégedett, azaz a népszerűsége 3,1 százalékkal esett június óta.

Tavaly még 50 százalék mondta azt, hogy elégedett a francia elnök teljesítményével.

Az esés minden bizonnyal a Benalla-botránynak köszönhető. Az elnök testőréről, Alexandre Benalláról július 19-én került nyilvánosságra egy felvétel, amin látható, hogy május 1-én civil ruhában, azonosító nélkül, de rohamrendőrsisakban bántalmaz tüntetőket.

Macron elnöki palotája a hírek szerint már május 2-án értesült Benalla túlkapásáról, de két hónapon át hallgatott az ügyről. Benallát akkor két hétre felfüggesztették az állásából, de azután visszatérhetett. Végül csak akkor rúgták ki, amikor a Le Monde megszerezte és leközölte az esetről készült mobiltelefonos felvételt.

Én vagyok a hibás" - jelentette ki múlt héten Macron, aki a bírálóinak is üzent. "Jöhetnek és próbálkozhatnak, én a francia népnek felelek". (Politico)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.