Totális háború a valóság ellen

POLITIKA
2018 március 26., 16:12
comments 637

Orbán Viktor a legutóbbi évértékelő beszédében azt mondta, hogy „ha kampány van, a valóság befogja a száját”. Bár a miniszterelnök gyakran nem mond igazat, ha eltekintünk attól, hogy ebben az esetben az ellenzékről beszélt, akár igazat is adhatunk neki: ennek a kampánynak már alig van köze a valósághoz, annál több a félelemhez.

Januárban írtunk arról, hogy a rendszer berendezkedett, és már a teljes sötétség nyelvét beszéli. Ez alatt azt kell érteni, hogy a hatalom egy párhuzamos valóságot épít, csak abban a kommunikációs térben hajlandó mozogni, ahol minden szabályt ő hoz, és azóta a legfelső vezetés már ki is mondta, hogy a rendszeren kívül lévőkkel harcot vív. De akkor még sehol sem tartott a kampány, mostanra viszont kiderült, hogy már csak félig vicces azt állítani, hogy egy, a Black Mirror-szerű disztópiában élünk. A Fidesz és csatolt részei ugyanis már olyan apokaliptikus „kampányt” folytatnak, amilyet eddig az EU és Magyarország még biztosan nem látott.

Néhány héttel a 2018-as – a Fidesz igényeire szabott – országgyűlési választás előtt a hatalom megengedheti magának, hogy a sajtót kidobókkal tartsa távol a kellemetlen ügyekbe került jelöltjeitőlcsaljon az ajánlóívekkel, megtévesztő adatbázisépítést folytasson, nem hivatalos választási kiadványokkal kerülje meg a törvényt, közalkalmazottakat küldjön kampányolni, törvénytelenül kampányoljon gyerekekkel, 50 ezres büntetéseket küldjön a diáktüntetéseken részt vevő fiataloknak, újságíróknak és fotósoknak, és a saját tévéiben és a közmédiában is elhallgassa vagy az első pillanatban cáfolt történetfolyammal támadja az ellenzéket, miközben az éppen ilyen húzásokat felügyelni hivatott hatóságok gyakorlatilag semmit sem tesznek a nyilvánvaló jogsértések ellen.

De ezeknél is durvább, ami a háttérben folyik: az, ahogy a képviselőjelöltek és az aktivisták a választókerületekben és az interneten gerjesztik a félelmet.

Agymosás trollhadsereggel

Azóta, hogy az év elején az állami Soros-show-ra ráomlott a valóság, a hatalom megrázta magát. Miközben a Fidesz a legnagyobb nemzetközi szervezeteket vádolja alaptalanul egy Magyarország elleni támadással, fideszes parlamenti és EP-képviselők, illetve miniszterek sorra gyártják a legnyomasztóbb sci-fi-kbe illő, félelemkeltő videókat és posztokat.

photo_camera Fotó: Pócs János / Facebook

Ott tartunk, hogy a KDNP-s Hollik István a belvárosi szavazókat győzködi arról, hogy Svédország már a káosz birodalma, a fideszes Boldog István pedig a szerb határon forgatott olyan videót, amiben hús-vér emberek mellett állva magyaráz arról, hogy „ne engedjük, hogy ezek az emberek veszélyeztessék a családjaik, a gyermekeink, az asszonyaink életét”, miközben drámai zene szól:

link Forrás

A telefonos és emailes spamelés mellett a Facebookon és a Youtube-on tömeges, rasszista agymosást folytatnak őrjöngő arabok és feketék hamisított videóival: a bizonyítottan orosz propagandát terjesztő, fideszes sajtó párkövetős profilokhoz hasonlóan hirdet „migránserőszakot” bemutató, magyar című videókat, a Fidesz potenciális szavazóit célozva.

Montázs a legelső videotalálatokból, amiket a Facebook a „migránsok” keresésre ad ki.
photo_camera Montázs a legelső videotalálatokból, amiket a Facebook a „migránsok” keresésre ad ki. Forrás: Facebook

Közben pedig agyzsibbasztóan idióta mémeket terjeszt egy központi irányítású, fideszes trollhadsereg.

„Istanbul nights :D”
photo_camera A CAP-rendszerrel irányított egyik oldal „Istanbul nights :D” című képe. Fotó: ELÉG / Facebook

A jövő fiktív háborújának áldozatai

Ha ez az internetes audiovizuális agymosás nem lenne, talán el sem hinnénk azokat az eseteket, amikről az olvasók számolnak be. Az egyikük például arról írt, hogy a Fejér megyei Kulcson álló hétvégi házuk körül megjelent két nő, és amikor az ott lakó szomszéd megkérdezte őket, mi járatban vannak, azt állították, hogy – a „mecsetépítő” – Karácsony Gergely küldte őket, hogy keressenek üres házakat, lakásokat, ahová a választások után migránsokat tud beköltöztetni. Az ilyen és ehhez hasonló híreket nehéz ellenőrizni, hiszen a tanúk nem mernek nyilatkozni, ami érthető egy olyan országban, amiben levezetnek a színpadról egy szakszervezeti tüntetésen, ha kimondod a miniszterelnök nevét.

Így persze arra sincs bizonyíték, hogy a kormánypártok dobálnak be az erzsébetvárosi postaládákba ilyen, a kormány kizárólagos kampányüzeneteit tükröző szórólapokat, amik szerint az Iszlám Állam lakásokat keres a környéken.

Az erzsébetvárosi szórólap két oldala
photo_camera Az erzsébetvárosi szórólap két oldala. Fotó: olvasónk

Persze azok a nyugat-európai nagyvárosok, amiket a Fidesz szerint tönkretettek a menekültek, valójában minden felmérés szerint élhetőbbek a magyar településeknél, csakhogy a magyarok fele egy hétre sem tud elmenni nyaralni, a magyarok 81 százaléka sosem járt Európán kívül, és sokan még csak külföldre sem mentek évek óta.

A Fidesz – ami Finkelsteintől tanulta meg, hogyan lehet hatni a félelmekre – mindeközben úgy kommunikál, mintha ez lenne Az Utolsó Választás Magyarországon. Ha ez még kérdéses is, az már egyre kevésbé az, hogy lehet-e bármennyire is bízni abban, hogy tényleg az ország lakóinak a jövőjét tartja szem előtt egy olyan hatalom, amelyik ilyen eszközökkel él.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.