Orbán Viktor 100 hazugsága

„Ne abból ítéljenek, amit az én szavaim értelmezésre révén tulajdonítanak a kijelentéseimnek!” (Orbán Viktor)

Köztudott, hogy a teljes fideszes politikai elit és médiabirodalom Orbán Viktor utasítására hazudja tele az étert, tehát azt is mondhatnánk, hogy a miniszterelnök az elmúlt években több százezer hazugsággal gazdagította az országot. De ennek a hazugságáradatnak a méretét szuperszámítógépek nélkül talán meg sem lehetne becsülni. Ha viszont azt akarjuk felmérni, maga a kormányfő mennyire szavahihető ember, amikor nyilvánosan beszél, már világosabb a helyzet.

Orbán a magyarországi politika legnagyobb játékosa, aki nagyon odafigyel arra, mit mond, ráadásul a pártalelnökével, Németh Szilárddal ellentétben neki nem a hablatyolás a fő foglalkozása. Viszont mivel a rendszerváltás óta a hazai politikai élet csúcsán van, talán mindenki másnál többször szerepelt nyilvánosan, így bőven van honnan meríteni, amikor az ember olyan helyzeteket keres, amikben Orbán úgy nem mondott igazat, hogy igazából tudta, mi a valódi helyzet.

Annak ellenére, hogy Orbán majdnem 30 éve politizál, majdnem mind a 100 hazugság a 2010 óta tartó korszakban hangzott el. (A módszertanról érdemes tudni, hogy amikor a gazdasági helyzetről beszél, azt vettem alapul, hogy Orbánnak tisztában kell lennie a valós adatokkal, így amikor itt „téved”, akkor valójában hazudik.) A lista nem követ időrendi vagy fontossági sorrendet, és nem is teljes, sőt a tendencia alapján valószínűleg egyre gyakrabban bővíthető.

A cikk kétoldalas, a második rész ide kattintva olvasható.

1. „Oligarchák a Nemzeti Együttműködés Rendszerében nincsenek, és nem is lesznek”

Orbán ezt  2012-ben mondta a Parlamentben úgy, hogy már az ország egyik leggazdagabb embere volt Mészáros Lőrinc, és még a szövetségese volt Simicska Lajos is, akit ráadásul most már maga a fideszes médiabirodalom oligarcház.

2. Magyarországon szoktak idézni Putyin könyvéből

„Én úgy tudom, hogy te írtál is egy kis könyvecskét róla. Szoktak idézni belőle Magyarországon. »Vlagyimir Putyin azt mondta a dzsúdóról, hogy... azt mondta, hogy...«, mit lehet tőled tanulni, ellenfél tisztelete... Szokták idézni itt Magyarországon” – mondta Orbán a Magyarországra látogató Putyinnak, csakhogy az orosz elnök 2004-es könyvét magyarra le sem fordították, itthon meg sem jelent, és gyakorlatilag sehol sem idézték.

3. Elrendelte a civil szervezetek elleni támadást, majd pár hónap múlva egy német interjúban úgy tett, mintha nem is tudná, miről van szó

„Ezt most hallom először” – hazudta Orbán 2015 elején.

4. Összesen 742 ezer forintja van, az is a feleségével közös bankszámláján

Aki bármikor olvasott Orbán Viktor rokonainak, barátainak és üzletfeleinek elképesztő meggazdagodásáról, az pontosan tudja, ebből mennyi lehet igaz.

5. „Sosem volt, sosem lesz, most sincs semmilyen strómanom”

A miniszterelnök ezt másfél éve mondta a Parlamentben, majd hozzátette: „Sosem voltam vagyonos ember, nem is vagyok, nem is leszek.” Itt egy link, ami mindent megmagyaráz.

6. A magyar futballban ma jobban mennek a dolgok

Orbán erről épp az andorrai lebőgés előtt beszéltEhhez képest klubszinten a csapatokba ölt milliárdok ellenére semmi sem lett jobb, a nézőszám nem nőtt az új stadionokban, a magyar válogatottnak esélye sem volt a vb-részvételre, és a 19. helyről visszacsúszott az 59.-re a világranglistán. De az akadémiai rendszer fényezése is komolytalan, pláne hogy épp a felcsúti Puskás Akadémia az, ami már szinte egyáltalán nem is játszat akadémistákat. A felhúzott, nagyrészt üres stadionok és a fociba tolt közpénzmilliárdok ellenére sem igaz, hogy jobban menne a magyar futballnak.

