Miközben azzal hitegetik a tanárokat, hogy szétszedik a Klik-et, június 1-től új központokba kényszerítenek több tucat iskolát

POLITIKA
2016 március 03., 06:10

"A mi iskolánk eddig egész jól működött. A rendes tanítás mellett voltak fizetős tanfolyamok, mindenki odatette magát, a suli szerzett pénzt. Ami megmaradt, abból az év végén pár tízezer forint extra cafeteriát kapott minden dolgozó. Most összevonnak bennünket 6 másik intézménnyel, a mi pluszunkból fizetik majd az ő veszteségüket. Akkor mi értelme van nekünk bármit igyekezni?"

Ez nem egy 2011-es sztori a Klik létrehozása előtti hónapokból - a héten mesélte egy középiskolai tanár.

Miközben ugyanis miniszterek és államtitkárok azt ígérgetik nagy nyilvánosság előtt a tanároknak, hogy megfordítják a központosítást, és visszaadják az iskolák önállóságát, a háttérben elkezdték csendben összevonni a maradék önállóan maradt sulit, amik eddig megúszták a centralizációt.

Magának a csillagot is az égről

Több lábra kell állítani a köznevelés rendszerét, amelyet a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ mellett több fenntartóval decentralizálni kell.

Erről Balog Zoltán emberminiszter beszélt március 1-én a Parlamentben.

"Az oktatásban nem megfelelő a jelenlegi túlcentralizáltság, mert a döntések túl távol kerültek az iskoláktól, (...) Az sem szerencsés, hogy az iskolaigazgatóktól olyan hatásköröket vontak el, amik segítségével a legjobban működtethetőek az intézmények."

Ezt meg Palkovics államtitkár fejtegette egy nappal a főnöke után, szerdán a köztévében.

Amit a decentralizálásról és a Klik-ről mondanak, az pont az, amit a tanárok hallani szeretnének, vagy legalább is egy a követeléseik közül.

"Új alapokra helyezett, az elért eredményekre építő közoktatási rendszer kidolgozását kell azonnal elkezdeni!"

Ez áll a tiltakozó tanárok 12 pontjában, és nem nehéz kitalálni, hogy az "új alapok" a Klik szétszedését jelentik.

Ezek az új központok direkt növelni fogják az önállóságot, becsszó

A közoktatás évek óta tartó szünet nélküli átszervezése miatt ma elég sok konstrukcióban működnek középiskolák Magyarországon. A sulik nagy része a KLIK alá tartozik, de szakközépiskolák és szakiskolák jellemzően nem. Azok az elmúlt években a gazdasági és a földművelésügyi minisztérium (FM) irányítása alá kerültek.

A szakképzés átalakításának első ütemében az NGM szakképző centrumokat hozott létre, a Klik mintájára ezek alá került be még tavaly egy csomó suli. Ennek a központosításnak is lett egy csomó negatív hatása.

Az FM-nél lévő 60-nál is több intézmény viszont kb. önálló maradhatott. Egészen mostanáig.

A minisztérium 2016. július 1-i határidővel 10 agrár- szakképző központba szervezi hatosával, hetesével a sulikat.

Megkérdeztük a tőlük, hogy nem tartják-e ellentmondásosnak, hogy éppen akkor központosítanak, amikor tanárok, diákok és szülők tiltakoznak ez ellen az egész országban.

A válaszuk meglepő volt.

"Az átszervezés legfontosabb alapelvei: a tagintézmények legnagyobb fokú szakmai és gazdálkodási önállóságának biztosítása; a bevétel- érdekeltség megtartása; az intézmények közötti együttműködés kiszélesítése."

Úgy néz ki, hogy ez lehet a magyar közoktatás első olyan központosítása, ami valójában minden fronton növeli az érintett iskolák önállóságát. Már ha készpénznek veszi valaki a minisztérium ígéreteit.

Az FM egyébként azt magyarázta, hogy az államháztartási törvény írja elő nekik, hogy a kisebb intézményeket nagyobbakba kell szervezni, és "jogszabálynak való teljeskörű megfeleltetés miatt szükséges a gazdálkodás és emiatt a teljes szervezeti felépítés átgondolása."

Az érintett sulikban dolgozó tanárok egy része viszont egészen másfajta átalakításokról beszél.

Azt mondják, hogy megszűnik az önálló gazdálkodás, és 1 főigazgató alá fog tartozni 6-7 iskola. Azt mondják, hogy teljes a bizonytalanság, szinte semmilyen konkrétumot nem tudnak arról, hogy mi fog velük történni pár hónap múlva. Az FM ígéreteivel szemben kifejtetten azzal számolnak, hogy bukják a bevételeiket, minden bekerül egy nagy közös kalapba. Többen is arról beszéltek, hogy a központosítás szerintük azért történik, hogy pénzt tudjanak kivonni a rendszerből.

"Az FM továbbra sem tartja indokoltnak intézményfenntartó központ létrehozását"

Ezt írta nekünk a minisztérium, bemutatva, hogy igenis érzékenyek a központosítással kapcsolatos aktuális aggodalmakra. A levelükben ez a mondat pont hat sorral van az alatt, amiben több tucat iskola szakképző központba szervezését ismerik el.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.