Az ENSZ-főtitkár maximális önmérsékletet kér a zimbabwei biztonsági erőktől

külföld
2018 augusztus 07., 21:15
comments 28

António Guterres ENSZ-főtitkár egy keddi telefonbeszélgetésen felszólította Emmerson Mnangagwa zimbabwei elnököt: biztosítsa, hogy a biztonsági erők maximális önmérsékletet tanúsítva lépnek fel a múlt héten tartott választások óta kitörő tüntetésekkel szemben.

Farhán Hak, az ENSZ-főtitkár szóvivője közölte, hogy Guterres beszélt Nelson Chamisa ellenzéki vezetővel is, akinek azt javasolta, hogy vegye igénybe a legális csatornákat a választási csalással kapcsolatos panaszai elbírálására. A portugál diplomata ezenkívül hangsúlyozta: a választásokkal kapcsolatos bármilyen bírósági határozatnak független kell lennie.

Guterres biztosította mindkét oldal vezetőjét, hogy az ENSZ a választások után is támogatja Zimbabwét, és bizalmának adott hangot, hogy a dél-afrikai ország képes lesz egységesen továbbhaladni.

A július 30-án tartott elnökválasztást a múlt csütörtökön közzétett eredmények szerint Mnangagwa nyerte a Zimbabwei Afrikai Nemzeti Unió–Hazafias Front (ZANU-PF) párt jelöltjeként, a szavazatok 50,8 százalékával.

Az egykori kémfőnök még tavaly novemberben vette át az ország vezetését, miután a 94 éves Robert Mugabét a hadsereg elmozdította a hatalomból. A választások viszonylag békésen zajlottak, de az azutáni események megmutatták, hogy az ország mélyen megosztott, és a biztonsági erők keményen léptek fel a tiltakozókkal szemben.

photo_camera Képgaléria a tiltakozás brutális leveréséről Fotó: LUIS TATO/AFP

A köveket dobáló ellenzéki tüntetők azt állították, hogy a ZANU-PF meghamisította az elnökválasztás eredményét. 7 ember meghalt amiatt, hogy részben álarcos katonák automata fegyvereikből tüzet nyitottak a tömegre. A videofelvételek szerint a katonák fegyvertelen emberekre lőttek.

Az alkotmány szerint a vesztes elnökjelöltnek 7 nap áll rendelkezésére, hogy az alkotmánybíróságon megtámadja a választás eredményét. A bíróságnak ezt követően 14 napon belül kell döntést hoznia. Mnangagwa beiktatásával tehát a bírósági eljárás lezárásáig várni kell. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.