7. A brüsszeli bürokraták Soros tenyeréből esznek, Brüsszel Soros befolyása alatt áll

Orbán szeptemberben a Parlamentben azt mondta, hogy a brüsszeli bürokraták „Soros tenyeréből esznek”, és az ő tervét valósítják meg. Akkor megkérdeztük Julian Kinget, az Európai Bizottság biztonságért felelős biztosát, hogy kétnapos budapesti programjában szóba hozta-e bármelyik magyar politikus Sorost. King együtt ebédelt Pintér Sándor belügyminiszterrel, tárgyalt az igazságügyi minisztérium egyik államtitkárával, Takács Szabolcs EU-ügyi államtitkárral, és a Parlament EU-bizottságának fideszes tagjaival is, de azt mondta, hogy egyikük sem hozta szóba Sorost. Ezért megkérdeztük mi, milyen a kapcsolata Kingnek, a kollégáinak és a bizottságnak Sorossal, valóban az ő tervét hajtják-e végre, és fogyasztanak-e a tenyeréből. Értetlenül nézett, majd kinevetett minket.

Orbán októberben az Európai Parlament Magyarországra látogató bizottságának tagjairól is azt mondta, „Soros emberei” voltak, akik „az ő tenyeréből esznek”, „Brüsszel Soros György befolyása alatt áll”. Bizonyíték nem hangzott el, de beszédes, hogy a bizottság semmi rosszat nem mondott az egyébként masszívan veszteséges felcsúti kisvasútról. (Véleménycikkünk szerint a kormány és a Fidesz azért tiltakozott ennyire a bizottsági látogatás ellen, mert gőgös giccs miatt kínos volt nekik, hogy nyugati politikusok megnézik a miniszterelnök háza melletti stadiont és kisvasutat.)

8. A „Stop Brüsszel!” nem Brüsszel-ellenes indítvány

Ez kicsit olyan, mintha egy tüntető azt üvöltené, hogy „Állítsuk meg Orbánt!”, majd azt mondaná, hogy egyébként nem Orbán-ellenes. Ilyesmit állítani nyilvánvaló hazugság.

9. A Bizottság nem cáfolta meg a nemzeti konzultációt

Orbán áprilisban az Európai Parlamentben egy kérdésre azt mondta, nem az Európai Bizottság cáfolta meg a nemzeti konzultáció állításait, hanem ő cáfolta meg Frans Timmermans bizottsági alelnököt. A valóság ezzel szemben az, hogy az Európai Bizottság tételesen cáfolta az akkori nemzeti konzultációt, miközben Orbán csak megismételte a konzultáció hazug állításait.

10. „A nemzeti konzultációnk szerintem valós tényeken alapul”

Orbán ezt ugyanazon a brüsszeli sajtótájékoztatón mondta áprilisban. Valójában viszont mind a 6 felvetés benne teljes hazugság.

11. „Mi 2010 óta a legfontosabb közös ügyekben kikérjük a magyarok véleményét”

Orbán ezt a nemzeti konzultációs fórumsorozatot lezáró ünnepségen mondta júniusban. Ez akkora kamu, hogy például arról is mindenki utólag értesült, hogy Orbán 2014 januárján hirtelen, titokban állapodott meg Putyinnal a paksi atomerőmű minimum 3000 milliárd forintos bővítéséről, illetve 2010 óta még egyetlen országos (például a vasárnapi zárva tartásról szóló) vagy fővárosi (az olimpiai) népszavazást sem hagytak végigvinni.

12. Európában tilos kimondani az igazságot

Orbán a 2016. március 15-i beszédében sorolta, hogy miket tilos kimondani Európában. Ezeket mind többször kimondta előtte és azóta is, és semmilyen retorzió nem érte, tehát hazugság, hogy tilos ilyeneket mondani. Orbán valami lázadó, nagy téttel bíró tettként tünteti fel azt, amit csinál, mintha bátorság kellene ahhoz, hogy kimondjon valamit, amihez egyébként semmiféle bátorság nem kell, főleg nem tilos. Erről szól a politikai korrektséggel való szakítása is.

13. Magyarországon a gazdasági növekedés mintegy kétszerese az EU átlagának

Orbán Tusnádfürdőn kiragadott, pillanatnyi adatokat hasonlított össze: az addigi legutóbbi negyedévben majdnem kétszer akkora volt a magyar növekedés, mint az európai (3,6 vs. 2 százalék), csakhogy az addigi utolsó nyolc negyedév éves GDP-növekedésének átlaga Magyarország esetben 2,46 százalék, az EU egészében pedig 2 százalék volt. Arról nem is beszélve, hogy ezt az adatot Orbán az erős magyar gazdaságra hozta fel példának, de arról nem beszélt, hogy 2010 óta Szlovákia és Lengyelország is lehagyta Magyarországot az egy főre jutó GDP-ben, Románia pedig rengeteget ledolgozott a korábban még szakadéknyi hátrányából.

Orbán Viktor az előadása előtt a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban az erdélyi Tusnádfürdőn 2017. július 22-én.Fotó: Veres Nándor / MTI / MTVA

Ráadásul amíg 2010-ben egy magyarra 9800 eurónyi GDP jutott, egy átlagos régieurópaira pedig 29 700 euró, addig 2016-ban ez a két szám 11 500 és 33 500 volt, tehát az arányon 1,33 százalékpontnyit sikerült javítani, azaz az EU-átlagot így kb. soha nem érjük utol.

14. „Színvonaltalan, de széles körben elterjedt” nézet, „hogy a magyar gazdaság csak azért fejlődik, mert európai uniós támogatások állnak rendelkezésre”

Orbán ezt a Kavosz szeptember eleji ünnepségén tartott beszédében mondta. Csakhogy még a kormány által a KPMG-től és a GKI-től rendelt tanulmány egyik fő megállapítása is az volt, hogy ha nem lettek volna EU-s források, akkor a magyar gazdaság 2006 és 2015 között 4,6 százalékos növekedés helyett 1,8 százalékos csökkenést produkált volna. A tanulmány megállapította azt is, hogy a magyar gazdaság kórosan függ az EU-s támogatásoktól.

15. „Ha szélesebb jogot adnának, ha szélesebb lehetőséget kapnék, el is tudnék járni”

Orbán Viktor ezt 2012-ben Novák Előd akkori jobbikos parlamenti képviselőnek válaszolta (kétszer is) arra, hogy a Fidesz miért nem tárja fel az ügynökmúltat. Orbán kamuzott, hiszen az akkori kétharmadukkal könnyedén alkotmányt módosíthattak volna – ahogy azt hatszor is megtették –, de még csak erre sem lenne szükség, egy egyszerű feles törvénnyel rendezni lehetne az egész kérdést, ahogy az a környező posztkommunista országokban mindenkinek sikerült. (Azóta sem változott semmi.)

16. Ha a népszavazás eredményes, Orbán benyújtja az alkotmánymódosítást

Orbán a kvótanépszavazás előtt pár nappal azt mondta: „A népszavazás eredménye határozza meg, hogy milyen irányban indulunk tovább. (...) Ha eredményes, meggyőző erejű, akkor abból más természetű lépések következnek, mintha satnyább.” Csakhogy a kvótanépszavazás érvénytelen lett: 3,2 millióan szavaztak nemmel, ami az összes választópolgár 39,4 százaléka. Ehhez képest Orbán a kvótanépszavazás után bejelentette, hogy a Parlament elé viszi az alkotmány módosítását, mintha csak érvényes lett volna a népszavazás. Hazugság volt, amit ígért. (Az alkotmánymódosítása egyébként elbukott.)

17. Brüsszel nyíltan a terroristák pártjára áll

Ez júniusban tényleg elhangzott a kormányfő szájából a Parlamentben. Ez nemhogy hazugság, hanem inkább már őrültség. (Egyébként a Röszkén dobálózó Ahmed H.-ra utalt, akinek másodfokon hatályon kívül helyezték a terrorizmusról szóló ítéletét, bár most megint terrorcselekmény elkövetésével vádolják. Mindenesetre jó kérdés, terrorizmus-e az, ha valaki egy megafonba üvölt, és köveket dobál át egy kerítésen.)

18. Senki sem tudja, hány CEU van

Akkor, amikor Kósa Lajos, akinek a CEU-botrány idején az volt a szerepe, hogy összevissza beszéljen, és már négy CEU-t emlegetett, Orbán a Kossuth Rádióban bedobta, hogy senki sem tudja, hány CEU van. Pedig ez kamu, már akkor is pontosan tisztában lehetett lenni vele.

19. A civiltörvény többek között azért kellett, hogy fel lehessen térképezni a Soros-hálózatot, és tudni lehessen, ki honnan kap pénzt

Ezt Orbán ugyanabban az interjúban mondta, és ez sem volt igaz, mert az NGO-knak valójában addig is nyilvánosságra kellett hozniuk, honnan kapnak pénzt, a törvény csak a megbélyegzésről szólt.

20. Nem kell félni a baloldal kritikájától, „amikor populistának hívnak minket, mert tudjuk, hogy nem vagyunk azok”

Orbán erről márciusban beszélt az Európai Néppárt máltai kongresszusán, miközben olyannyira tudja, hogy populista, hogy két évvel korábban a Politicónak még azt mondta: „Azért hívnak populistának, mert az vagyok. A baj az, hogy senki nem tudja, hogy ez valójában mit jelent. A magyar fülnek nem hangzik rosszul a populizmus. Populistának lenni azt jelenti, hogy az embereket próbálod szolgálni. Ez pozitív.”

21. „Nem ismert egyetlen olyan menekültek sérülésével járó eset sem, amely Magyarország területén történt volna”

Orbán Viktor ezt röviddel azelőtt mondta Brüsszelben, hogy két rendőrt gyorsított eljárásban elítéltek azért, mert migránsokat bántalmaztak a déli határon. Az egyikük szolgálatteljesítés közben a jobb térdével arcon rúgott egy ülő menekültet. De az Oxfam jelentése szerint korábban több menekültet is bántalmaztak a hatóságok.

22. Ha az emberek akarnak dönteni az olimpiáról, akkor majd dönteni is fognak

A kormányfő ezt január 30-án a szegedi sajtótájékoztatóján mondta. Három héttel később, miután a Momentum bőven elég aláírást gyűjtött a népszavazáshoz, a köztévé bejelentette: a miniszterelnök, a főpolgármester és a MOB vezetőjének találkozóján az az elhatározás született, hogy Magyarország visszalép a budapesti olimpiai pályázattól, mert „a pályázat súlyos presztízsveszteség lenne az országnak”. Pedig Orbán 2007-ben és 2008-ban még nagyon népszavazáspárti volt.

23. Az EU-tól a saját pénzünket kapjuk vissza

„Az uniós pénzeket nem tekinthetjük úgy, mintha ajándék lenne, az ugyanis jár nekünk, a csatlakozásunk fontos alapköve. Amikor olyan táblákat látunk, hogy azt az EU támogatta, az formailag igaz, de akkor a saját pénzünket kapjuk vissza” – mondta Orbán 2013 júliusán a Parlamentben. Ez nem igaz, Magyarország nettó haszonélvező az EU-ban, többet kap vissza, mint amennyit befizet. (Az más kérdés, hogy ebből mennyi látszik.)

24. „Magyarországról egyetlenegy migráns sem fog Ausztriába érkezni”

Orbán ezt állítása szerint Angela Merkelnek mondta 2015 őszén. Aztán a magyar állam az osztrák határhoz buszoztatta a be sem regisztrált migránsokat. Azóta Magyarország kerítést épített, határvédelmet erősített, és egy sor intézkedést hozott a menekültek ellen, de azért továbbra is jutnak át migránsok Magyarországon keresztül az osztrák határon. Ausztria a nyáron itt is megerősítette az ellenőrzést.

