Kásler: Több ógörögül és latinul tudó szakemberre lenne szükség

POLITIKA
2018 augusztus 18., 08:54
comments 824

Augusztus elején került nyilvánosságra, hogy a kormány megszünteti a társadalmi nemek tanulmánya, azaz a gender szakok mesterképzéseinek állami támogatását, így ezek a szakok lényegében megszünnek.

Az Emberi Erőforrások Minisztéiruma ezt akkor azzal indokolta, hogy a társadalmi nemek tanulmánya mesterszakos képzés gazdaságilag nem racionális és nincs rá igény a magyar munkaerő-piacon.

A Magyar Idők szombati számában megjelent egy interjú Kásler Miklós emberi erőforrás miniszterrel. Ebben megkérdezték Káslertől, hogy ugyan a kormány álláspontja a társadalmi nemek tárgy oktatásával kapcsolatban ismert, de mit gondol, vannak-e olyan szakok, ahol sokkal több szakembert kellene képezni?

Az oktatásért is felelős miniszter erre a következőt válaszolta:

“Például az ógörög vagy a latin elengedhetetlen a történelem feldolgozásához, az ókori és középkori forrásmunkák olvasásához. A XIX. század ­közepéig a hivatalos nyelv a latin volt hazánkban, még sincs elég történészünk, régészünk és folytathatnám, aki érdemben tanulmányozni tudná az 1844 előtti történelmünket, jogalkotásunkat, aki feldolgozná a múltunkra vonatkozó írásokat, a Vatikánban összegyűjteni a forrásanyagot, az isztambuli könyvtárakról vagy az örmény kolostorokról nem beszélve. Sokat tudunk a magyarság régmúltjáról, hogy hol alakult, de hol vannak a tanszékek, ahol a komplex kutatások különböző tudományágai szükséges számú szakembert képeznek?”

Majd hozzátette, hogy szerinte háttérbe szorult a szlavisztika, a szomszédos nyelvek, a horvát, a román oktatása is.

A válasza végén azért megjegyezte, hogy a kormány “a legkorszerűbb, gyorsan fejlődő tudományokra is kiemelten figyel”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.