Hatszor bejárta a terepet, hogy legyőzze a Fidesz jelöltjét

POLITIKA
2018 augusztus 14., 08:09
comments 132

Hegedűs Péter, aki vasárnap meglepetésre 300 szavazattal megverte a Fidesz által támogatott jelöltet a balmazújvárosi polgármester-választáson, azt mondja, nem is tette kampánytémává, hogy az előző polgármester hivatali vesztegetés miatt öt év börtönt kapott. Úgy látta, hogy mindenki tisztában volt azzal, hogy ezt a választást ezért írták ki, inkább az számított, hogy sokat volt terepen. 

Hegedűs Péter
photo_camera Hegedűs Péter

Erről mindenki tudott, nekem most nem kellett ezzel külön kampányolnom, mert ez a választás nem erről szólt, hanem arról, hogy mi tudunk-e alternatívát nyújtani, és egy más vezetési stílussal, egy más programmal a várost jobbá tudjuk-e tenni, és tudjuk-e vezetni” - mondta a frissen megválasztott polgármester.

Meg lehet kerülni a helyi sajtót

Azon a kérdésen Hegedűs csak nevetett, hogy a helyi sajtó mennyire fogllakozott az üzeneteivel. Leginkább semennyire, csak egyetlen utcafórumáról közöltek egy részletet, közben helyi tévé egy hosszú interjút közölt a város fideszes országgyűlési képviselőjével, Tiba Istvánnal, aki hosszan sorolta, miért tartja alkalmatlannak az ellenzéki jelöltet. 

Hegedűs szerint a helyi sajtónál fontosabb volt az online kampány és a rengeteg terepmunka: „Azért volt bőven megjelenésünk az interneten: a Facebookon, az Instagramon, helyi közösségi csoportok megosztásai alapján és rengeteg print anyagot nyomtunk. Több tucat videó készült, például Márki-Zay Péterrel, helyi véleményformálókkal, környező települések polgármestereivel, és még rengeteg olyan videó, amivel megpróbáltam közel kerülni az emberekhez, a problémáikra megoldást adni. Illetve állandó jelenlét volt a városban, utcafórumokat tartottam, minden piacon kint voltam.

Összesen hatszor jártuk le a várost, mintegy hatezer szórólappal. Magyarul kint voltam a terepen folyamatosan és végig.

Elvileg minden párt támogatta, a gyakorlatban leginkább két párt segített be neki: „A momentumos fiatalok Debrecenből segítettek nekem szórólapozni, de néha az MSZP-sek is besegítettek. Jelképes segítség volt igazából, mert a pártok most nem igazán mozognak. A kampány leginkább felajánlásokból ment, a szórólapjaink jelentős részét felajánlásokból tudtuk teríteni, elkészíttetni, ez egy nagyon kis, szerény kampány volt egyébként”.

Ellenszél

Bár a 11 fős balmazújvárosi képviselő-testületből 8-an Fideszesek, és a város országgyűlési képviselője is nyíltan a másik jelöltet támogatta, Hegedűs mégis bízik abban, hogy együtt tudnak működni: „Mivel én is dolgoztam két évet ugyanezzel a képviselő-testülettel, úgy gondolom, hogy tudunk olyan konszenzusokra jutni, ami azt eredményezi, hogy jó irányba tolhatjuk együtt a város szekerét. Nem gondolom, hogy folyamatosan ellentétekben kell majd csatároznunk, vagy kiélezni helyzeteket, mert ismerve a testületet,szerintem lehet majd konszenzusra jutni”- mondta az egy napja megválasztott polgármester, aki szerint még Tiba István véleménye is megváltozhat, ugyanakkor szerinte egyébként sem az országgyűlési képviselő dolga lenne, hogy a várost irányítsa. 

Hegedűs elmondta, hogy főleg az átmeneti időszakban fordult elő gyakran, hogy az fideszes országgyűlési képviselő olyan helyeken is képviselte a várost, ahol inkább a megbízott polgármesternek kell volna fellépnie, és néha már túllépett a hatáskörén. „Bízom benne, hogy a képviselők a város vezetésében ugyanarra a gondolatokra jutnak, hogy bár az országgyűlési képviselővel a város vezetésének együtt kell működnie, de nem az országgyűlési képviselő irányítja a várost. A városnak megvannak a maga testületei, szervei, amelyek a város irányítását kötelesek végezni” - mondta Hegedűs.

Márki-Zay Péter volt a minta

A Hódmezővásárhelyen hasonló helyzetben lévő Márki-Zay Péter a kampány alatt végig azt mondta Hegedűsnek, hogy meg lehet csinálni. A vásárhelyi polgármester működése sok szempontból a szempontból mintát is jelent neki: „Mi is át fogjuk venni azt a gyakorlatot, amit a Márki-Zay Péter bevezetett, vagyis nálunk is nyilvánosak lesznek a testületii ülések, gyorshírszolgálataink lesznek, és egy nyitott könyv lesz majd a város pénztára. Újra fogjuk indítani az üvegzsebet, tehát megmutatjuk a város lakosainak, hogy igen, ez az ő városuk, és itt minden azért történik, hogy jobb legyen.

Az első intézkedése lesz, hogy átvizsgálja az önkormányzati cégeket, és ahol lehet, észszerűsíti a gazdálkodást. Valamint felülvizsgálják, hogy szükség van-e a külsős cégek megbízására. 

Azt sem tartja nagy hátránynak, hogy a következő önkormányzati választásig már csak egy bő év van hátra: „Úgy gondolom, hogy a következő egy év arra lesz jó, hogy megmutassuk a városnak az elképzeléseinket, elindítsuk a fejlesztéseket és minden más programot, aztán majd a lakosok döntenek, hogy ha ez számukra megfelelő, akkor újra bizalmat szavaznak-e nekünk. Ha pedig bármi mást változtatni szeretnének, akkor ők demokratikusan változtatni fognak, de egy szabad, nyugodt, szókimondó légkörben”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.