A kormány megtiltja szerveinek a kémkedésre használt orosz „vírusirtók” használatát

POLITIKA
2018 augusztus 14., 11:29
comments 141

A magyar kormány egy hétfői határozatban megtiltotta a kormányzati szerveknek és intézményeknek, hogy számítógépeiken az orosz Kaspersky Lab informatikai cég vírusirtóját használják. 

A Kaspersky Lab alkalmazásairól az Egyesült Államok belbiztonsági minisztériuma (Department of Homeland Security – DHS)  még 2017 szeptemberében mondta ki, hogy minden jel szerint adatokat próbált közvetíteni orosz szervek felé, és utasított mindent kormányzati egységet, hogy távolítsa el rendszeréből a cég szoftvereit. 

Felmerült az is, hogy a Kaspersky szoftvereit is használhatták a 2016-os választást befolyásoló kampányukban az orosz hackerek. Az elmúlt évben több NATO-ország hozott hasonló rendelkezést a cég alkalmazásaival kapcsolatban, és most hétfőn lépett a magyar kormány is.

A Kaspersky ügye téma volt júniusban a nemzetbiztonsági bizottság ülésén is, miután kibertámadás érte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szervereit. 

A teljes igazságohzo hozzátartozik, hogy a kormány nem teljesen önálló döntés hozott, „csak” az  Európai Parlament 2018. június 15-én kelt határozatában foglaltaknak felel meg a döntéssel.

A határozat pro forma nem tiltja be Magyarországon a szoftverek használatát, de a kormányzati gépeken nem lesz engedélyezett az orosz „vírusirtók” használata. (hvg.hu)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt