Orbán: A jóisten mentsen meg bennünket attól, hogy bohócsipkát tegyenek a népszavazás fejére!

POLITIKA
2016 február 23., 16:03
comments 69

Ebben a videóban összevágtuk Orbán Viktor három korábbi megjegyzését, amiket még abban az időben tette, amikor ellenzékben volt kénytelen a magyar emberek érdekeit képviselni:

Orbán (2007): Ne tegyenek bohócsipkát a népszavazás fejére

Az első részlet egy 2007-es köztévés interjúból van (a teljes felvétel éppen Orbán elfeledett Youtube-csatornáján található meg.), benne arról beszél, hogy szeretné, nehogy „bohócsipkát tegyenek a népszavazás fejére”. A szociális vagy háromigenes népszavazásról mondta azt, hogy:

„Jogvégzett, bár botcsinálta jogászként, és a jogállam és az alkotmányos rend iránt elkötelezett politikusként mondom ezt, hogy a jóisten mentsen meg bennünket arról, hogy az egyik legfontosabb demokratikus intézményt ebbe a bohóctréfába süllyesszék, és bohócsipkát tegyenek a népszavazás fejére. Nem lehet viccelni, és szórakozni az emberekkel.”

Orbán akkor azt mondta:

„Az emberektől elvehetetlen jog, hogy bizonyos kérdésekben közvetlenül mondják meg, hogy mit akarnak, és mit nem akarnak. Ebből nem lehet tréfát, és bohócságot űzni.”

Orbán (2007): Legyen meg a békés, alkotmányos eszközünk

A második részletben Orbán szintén 2007-ben arról beszélt, hogy:

„Mégse akarunk úgy élni a saját demokráciánkban, hogy 4 évente egyszer mondhassuk el a véleményünket, és szavazógéppé degradálják a magyar embereket. Azt akarjuk, hogy két választás között is, ha fontos ügyről van szó, legyen meg a békés, alkotmányos eszközünk, erőszakmentes eszközünk, hogy érvényt szerezhessünk az akaratunknak.”

Orbán (2008): Az egyetlen rendelkezésre álló alkotmányos eszköz, az a népszavazás

harmadik részelet is az akkori népszavazásról szól, a Fidesz-elnök 2008-ban szintén a köztévében magyarázta azt, hogy:

„Ha azt akarjuk, én ezzel egyetértek, hogy adjuk vissza az embereknek minél hamarabb a lehetőséget, hogy meghatározzák, mi legyen Magyarország jövője, ahhoz a leginkább közelvivő, hatékony, tulajdonképpen egyetlen rendelkezésre álló alkotmányos eszköz, az a népszavazás.”

A választást végül megtartották, és mindhárom kérdésben magasan az akkori ellenzék álláspontja nyert.

Nyolc évvel később

Orbán Viktor pártja azóta kétszer is választást nyert, az MSZP a közvélemény-kutatások szerint széleskörben elutasított vasárnapi zárva tartásról szóló népszavazási kezdeményezéseit pedig többször is bürokratikus eszközökkel elgáncsolták.

Most kedden meg már Kubatov Gábor Fidesz-alelnökhöz közel álló nagydarab, kopasz biztonsági őrök érkeztek, hogy útját állják a kérdést benyújtó ellenzéki politikusnak.

Sikeresen fel is tették a bohócsipkát a népszavazás fejére.

photo_camera Fotó: Orbán Viktor / Facebook

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.