25. „A most parlament előtt lévő alkotmánymódosítás is az Alkotmánybíróság jogkörét bővíti"

Orbán ezt 2013 márciusában a 4. alaptörvény-módosításról mondta. Ez egyértelmű hazugság volt, hiszen a módosításnak hála az Országgyűlés bárhogy módosíthatja az Alaptörvényt, azt az Alkotmánybíróság tartalmi szempontból nem vizsgálhatja, tehát elvileg az alkotmányos alapjogokat sértő, és a nemzetközi jogba ütköző rendelkezéseket is az Alaptörvénybe lehet emelni.

26. Nem lesz tandíj

Orbán – aki ellenzékben nagy harcot folytatott a tandíj ellen – ezt úgy ígérte meg 2012-ben, hogy arra gondolt: az nem tandíj, amikor valaki diákhitelből fizeti a tandíjat. Kamu, az is tandíj.

27. Az EU-csúcson többet beszéltek a szétosztásról, mint a migránsok megállításáról

A miniszterelnök ezt tavaly szeptember közepén mondta az EU-csúcs után. Pedig a zárónyilatkozat egyáltalán nem szólt a migránsok szétosztásáról, az viszont szó szerint benne volt, hogy soha többet nem engedhetjük meg a 2015-ös ellenőrizetlen hullám megismétlődését, és tovább kell csökkenteni a szabálytalanul érkező migránsok számát, illetve biztosítani kell a schengeni külső határok teljes ellenőrzését.

28. „A legnagyobb szolidaritást menekültügyben mi mutattuk, mi magyarok”

Ez 2016. május 6-án hangzott el a Kossuth Rádióban. Nehéz komolyan venni.

29. Alacsonyak a munkát terhelő adók Magyarországon

Orbán ezt tavaly márciusban a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara rendezvényén mondta. A valóság ezzel szemben az, hogy az OECD országaiban – a munkaadó által kifizetett teljes munkaköltség százalékában – Magyarországnál az EU-ban csak Belgiumban, Németországban és Ausztriában magasabbak a munkát terhelő adók.

30. Magyarország közel 100 ezer embert fogadott be Ukrajnából

Tavaly februárban Orbán Brüsszelben és egy német lapinterjúban azt magyarázta, hogy Magyarország már majdnem 100 ezer ukrajnai menekültet fogadott be:

Ezt a 100 ezer befogadott embert nyilvánvalóan kitalálta, hiszen a töredéke sem jelent meg semmilyen rendszerben.

31. Amíg a Fidesz van kormányon, addig Magyarországon termőföldet külföldiek soha nem fognak vásárolni

Orbán ezt 2010-ben, a kétharmados győzelem előtti hetekben ígérte. Ehhez képest 2015 végén a földárveréseken Pest és Vas megyében is külföldi gazda szerezte meg egy személyben a legtöbb földet, Somogyban pedig egy belga származású család vezette a listát.

32. Minden terrorista alapvetően migráns

„Tényszerűen igaz, hogy minden terrorista migráns, a kérdés csak az, hogy mikor érkezett az Európai Unió területére” – magyarázta Orbán 2015 őszén a Politicónak. Bár ennél jobban nem részletezte, mire gondol, Európában évtizedek óta jelen van a terrorizmus (ETA, IRA, stb.), és Anders Breivik norvég tömeggyilkos sem volt bevándorló (igaz, Norvégia nem tagja az EU-nak). Angliában például 2014-ben a neonáci Ian Formant 10 év börtönre ítéltek, mivel mecsetek ellen tervezett robbantásos merényleteket, de Orbán nyilatkozata óta terrortámadást követett el az angol Darren Osborne is, aki direkt hajtott muszlimok közé egy londoni mecset előtt, sőt már a Teréz körúti robbantót is terrorcselekmény elkészítésével gyanúsítják a magyar hatóságok.

