Adományaik visszatartásával büntetnék az amerikai katolikusok a szexbotrányok miatt az egyházat

2018 augusztus 20., hétfő 10:46
108

A pénztárcáján érezheti a legújabb papi zaklatási botrányok hatásait a katolikus egyház az Egyesült Államokban. Az AP tudósítói országszerte több hívő katolikussal beszéltek, akik valamennyien rendszeres pénzadományaik visszatartásán gondolkoznak.

"Egy ilyen, az egész világot átfogó szervezetben, mint amilyen a Katolikus Egyház, nem tudhatod, hogy hova megy a pénzed. És amikor ezekről a papi zaklatási botrányokról olvasok, felmerül a kérdés, hogy mégis mire megy a pénzem" - nyilatkozta a hírügynökségnek Michael Drweiga.

Theodor McCarrick egykori washingtoni érsek, akinek két hónapja a papi hivatását is fel kellett adnia, miután kiderült, hogy egy kórista fiúval volt szexuális kapcsolata. Ferenc pápa életen át tartó vezeklésre ítélte. Fotó: SHAWN THEW/AFP

Ő mondjuk pont pennsylvaniai, vagyis abban az államban él, ahol több száz katolikus pap zaklatott évtizedeken át ezernél is több gyermeket - az egyház félrenézése mellett.

Persze akadnak, akik az elmúlt évek, évtizedek hasonló botrányainál már unalomig ismételt "egy rohadt alma" érveléssel próbálkoznak. "Csak annyit mondok, legyetek óvatosak, amikor Krisztus Nejét és függő gyermekeit büntetitek, csak mert néhány pap, talán még püspök, férfiak, akik Jézushoz hasonlóan hozzá kötötték az életüket, íly szégyentelenül megcsalták" - írta Edward Peters, a detroiti Szent Szív Nagyszeminárium oktatója blogposztjában, amiben "Krisztus Neje" az egyházat személyesíti meg.

Azt az egyházat, amelyről az elmúlt évtizedek botrányai során minden esetben kiderült, hogy a teljes hierarchiája a botrány eltusolásán, nem pedig a feltárásán és a felelősök megbüntetésén dolgozott. Például Bostonban, ahol a helyi lap, a Globe újságírói azért tudták feltárni a zaklatási ügyek valódi nagyságrendjét, mert rájöttek, hogy a gyerekeket molesztáló, és ezen rajtakapott papokat az egyház csak "pihenőre" küldi, aztán új gyülekezet élére nevezi ki őket. Ennek pedig nyoma volt az egyházi évkönyvekben.

Az egyházukban megrendült hívők ezért új utakat keresnek. Brice Sokolowski, a catholicfundraiser.net alapítója katolikus nonprofitok támogatásán dolgozik. Neki is elege van a gyerekeket abuzáló papokból, ahogy szerinte hívőtársainak is, akik azt mondják, hogy "ezt a szarságot ne finanszírozzuk tovább". Ő most azt tanácsolja mindenkinek, hogy csak a közvetlenül az egyháznak utalt támogatásukat vonják meg, a nonprofitokat és saját gyülekezetüket támogassák továbbra is.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt