Még egy 11 éves is képes feltörni az amerikai választási rendszert

2018 augusztus 13., hétfő 3:34
251

"Megpróbálom megváltoztatni Donald Trump szavazatszámát. Megpróbálok kevesebb szavazatot adni neki. Talán még törlöm is az egészből" - mondta Bianca Lewis. A 11 éves kislánynak sok hobbija van, szeret barbizni, énekelni, vívni, videójátékozni,

és feltörni a világ legerősebb demokráciájának választási rendszerét.

Lewis és kortársai a R00tz Asylum nevű, az etikus hackelést támogató non-profit rendezvényén vettek részt, ahol azt a feladatot kapták, hogy törjék fel az amerikai választási rendszert. Mármint nem magát a konkrét választási infrastruktúrát, mert az törvénytelen volna, hanem annak letükrözött változatát, amely azonban minden elemében azonos az igazival.

Lewisnak pár perces felkészítés után ez pillanatok alatt sikerült. És nem csak neki. A versenyben részt vevő 39, 8-17 év közti gyerekből 35 simán behatolt a letükrözött rendszerbe. Volt, amelyikük úgy írta át az eredményeket, mintha 12 milliárd szavazat érkezett volna. Egy másik Bobot, a mestert hozta ki a választás győzteseként.

Lewis kortársa, Audrey Jones tíz perc alatt hatolt be a választási rendszerbe. "A bugok a kódban lehetővé tették, hogy azt csináljak, amit csak akarok. Átnevezhetem a jelölteket, és megnyerethetem velük a választást" - magyarázta.

Nagy napja volt a 11 éveseknek. A R00tz Asylummal párhuzamosan a végpontok között titkosított kommunikációt kínáló Wickr a Wall of Sheep Village-dzsel közösen hasonló programot szervezett. Azon a szintén 11 éves, austini Emmetnek is csak tíz perc kellett, hogy bejusson a floridai államminiszter honlapjára, amin a választási eredményeket is közzéteszik. A Wickr programján 47 gyerek vett részt, 89 százalékuknak sikerült feltörni az oldalakat.

A 11 évesek szerencsére csak a tájékoztató honlapokat törték fel ilyen könnyen, vagyis nem magát az eredményt, hanem csak az eredményeket közlő oldalakat manipulálták. De ez csak egy picit jobb annál, mintha magát az eredményt manipulálták volna. Képzelhetik, mekkora felfordulás lenne abból, ha az elnökválasztás napján a hivatalos tájékoztató oldalakon mindenféle kamu eredményeket közölnének, mennyire ingatná ez meg a választók a rendszerbe vetett hitét, és mennyire megkérdőjelezné az eredmények legitimitását.

A választási eredmények közzétételéért az amerikai tagállamokban az államminiszterek (secretary of state) a felelősek. Nemzeti szövetségük, a NASS közleményben reagált a történtekre. Ebben azt kifogásolták, hogy az esemény szervezői valójában "nem teremtettek reális körülményeket", mert a gyerekek könnyen hozzáférhettek a szerverekhez, amiket a valóságban "fizikailag is védenek". Közben persze azt is elismerték, hogy "a weboldalak tagadhatatlanul sérülékenyek". Például azért, mert őrizhetik a szervereket fizikailag akár szögesdróttal is, attól még ugyanúgy csatlakoznak a világhálóra, tehát hozzáférhetők. (Via BBC, Tech Crunch)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt