A Fidesz 1989-ben megírta, hogy pont az a baj, amit most csinál

POLITIKA
2016 március 03., 14:47
comments 472

Amikor 2013. március 8-án diákok elfoglalták a Fidesz-székházat, az épület mögötti kukákban megtalálták a párt nem sokkal korábban kidobott, 1989-es pártprogramjának 15 oldalas kivonatát több példányban, és fel is olvasták.

Egykori kollégánktól, Markó Ferkótól most megkaptuk a teljes kivonatot, amiből az látszik, hogy ugyan már 3 éve sem volt sok köze a Fidesznek a saját rendszerváltó liberális eszméihez, mostanra viszont a szövegben gyakorlatilag alig lehet olyan bekezdést találni, amivel ne menne teljesen szembe a 2010-es évek Fidesze.

photo_camera A Fidesz II. Kongresszusa által elfogadott program kivonata (pdf)

Csak azokat a részeket gyűjtöttük ki, ahol a legnyilvánvalóbb a szembenállás a régi és az új párt között.

„Fellépünk a monopolhelyzetek ellen”

photo_camera

Ezzel szemben a Fidesz 2010 óta elintézte többek között a kaszinómonopóliumot, a dohánymonopóliumot, monopóliumot teremtett a tankönyv-kereskedelemben, monopolhelyzetbe hozta a SZÉP-kártyát és az Erzsébet-utalványt, és államosítaná a közétkeztetést, valamint a lakossági közműszolgáltatást.

Infrastrukturális intézményeket is versenyeztetnének

photo_camera

Az infrastrukturális versenyt 1989-ben valószínűleg nem úgy értették, hogy évekig a Közgép fut versenyt az idővel, hogy az összes rászabott közbeszerzést elvigye, majd felépítsenek egy ellen-Közgépet, hogy megtegye ugyanezt. A jóléti verseny pedig mára azt jelenti, hogy el lehet venni a magánnyugdíj-pénztári pénzeket.

A gazdasági gondokat nem oldja meg az állam

photo_camera

A legszebb példa: Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter idén bejelentette, hogy állami kézbe vennék a szennyvízszolgáltatást, az ivóvíz-szolgáltatást, a gázszolgáltatást, az áramszolgáltatást, a távfűtést, a hulladékkezelést és a közétkeztetést, ugyanis szerinte „ha ezeken a területeken magáncég akar működni, tudomásul kell vennie, hogy a lakosság kiszolgálásán nem termelhet profitot”.

A szociálpolitika ne tartósítsa a rászorultságot

photo_camera

Ajánlom az A közmunka csapdába zár, és újraépíti a feudalizmust, a Minden nemzetközi példa alapján rossz irány, amerre a magyar közmunkaprogram halad és a Nincs kiút a közmunkából című slágereinket.

Oktatáspolitika

photo_camera

Aki az elmúlt hetekben nem a Lendvay utcai Fidesz-székház kukájában élt, annak ezt nem nagyon kell magyarázni.

photo_camera

Erre jó példa innen bármelyik cikk.

photo_camera

Ez a bekezdés annak az elvnek a továbbgondolása, amit a rendszerváltás előtt Kövér László egy táblán üzent a hatalomnak: „Rendőrállamban a rendőr fizetése magasabb a tanárénál. Jogállamban fordítva...” De a „központosított iskolairányítás eredményeként alapvető hiányokat szenvedett oktatási intézmények” mintha a mai Magyarországra utalnának.

Elfogadhatatlan nemzeti érdekként feltüntetett szándék

photo_camera

  1. Az 1989-es Fidesz elfogadhatatlannak tartott minden olyan nemzeti érdekként feltüntetett szándékot, amely az egyén és a közösségei szabad akaratát korlátozza.
  2. A 2015-ös Fidesz-kormány a Nemzeti Stadionfejlesztési Programban felújítandó Diósgyőri Stadiont kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította, és az építkezés miatt elkezdték kilakoltatni az embereket az egyik miskolci gettóból.

Ezt akarta a Fidesz 1989-ben

photo_camera

Hogy most mit akar, arról fogalmunk sincsen, hiszen 2014-ben már program nélkül nyert, Orbán csak annyit tűzött ki célul, hogy „folytatni szeretnénk”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.