Hatszor bejárta a terepet, hogy legyőzze a Fidesz jelöltjét

POLITIKA
2018 augusztus 14., 08:09

Hegedűs Péter, aki vasárnap meglepetésre 300 szavazattal megverte a Fidesz által támogatott jelöltet a balmazújvárosi polgármester-választáson, azt mondja, nem is tette kampánytémává, hogy az előző polgármester hivatali vesztegetés miatt öt év börtönt kapott. Úgy látta, hogy mindenki tisztában volt azzal, hogy ezt a választást ezért írták ki, inkább az számított, hogy sokat volt terepen. 

Hegedűs Péter
photo_camera Hegedűs Péter

Erről mindenki tudott, nekem most nem kellett ezzel külön kampányolnom, mert ez a választás nem erről szólt, hanem arról, hogy mi tudunk-e alternatívát nyújtani, és egy más vezetési stílussal, egy más programmal a várost jobbá tudjuk-e tenni, és tudjuk-e vezetni” - mondta a frissen megválasztott polgármester.

Meg lehet kerülni a helyi sajtót

Azon a kérdésen Hegedűs csak nevetett, hogy a helyi sajtó mennyire fogllakozott az üzeneteivel. Leginkább semennyire, csak egyetlen utcafórumáról közöltek egy részletet, közben helyi tévé egy hosszú interjút közölt a város fideszes országgyűlési képviselőjével, Tiba Istvánnal, aki hosszan sorolta, miért tartja alkalmatlannak az ellenzéki jelöltet. 

Hegedűs szerint a helyi sajtónál fontosabb volt az online kampány és a rengeteg terepmunka: „Azért volt bőven megjelenésünk az interneten: a Facebookon, az Instagramon, helyi közösségi csoportok megosztásai alapján és rengeteg print anyagot nyomtunk. Több tucat videó készült, például Márki-Zay Péterrel, helyi véleményformálókkal, környező települések polgármestereivel, és még rengeteg olyan videó, amivel megpróbáltam közel kerülni az emberekhez, a problémáikra megoldást adni. Illetve állandó jelenlét volt a városban, utcafórumokat tartottam, minden piacon kint voltam.

Összesen hatszor jártuk le a várost, mintegy hatezer szórólappal. Magyarul kint voltam a terepen folyamatosan és végig.

Elvileg minden párt támogatta, a gyakorlatban leginkább két párt segített be neki: „A momentumos fiatalok Debrecenből segítettek nekem szórólapozni, de néha az MSZP-sek is besegítettek. Jelképes segítség volt igazából, mert a pártok most nem igazán mozognak. A kampány leginkább felajánlásokból ment, a szórólapjaink jelentős részét felajánlásokból tudtuk teríteni, elkészíttetni, ez egy nagyon kis, szerény kampány volt egyébként”.

Ellenszél

Bár a 11 fős balmazújvárosi képviselő-testületből 8-an Fideszesek, és a város országgyűlési képviselője is nyíltan a másik jelöltet támogatta, Hegedűs mégis bízik abban, hogy együtt tudnak működni: „Mivel én is dolgoztam két évet ugyanezzel a képviselő-testülettel, úgy gondolom, hogy tudunk olyan konszenzusokra jutni, ami azt eredményezi, hogy jó irányba tolhatjuk együtt a város szekerét. Nem gondolom, hogy folyamatosan ellentétekben kell majd csatároznunk, vagy kiélezni helyzeteket, mert ismerve a testületet,szerintem lehet majd konszenzusra jutni”- mondta az egy napja megválasztott polgármester, aki szerint még Tiba István véleménye is megváltozhat, ugyanakkor szerinte egyébként sem az országgyűlési képviselő dolga lenne, hogy a várost irányítsa. 

Hegedűs elmondta, hogy főleg az átmeneti időszakban fordult elő gyakran, hogy az fideszes országgyűlési képviselő olyan helyeken is képviselte a várost, ahol inkább a megbízott polgármesternek kell volna fellépnie, és néha már túllépett a hatáskörén. „Bízom benne, hogy a képviselők a város vezetésében ugyanarra a gondolatokra jutnak, hogy bár az országgyűlési képviselővel a város vezetésének együtt kell működnie, de nem az országgyűlési képviselő irányítja a várost. A városnak megvannak a maga testületei, szervei, amelyek a város irányítását kötelesek végezni” - mondta Hegedűs.

Márki-Zay Péter volt a minta

A Hódmezővásárhelyen hasonló helyzetben lévő Márki-Zay Péter a kampány alatt végig azt mondta Hegedűsnek, hogy meg lehet csinálni. A vásárhelyi polgármester működése sok szempontból a szempontból mintát is jelent neki: „Mi is át fogjuk venni azt a gyakorlatot, amit a Márki-Zay Péter bevezetett, vagyis nálunk is nyilvánosak lesznek a testületii ülések, gyorshírszolgálataink lesznek, és egy nyitott könyv lesz majd a város pénztára. Újra fogjuk indítani az üvegzsebet, tehát megmutatjuk a város lakosainak, hogy igen, ez az ő városuk, és itt minden azért történik, hogy jobb legyen.

Az első intézkedése lesz, hogy átvizsgálja az önkormányzati cégeket, és ahol lehet, észszerűsíti a gazdálkodást. Valamint felülvizsgálják, hogy szükség van-e a külsős cégek megbízására. 

Azt sem tartja nagy hátránynak, hogy a következő önkormányzati választásig már csak egy bő év van hátra: „Úgy gondolom, hogy a következő egy év arra lesz jó, hogy megmutassuk a városnak az elképzeléseinket, elindítsuk a fejlesztéseket és minden más programot, aztán majd a lakosok döntenek, hogy ha ez számukra megfelelő, akkor újra bizalmat szavaznak-e nekünk. Ha pedig bármi mást változtatni szeretnének, akkor ők demokratikusan változtatni fognak, de egy szabad, nyugodt, szókimondó légkörben”.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.