A skót miniszterelnök B-tervet vár Theresa Maytől, ha a brit kormány javaslatait nem fogadná el Brüsszel

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

„B-terv” kidolgozását várja Theresa May brit kormányfőtől Nicola Sturgeon skót miniszterelnök arra az esetre, ha a brit kormánynak nem sikerül elfogadtatnia júliusban ismertetett javaslatcsomagját az Egyesült Királyság EU-s tagságának megszűnéséről és a jövőbeni kapcsolatokról az Európai Bizottsággal.

A két politikus kedden Edinburghban folytatott megbeszélést a Brexitről, de a közös programjuk fő témája egy tavaly bejelentett, 1,2 milliárd értékű fejlesztési program hivatalos elindítása volt.

A brit EU-tagság 2019 márciusában várható megszűnésével kapcsolatban Sturgeon szerint úgy tűnik, hogy a brit kormány júliusban ismertetett javaslatai „halálra vannak ítélve”. A skót miniszterelnök sürgette Theresa Mayt, hogy dolgozzon ki „B-tervet”, nehogy megállapodás nélkül szűnjön meg az Egyesült Királyság EU-tagsága.

A találkozó előtt nyilvánosságra hozott nyilatkozatában Sturgeon óva intette Theresa Mayt attól, hogy növelje a megállapodás nélküli Brexit esélyeit, mert nem szabad trükként használni az „elrettentés taktikáját” az EU-val folytatott tárgyalásokon.

A skót miniszterelnök szerint Theresa May növeli a megállapodás nélküli Brexit esélyeit azzal, hogy tárgyalási taktikája részeként újra és újra kilátásba helyezi ezt.

Sturgeon szerint a brit kormány javaslatcsomagjának csaknem egy hónappal ezelőtti ismertetése óta nincs „látható jele” az előrelépésnek a Brüsszellel folytatott tárgyalásokon. Szerinte a brit kormányfőnek egyértelművé kellene tennie, hogy az Egyesült Királyság milyen kapcsolatokat akar kialakítani az EU-val a jövőben, és ki kell zárnia a lehetőséget, hogy nem születik megállapodás a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről és a jövőbeni együttműködésről.

Sturgeon szerint a megállapodás nélküli Brexit legteljesebb mértékben elfogadhatatlan és rendkívül káros lenne, és azzal, hogy taktikai megfontolásokból egyre többet emlegetik, megvan a veszélye annak, hogy valósággá válik.

Nicola Sturgeon (elöl) és Theresa May (hátul) a 2018. augusztus 6-i edinburgh-i találkozón.Fotó: Jane Barlow/AFP

Theresa May válaszul felszólította a skót kormányt, hogy legyen konstruktív, ne szítson ellentéteket a Brexittel kapcsolatban, hanem támogassa a javaslatait. Az Egyesült Királyság kormánya észszerű és az ország egészére nézve kedvező javaslatok sorát fogalmazta meg a jövőbeni kapcsolatokról az EU-val – mondta May, aki arra is emlékeztetett, hogy Skócia négyszer akkora értékben kereskedik az Egyesült Királyság belső piacán, mint az EU-ban.

Skóciában a lakosság 62 százaléka az Egyesült Királyság európai uniós tagságának fenntartása mellett szavazott a 2016 júniusi népszavazáson, Nicola Sturgeon pedig többször is azt hangoztatta, hogy Skócia nem fogja eltűrni, hogy akarata ellenére kirángassák az Európai Unióból.

A brit kormány júliusban többek között szabadkereskedelmi térség létrehozását javasolta az áruk kétoldalú forgalmára az Európai Bizottságnak. A szolgáltatások terén viszont a felek nem férnének hozzá egymás piacaihoz a jelenlegi szinten. Megszűnne a munkavállalók szabad mozgása és az Európai Unió Bíróságának hatásköre az Egyesült Királyságban.

Az Európai Bizottságnak fenntartásai vannak a brit javaslatok egy részének megvalósíthatóságával kapcsolatban. (MTI)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.