33. Az EU-ban Magyarországon fejlődik a legjobban a digitális gazdaság

Orbán Viktor ezt a Nemzetközi Távközlési Egyesület 2015. október 12-én tartott konferenciáján mondta. Csakhogy a legtöbb mutató szerint hátul vagyunk, például a háztartások internet-hozzáférésében és információs technológiai eszközparkjukat nézve, mobil-adatforgalomban és mobilszélessávban pedig a legutolsók. Persze épp ezért fejlődhetnénk mi a leggyorsabban, hiszen alacsonyabb bázisról könnyebb nőni, de a tavalyi és az idei EU-s jelentés (pdf) is azt mutatja, hogy „Magyarország eredménye az uniós átlagnál alacsonyabb volt, és az elmúlt év során az eredmény lassabb ütemben növekedett”, „így Magyarország a lemaradó országok csoportjába tartozik”.

34. „Mi sohasem voltunk multikulturális társadalom”

Orbán a 2015. májusi strasbourgi útján az EP-vita előtt azzal magyarázta a kormánya menekültellenességét, hogy: „Meg vagyok arról győződve, hogy mivel nekünk, magyaroknak az ilyen konfliktusok kezelésére való képességeink nem fejlődtek ki, mert mi sohasem voltunk multikulturális társadalom, mi sohasem fogadtunk be a gyarmatainkról érkezett bevándorlókat, ezért a közép-európai térségben a bajok még annál is nagyobbak lennének, mint amit most sok nyugat-európai országban látunk.” Az Index darabokra szedte Orbánt, aki vagy nem menne át az érettségin, vagy szakított az országot a határainál tágabban kezelő politikájával, vagy nem mondott igazat.

35. „Ezek blöffök”

Így állt ki tavaly novemberben Rogán Antal mellett Orbán Viktor, amikor a propagandaminiszter viselt dolgairól kérdezték. Blöffnek és hazugságnak nevezte, hogy ellenzéki képviselők arról beszéltek, hogy Rogánhoz gyanús figurák kötődnek, és azzal a ténnyel szembesítették Orbánt, hogy Rogán Antal hazudott. Ezek ellenőrizhető, igaz állítások, következésképpen Orbán volt az, aki hazudott.

36. A CEU nem tartja be a szabályokat

Orbán április elején arról beszélt a Parlamentben a lex CEU-val kapcsolatban, hogy vannak Magyarországon szabályok, amiket 27 külföldi egyetem, köztük a „Soros-egyetem” nem tart be, ezeket kell most rendbe tenni. Ehhez képest ekkor, a törvény elfogadása előtt a CEU még minden szabályt betartott.

37. A kormányt a CEU ügyében a jó szándék vezérli

A jó szándék fogja vezetni a magyar kormányt és bizonyára az Amerikai Egyesült Államok kormányát is, tehát nincs ok arra, hogy bárki ideges legyen – mondta Orbán a lex CEU-ról ugyanezen a sajtótájékoztatón. Az új törvény több paragrafusában is lehetetlen feltételeket támasztott az egyetemmel szemben. Ráadásul Orbán a CEU-t folyamatosan Soros-egyetemként emlegette. Ordas hazugság, hogy a jó szándék vezette volna a kormányt az ügyben, semmi jele nem volt ennek, kizárólag az ellenkezőjének.

38. EU-s kötelezettség miatt lesznek fizetősek az M0-s egyes részei

Orbán 2014 decemberében egy interjúban azt mondta: „Az M0-s körgyűrű a magyar autópálya-rendszer része. Egyes részei uniós kötelezettség miatt válnak fizetőssé. Ez a külföldieket és a magyarokat is érinti. Egységes rendszert tudunk jól működtetni.” Ezzel szemben az Európai Bizottság magyarországi képviseletének sajtóosztálya közölte: „Semmilyen kötelezettséget nem fogalmazott meg az Európai Bizottság az M0-s körgyűrű díjfizetőssé tételével kapcsolatban.” Sőt, később Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium politikai államtitkára el is ismerte, hogy épp azért nem tették akkor az M0-s egészét fizetőssé, mert az EU-s pénzből finanszírozott szakaszoknál erre nem volt lehetőség, de amint lejár az uniós kötelezettség, ezek is fizetősek lesznek.

