A kormány megtiltja szerveinek a kémkedésre használt orosz „vírusirtók” használatát

Új fejezet kezdődik a 444 életében.

A magyar kormány egy hétfői határozatban megtiltotta a kormányzati szerveknek és intézményeknek, hogy számítógépeiken az orosz Kaspersky Lab informatikai cég vírusirtóját használják. 

A Kaspersky Lab alkalmazásairól az Egyesült Államok belbiztonsági minisztériuma (Department of Homeland Security – DHS)  még 2017 szeptemberében mondta ki, hogy minden jel szerint adatokat próbált közvetíteni orosz szervek felé, és utasított mindent kormányzati egységet, hogy távolítsa el rendszeréből a cég szoftvereit. 

Felmerült az is, hogy a Kaspersky szoftvereit is használhatták a 2016-os választást befolyásoló kampányukban az orosz hackerek. Az elmúlt évben több NATO-ország hozott hasonló rendelkezést a cég alkalmazásaival kapcsolatban, és most hétfőn lépett a magyar kormány is.

A Kaspersky ügye téma volt júniusban a nemzetbiztonsági bizottság ülésén is, miután kibertámadás érte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szervereit. 

A teljes igazságohzo hozzátartozik, hogy a kormány nem teljesen önálló döntés hozott, „csak” az  Európai Parlament 2018. június 15-én kelt határozatában foglaltaknak felel meg a döntéssel.

A határozat pro forma nem tiltja be Magyarországon a szoftverek használatát, de a kormányzati gépeken nem lesz engedélyezett az orosz „vírusirtók” használata. (hvg.hu)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.