Gulyás Gergely: A kormánynak sikerült távol tartania magát a szélsőjobboldali retorikától a migrációellenes kampányokban

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Az Azonnali arról írt, hogy a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely újságíróknak tartott háttérbeszélgetést Kolozsváron. Azt állította, hogy amíg a holland liberális kormánypártnak nem sikerült távolságot tartani a szélsőjobboldaltól, ők éppen ennek segítségével nyertek választást, a magyar kormánynak ugyanis sikerült távol tartania magát a szélsőjobboldali retorikától az eddigi migrációellenes kampányai során.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatót tart a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2018. augusztus 14-én.Fotó: Kovács Attila/MTI/MTVA

A miniszter nyilván csak csibészeskedett, vagy a teljes sötétség nyelvét gyakorolta, hiszen Umberto Eco fasizmusdefiníciója alapján már a kvótakampány is fasiszta kampány volt, az idei parlamenti választás előtti kampányban meg már a teljes NER totális háborút vívott a valóság ellen: ömlöttek a nyíltan rasszista álhírek, miközben a suttogó propaganda azt nyomta, hogy az ellenzék mecseteket épít, és mindenhova migránsokat költöztetne, az Iszlám Állam pedig már szórólapokon keresett lakásokat. A végén már egy pár másodperces disztópikus sci-fi-vel migránsoztak:

De ott volt Pócs János fideszes parlamenti képviselőnek a legendás posztja is, ami a szélsőjobboldaltól szintén elegánsan tartotta a távolságot:

Maga a miniszterelnök pedig végig az etnikai homogenitás megőrzésének szükségességéről és a közép-európai migránsmentes övezet védelméről szónokolt.

Egyébként arra a kérdésre, hogy a kampány során kitett, simán rasszistának tekinthető Stop-plakát polgári plakát volt-e, Gulyás azt mondta: az „egy polgári pártnak volt a plakátja” és „attól, hogy ez mindenkinek nem nyerte el a tetszését, még lehetett egy jó plakát”, „jól fejezte ki a politikai szándékainkat”.

Fotó: Mehmet Yilmaz/Anadolu Agency

Arra a kérdésre, hogy mi a határ a szélsőséges és a nem szélsőséges retorika közt, Gulyás egyébként azt felelte: az emberi méltóság tiszteletben tartása. (Azonnali)