39. „A szegények száma Magyarországon nem nő, hanem csökken”

A miniszterelnök ezt 2014 december 8-án mondta a Parlamentben. Ezzel szemben – ahogy akkor megírtuk – ahelyett, hogy szélesedett volna a középosztály, valójában szűkült, és csak a kiszolgáltatottabb helyzetben élők száma nőtt. (A helyzet azóta sem javult számottevően.)

40. „A kormány gazdaságpolitikájában nincs helye megszorításnak”

Orbán ezt a Vas Népének mondta 2014. októberben. Nézőpont kérdése, hogy mit értünk megszorítás alatt, de alapvetően ellentmond Orbánnak egy sor adó-átalakítás: az egykulcsos adóval a többségben lévő szegényebbek jártak rosszabbul, azzal pedig, hogy eltörölték a minimálbér adómentességét meg az adójóváírást, pont a legszegényebbek szívták meg. De például az olyan különadók is, mint a bankadó, a telekomadó vagy a kiskereskedelmi különadó, mind a fogyasztókon csapódtak le. Adóemelések helyett összességében inkább adóemelések jöttek. Az pedig pláne megszorítás, hogy a segélyek sok éve nem emelkedtek, egy részüket meg is szüntették.

41. A hobbija nem játszik szerepet a stadionépítésben

Orbán 2014 decemberében a Blikk szerkesztőségében megkapta, hogy a hobbija miatt költenek el rengeteg pénzt futballstadionok építésére, amire azt válaszolta: „Az én hobbim nem játszik itt szerepet. Soha nem látott mennyiségben építünk sportcsarnokokat, tanuszodákat és tantermeket szerte az országban, pedig nekem 50 méter úszásnál már túlélési problémáim vannak.” Ilyenkor hogy lehetne komolyan venni a Puskás Akadémia alapítóját, akinek a háza mellé, a telkére építettek közpénzből stadiont, és aki olyan harmadosztályú csapatoktól sem sajnálja a stadionokat, mint a Makó vagy a Kozármisleny, miközben az évekkel korábban beígért tanuszodái sehol sincsenek?

42. A bankok elszámoltatásával a kormány véget vetett „a tisztességtelen bankárkodás korszakának”

Ezt szintén a Vas Népének mondta. Csak az vele a baj, hogy nem volt bankelszámoltatás – a fair bank törvénnyel együtt sem –, hiszen a válság óta nem vontak felelősségre bankvezetőket. Ez nem elszámoltatás, ahogy a bankadó sem, ami büntetőadó kiszabása egy, az egész gazdaság szempontjából fontos szektorra, amivel ronthatják az egész gazdaság növekedését. Az nem nevezhető elszámoltatásnak, amikor az államkassza valakit lehúz, és kötelezi, hogy adjon vissza egy töredéket a fogyasztónak, de biztosan nem jött el vele „a tisztességtelen bankárkodás korszakának” a vége sem.

43. Offshore cégek nem vehetnek részt közbeszerezésekben, minden közbeszerzésen induló cégnek fel kell fednie a kilétét

Orbán Viktor erről 2012. június 4-én beszélt a Parlamentben, és azt is mondta, hogy „minden közbeszerzésben részt vevőnek, akárhogyan és akárkivel is hozzák összefüggésbe a nyilvánosság előtt, fel kell fednie a kilétét, ha közmunkából akar részesedni”. Ez jogilag valóban így lenne, mégis vannak látványos kivételek: a kaszinótendert Andy Vajnához köthető, offshore hátterű cég nyerte, és Tiborcz István is továbbpasszolta egy offshore cégnek azt a cégét, ami közbeszerzéseket sorát nyerte el.

44. Magyarországot a kormánya Európa legversenyképesebb országává tette

Orbán ezt 2013 márciusán Ammánban, a jordániai–magyar üzleti fórumon, kb. száz jordániai és magyar üzletember előtt mondta, és azt ígérte, ez a következő években meghozza majd az eredményeket. Nincs olyan adat, ami ezt alátámasztaná, az EU idén márciusi, a régiók versenyképességéről szóló statisztikái szerint egyetlen magyarországi régió sem éri el az EU-s átlagot, de a Világgazdasági Fórum jelentése szerint is csak a 60. Magyarország, eggyel Szlovákia mögött.

