Egyetlen alkalmas jelölt volt a pásztói egyesített óvoda vezetésére, de a fideszes többség nem támogatta a pályázatát

Dömsödi Gábor, Pásztó független polgármestere a július 27-i rendkívüli képviselő-testületi ülés után azt mondta, nagyon szégyelli magát, mivel a testület végül elutasította az egyetlen alkalmas jelölt, Zagyi Edit pályázatát a helyi egyesített óvoda vezetésére – írja az Index. Itt az ülés teljes felvétele, amit Dömsödi osztott meg:

A lap beszámolt arról, hogy a döntés miatt most az a helyzet, hogy az óvodában helyettes sincs, mivel nyugdíjba vonul, tehát az óvoda vezető nélkül marad, pedig mindjárt kezdődik a nevelési év.

Pásztón a Városi Önkormányzat Óvodája három tagintézményből áll, 9 csoportba összesen 225 gyerek jár. Miután a korábbi vezetőt nyugdíjazták, tavaly áprilisban a képviselő-testület az egyik tagóvoda vezetőjét, Zagyi Editet nevezte ki az egyesített intézmény élére. Zagyi megbízott vezető volt, a megbízatását a képviselő-testület többször is meghosszabbította. Az ilyen településeken általános gond, hogy nehéz megfelelő végzettségű vezetőt találni, hiszen a törvény közoktatási vezetői végzettséghez köti egy óvoda vezetését is. Zagyit ezért az önkormányzat már 2016-ban beiskolázta a Kodolányi János Főiskola 2 éves, posztgraduális, közoktatási vezető képzésére, amit az önkormányzat fizetett.

Idén tavasszal az önkormányzat ki is írta a pályázatot az egyesített óvoda igazgatói tisztségére. A június 18-i határidőig csak Zagyi Edit pályázott. Az Index azt írja, Zagyinak rossz előérzete volt, ugyanis a szemére vetették, hogy „Dömsödi embere”, így nem sok esélye lesz, de ő erre azt mondja, mindig is Fidesz-szavazó volt, viszont sohasem politizált, és jól együtt tudott dolgozni Dömsödivel is.

Zagyi Edit, a pásztói egyesített óvoda megbízott vezetője a rendkívüli testületi ülésen.Fotó: Youtube

A rendkívüli testületi ülésen viszont kiderült, hogy az önkormányzat az ülés előtt nem sokkal kapott egy levelet, amit az óvoda 41 dolgozójából 12 írt alá. Ebben Zagyi Edit „ledorongoló beszédstílusát”, autokratizmusát bírálják, a személyzeti döntéseit, és amiatt aggódnak, hogy hová lesz az óvoda korábbi szeretetteljes légköre, ha Zagyit hosszabb időre kinevezik. De mégsem azt javasolják, hogy ne ő legyen az igazgató, hanem csak azt, hogy egy évre nevezzék ki, ami alatt „bizonyíthatja rátermettségét”.

A fideszes képviselők folyamatosan a levélben írtakra hivatkoztak – egyikük pedig azt kifogásolta, hogy Zagyi pályázatában túl sokszor szerepel az „én” szó, azaz hosszan ír egyes szám első személyben magáról –, és ők is egyetértettek a javaslattal. Ami viszont ütközik a törvénnyel, ugyanis ha elfogadják a pályázatát, kizárólag 5 évre nevezhetik ki.

Zagyi erre fel is hívta a figyelmet, és keményen kiállt magáért: „Vajon mi az oka annak, hogy a fideszes képviselők most egy, az önkormányzathoz váratlanul beszállingózott, a becsületsértés határát súroló kijelentésekkel teli levélre hivatkozva akarják megakadályozni ötéves kinevezését? A levelet 12 dolgozó írta alá, azaz az óvoda alkalmazottainak 28 százaléka nem ért egyet a munkámmal, akkor az elég indok arra, hogy megakadályozzák a kinevezésemet? Mi van, ha a választók 28 százaléka is ír egy levelet, hogy nem tetszik nekik a polgármester stílusa, akkor őt is le lehet mondatni?”

Zagyi Edit az ülésen azt mondta, az egyik, meg nem nevezett kollégája a helyére tör, fél év múlva lesz meg a szakvizsgája, az egyik politikai párt (a Fidesz) őt támogatja, és időt akarnak nyerni neki – erről szólhat az egész ügy.

Végül hárman támogatták Zagyi Edit kinevezését, egy képviselő ellene szavazott, hárman pedig tartózkodtak, vagyis elutasították a pályázatát. Dömsödi erről azt mondta: „Nem az a baj, ha nem az Edit lesz az óvodavezető. Az a baj, hogy vannak motivált emberek, akiktől elvesszük a motivációjukat. Ezekkel a piszlicsáré szurkálódásokkal elhivatott embereknek lehet elvenni a munkakedvét, életkedvét, egészségét, békéjét. Ezek bűnök. Ha van valami megalapozott vád, azt be kell bizonyítani. Ha nem, akkor ezt nem lehet csinálni emberekkel.”

Áprilisban, a választás után a fideszes többségű testület csoportos lemondással megbuktatta Dömsödit, így most vasárnap Pásztón időközi választást tartanak. Farkas Attila a helyi fideszes önkormányzati képviselő és polgármesterjelölt azt mondta: „Egy dolgot határozottan visszautasítok: ebben semmi politika nincs.”

A napokban egyébként Debrecenben és Vácon is fideszes képviselőt neveztek ki a helyi gimnázium igazgatójának, hiába támogatta a korábbi igazgatót a tantestület, az alkalmazottak, a szülők és a diákok is. (Index)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.