A Vatikán elítélte a Pennsylvaniában leleplezett gyerekmolesztálásokat

vallás
2018 augusztus 16., 21:31
comments 235

Csütörtökön, majdnem 48 órával a jelentés nyilvánosságra hozatala után a Vatikán is reagált arra, hogy pennsylvaniai főállamügyész vizsgálata szerint az államban több mint ezer gyereket molesztáltak katolikus papok az elmúlt 70 évben. A visszaélésekben több mint 300 pap volt érintett.

Az erről szóló közleményben a Vatikán sajtófőnöke, Greg Burke azt írta, hogy csak két szó fejezi ki, mit éreznek a most feltárt bűncselekményekkel kapcsolatban: a szégyen és a bánat. Burke szerint „e tettek visszaéltek a bizalommal, és megfosztották az áldozatokat méltóságuktól és hitüktől”. Hozzátette, hogy komolyan veszik a pennsylvaniai ügyészség munkáját, és egyértelműen elítélik a kiskorúak zaklatását. A közlemény szerint az egyháznak kemény leckéket kell vennie a múltjából, és felelősséget kell vállalniuk mind a zaklatóknak, mind azoknak, akik elnézték a zaklatásokat.

Az ügyészségi jelentésből csütörtökön olyan megrázó részletek is előkerültek, amiből kiderül, hogy az egyik pap akkor erőszakolt meg egy hétéves kislányt a kórházban, amikor meglátogatta a gyereket a mandulaműtéte után. Egy másik pap pedig teherbe ejtett egy lányt, majd elintézte az abortuszát. De voltak olyan papok is, akik egymás között cserélgették az áldozatok fényképeit. Az egyik gyereknek Jézus-pózban kellett állnia, miközben a pap fotózta, majd kapott egy arany keresztet, hogy a többi pap is tudja, hogy molesztálták. Volt egy olyan fiú is, aki azután szokott rá a fájdalomcsillapítókra, hogy az őt megerőszakoló pap sérüléseket okozott neki. A fiú később túladagolásban halt meg.

Csütörtökön az amerikai püspöki konferencia a molesztálások miatt azt kérte a Vatikántól, hogy indítson vizsgálatot az ügyek miatt. (Independent/BBC/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.