45. „Az Európai Unió téved, amikor azt gondolja, hogy a verseny az árak csökkenéséhez vezet. Én azt tapasztaltam, hogy az energiaszektorban ez nem így van”

Orbán erről tavaly decemberben beszélt a Kossuth Rádióban. De, ahogy megírtuk: „Magyarországon az utóbbi időben a helyzet pont fordítva van. 2013 vége óta a versenypiacon az áram ára szinte folyamatosan csökken. Ha megnézzük, hogy a teljes áramár hogyan alakult 2016 első felében, vagyis az áram árához hozzátesszük azokat az egyéb költségeket is, amelyeket ki kell fizetni a végén, akkor is azt láthatjuk, hogy a lakossági (hatóságilag szabályozott) ár 37,59 forint, míg a szabad piacon csak 34,6 forint.”

46. „Oda jutottunk, hogy Közép-Európa maradt az utolsó európai migránsmentes övezet”

Ezt is állította Orbán Viktor október 23-án az eddigi talán leghazugabb beszédében. Egyrészt vagy nincs tisztában Közép-Európa jelentésével, vagy hazudik, másrészt Lengyelországban több mint 1 millió ukrán migráns dolgozik, harmadrészt Magyarország kb. 5000 gazdasági migránsnak adott el letelepedési kötvényt. És akkor még ott van a magyar állampolgársággal megajándékozott 1000 kopt keresztény, bár az is nyilvánvalóan kamu.

47. Magyarországnak 6,5 milliárd dolláros veszteséget okoztak az Oroszországgal szembeni EU-s szankciók

Orbán Viktor ezt a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján mondta. De ez hazugság, csak akkor lenne igaz, ha Magyarország a szankciók nélkül az utóbbi években megduplázta volna az Oroszországba irányuló kivitelét, ami pedig semennyire sem reális.

48. Az IMF-dokumentumot nem hozhatja nyilvánosságra

„Egy dolgot ne kérjenek tőlem: olyan dokumentumot, amit nem mi írtunk, hanem más írt, én nem tudok az önök rendelkezésére bocsátani” – mondta Orbán Viktor 2012. szeptember 10-én a Parlamentben az IMF állítólagos követeléseiről. Csakhogy Irina Ivascsenko, az IMF magyarországi képviseletének vezetője elárulta: az IMF ugyan nem hozhatja nyilvánosságra az elküldött dokumentumokat, de a kormány megteheti, ha akarja.

49. Az IMF a nyugdíjak csökkentését kérte

„A frakcióülésen számos fontos döntés született, de a legfontosabb, hogy az IMF és az Európai Unió Magyarországnak felkínált kölcsönével szemben támasztott feltételeit is végigvehettük [...] a lista hosszú, a sajtóban olvasható, a nyugdíjak csökkentésétől kezdve a bürokrácia csökkentésén át a bankadó megszüntetésén keresztül a bankoknak juttatandó pénzösszegig minden szerepel benne, ami nem érdeke Magyarországnak” – mondta 2012 szeptemberén Orbán Viktor. Csakhogy az 5 oldalas levelet, amit a kormány titkosan kezelt, az Index elolvasta, és kiderült, hogy abban kevés konkrét előírás volt, és egyetlen szó sem esett a nyugdíjakról, nyugdíj-korhatárról, csak általában a szociális kiadások csökkentéséről.

50. A tao-támogatás nem közpénz

Orbán Viktor a telkén álló felcsúti stadion megnyitóján azt mondta a tao-ról, hogy: „A magyar gazdaságpolitikai gondolkodás régóta küszködik a kommunista örökséggel, amit az Ön okfejtéséből is hallhattunk. Meg kéne érteni, hogy pénzt a vállalkozók termelik meg, és ők döntenek arról, hova adják a pénzüket. Ez nem közpénz.” Pedig a tao-pénz közjogi értelemben közpénz, állami támogatás, a bevezetésekor így kellett engedélyeztetni az Európai Bizottsággal. Több bíróság után a Kúria is kimondta már ezt.