Nem igaz, hogy Orbánon kívül mindenki lebontaná a kerítést, ezért a Fidesznek kell egy új ellenség: a sajtó

POLITIKA
2017 július 26., 05:05
comments 309

Orbán Viktor az idei tusványosi beszédében főleg a világban elfoglalt központi szerepéről beszélt a saját keménymagjának, de mivel a nyakán a kampány, kellett mondania néhány dolgot arról is, miért nem szabad eltunyulniuk a lefutottnak tűnő választások előtt.

photo_camera Fotó: botost/444.hu

Szerinte ő az egyedüli biztosíték arra, hogy „a kerítés a helyén marad, a határainkat meg fogjuk védeni, és a határainkkal együtt Európát is meg fogjuk védeni”.

Majd azzal folytatta, hogy „a magyarországi ellenzék ezzel szemben nyíltan hirdeti, hogy ők le fogják bontani a kerítést”. 

Tehát a miniszterelnök szerint ha valaki nincs különösebben oda NER-ért, de félti az ország biztonságát, már csak ezért is megéri a Fideszre szavaznia.

Csakhogy a miniszterelnök beszédén és a Fidesz sajtóközleményein kívül máshol nem látni, hol hirdetné nyíltan az ellenzék a kerítés lebontását.

Mindenki megtartaná a kerítést

Amikor egy hónapja arról kérdeztük az ellenzéki pártokat, mihez kezdenének a kerítéssel, egyedül a Fodor Gábor-féle Liberálisok mondta azt, hogy kormányra kerülve azonnal lebontanák a határzárat. Márpedig nehéz elképzelni, hogy Orbán Viktor azzal akarná felrázni a táborát, hogy egy 1 százalék alatti párt hatalomra jutásával riogatja őket.

A többi válasz alapján biztos, hogy a 2018-as választás után is állni fog kerítés a déli határon:

  • Az MSZP szerint a kerítésre mindaddig szükség van, míg az emberek nem érzik magukat biztonságban.
  • A Jobbik is megtartaná a kerítést, de még kiegészítené az önálló határőrséggel is.
  • Az LMP úgy látja, hogy a magyar határon felállított kerítés önmagában nem oldja meg az uniós határvédelmet, de egy átfogó uniós szintű megoldásnak része lehet.
  • Még a DK is megtartaná, mert szerintük „a határkerítés ma sokak számára a biztonság illúzióját jelenti”.
  • Az Együtt csak az uniós menekültpolitika reformja után bontaná le a kerítést. 
  • A Párbeszéd is csak másodlagos problémának tekinti a kerítés lebontását, mivel előbb a háború elől menekülők belépésének biztonságos belépésének feltételeit teremtenék meg. 
  • A Momentum pedig azért tartaná meg a kerítést, mert a 21. századi Európában a határvédelmet ugyanolyan magától értetődőnek tartják, mint az azonos neműek házasságát. 

Szóval valamit még elő kell rántani a szalmakalapból, ha meg akarják győzni a szavazókat, hogy a kerítésen kívül semmi mással ne foglalkozzanak. Főleg ne az Orbán-baráti kör világszínvonalú gazdagodásával.

Mintha nem egy elvileg versengő választásról lett volna szó, a beszéd utolsó részében Orbán be is vallotta, hogy „az igazi ellenfeleink ezúttal nem a hazai ellenzéki pártok lesznek”, mert azok a centrális erőtérrel máig sem tudnak mit kezdeni. 

Helyettük pedig „elsősorban a külső erőkkel szemben kell helytállnunk, Soros maffiahálózatával és a brüsszeli bürokratákkal szemben kell állnunk a sarat, 

meg az általuk működtetett médiával kell megküzdeni a következő kilenc hónapban.”

A sajtó pedig tökéletes ellenfél a Fidesznek, mert még annyira sem próbál választást nyerni, mint az ellenzéki pártok. Ugyanakkor ha az egyenként levadászott újságírók nem foglalkoznak Orbán körének gazdagodásával, akkor biztos, hogy az elbizonytalanodó választók sem fognak. 

A keddi sajtótájékoztatóján Németh Szilárd már fejest is ugrott a küzdelembe, de amikor megkérdezték tőle, hogy pontosan kiket is kell legyőzni, a Fidesz elnöke még azt is megpróbálta letagadni, hogy négy nappal előtte Orbán Viktor bármi ilyesmit mondott volna. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.