Tiltakoznak a Google dolgozói a kínaiaknak készülő, cenzúrázott verzió miatt

A cég több száz alkalmazottja írta alá a nyílt levelet, melyben nagyobb átláthatóságot követelnek, hogy tisztában lehessenek vele, munkájuk milyen erkölcsi következményekkel jár - írja a New York Times. A felháborodásukat az váltotta ki, hogy kiderült, a Google titokban a kereső cenzúrázott változatát készíti el Kínának. A lap birtokába jutott levélben arról írnak, a cég látszólagos hajlandósága arra, hogy ilyesmihez asszisztáljon, súlyos erkölcsi és etikai kétségeket vet fel. „Jelenleg nem rendelkezünk olyan információkkal, amelyek ahhoz szükségesek, hogy etikus, megalapozott döntéseket hozhassunk munkánkról, projektjeinkről és foglalkoztatásunkról” - írják. A levelet több mint 1400 alkalmazott írta eddig alá. 

A Google nyolc évvel ezelőtt vonult ki Kínából, elsősorban a cenzúra és a hackertámadások ellen tiltakozott így. Most azonban nagyon úgy tűnik, hogy a kereső egy olyan változatán dolgoznak, mely szűri azokat a tartalmakat, melyeket a kínai kormány nemkívánatosnak tart. Kínában nem elérhető a Google, a Facebook és a Twitter sem, sőt, már a Reddit sem.  A Google nem kívánt reagálni a New York Times megkeresésére a témában.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.