A Facebook, az Apple és a Spotify is betiltotta az őrjöngve gyűlölködő Alex Jones oldalait

külföld
2018 augusztus 06., 15:18
comments 161

A Facebook a „közösség értékeinek visszatérő megsértése miatt” letiltotta a hírhedt összeesküvés-elmélet hívő webes videósztár Alex Jones négy oldalát. Az Alex Jones Channel Page, az Alex Jones Page, az Infowars Page és az Infowars Nightly News Page sem lesz elérhető a közösségi oldalon, a cég szerint azért, mert indokoltnak találták azt a nagyszámú feljelentést, amit a felhasználók eljuttattak a Facebookhoz. 

Alex Jones és Michael Rotondo az InfoWarsban
photo_camera Alex Jones és Michael Rotondo az InfoWarsban. Fotó: Infowars screenshot

A vállalat szóvivője közölte, hogy Alex Jones oldalai mind szöveg-, mind képi világukban dehumanizáló módon mutatták be a muszlimokat, a transzneműeket és a bevándorlókat, és gyűlöletbeszéd miatt leszedik ezeket a Facebookról, és hozzátette azt is, hogy a tiltásnak semmi köze Jones összeesküvés-elméleteihez, amiket 9/11-ről vagy a Sandy Hook-tömeggyilkosságról terjeszt. 

Jones tiltása néhány órával azután került sor, hogy az Apple is jelezte, többet nem ad helyet olyan linkeknek a kínálatában, amelyeken keresztül elérhetők a műsorvezető podcastjai. A visszatérő jogsértések és visszajelzések miatt a Spotify is úgy döntött, hogy többé nem engedélyezi az Alex Jones Show podcastjait az oldalán. 

Jones 1999-ben alapította az Infowars-t, ami a 2001. szeptember 11-i merénylet után indult be igazán, amikor komplett globális összeesküvés-elméletet épített fel, miszerint az amerikai kormány szervezte meg a támadást; a 2012-es Sandy Hook-mészárlás mögött a baloldali fegyverellenes lobbit sejttette, és folyamatos balhék kísérték munkáját xenofób tartalmai miatt. 

„Több tekintélyes amerikai lap írt arról, hogy Trump gyakorlatilag hitelesebbnek tartja Jones-t, mint az amerikai hírszerzést” – írtuk róla korábban, és az elnök valóban akkora tisztelője volt egy időben, hogy egyszer telefonon is üdvözölte a műsorvezetőt. Még Milo Yiannopoulos májtisztító kúráját is fogadta műsorában, igaz aztán néhány hónapja kifakadt az elnökre a szíriai rakétatámadás miatt. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.