Nem igaz, hogy Orbánon kívül mindenki lebontaná a kerítést, ezért a Fidesznek kell egy új ellenség: a sajtó

POLITIKA
2017 július 26., 05:05
comments 309

Orbán Viktor az idei tusványosi beszédében főleg a világban elfoglalt központi szerepéről beszélt a saját keménymagjának, de mivel a nyakán a kampány, kellett mondania néhány dolgot arról is, miért nem szabad eltunyulniuk a lefutottnak tűnő választások előtt.

photo_camera Fotó: botost/444.hu

Szerinte ő az egyedüli biztosíték arra, hogy „a kerítés a helyén marad, a határainkat meg fogjuk védeni, és a határainkkal együtt Európát is meg fogjuk védeni”.

Majd azzal folytatta, hogy „a magyarországi ellenzék ezzel szemben nyíltan hirdeti, hogy ők le fogják bontani a kerítést”. 

Tehát a miniszterelnök szerint ha valaki nincs különösebben oda NER-ért, de félti az ország biztonságát, már csak ezért is megéri a Fideszre szavaznia.

Csakhogy a miniszterelnök beszédén és a Fidesz sajtóközleményein kívül máshol nem látni, hol hirdetné nyíltan az ellenzék a kerítés lebontását.

Mindenki megtartaná a kerítést

Amikor egy hónapja arról kérdeztük az ellenzéki pártokat, mihez kezdenének a kerítéssel, egyedül a Fodor Gábor-féle Liberálisok mondta azt, hogy kormányra kerülve azonnal lebontanák a határzárat. Márpedig nehéz elképzelni, hogy Orbán Viktor azzal akarná felrázni a táborát, hogy egy 1 százalék alatti párt hatalomra jutásával riogatja őket.

A többi válasz alapján biztos, hogy a 2018-as választás után is állni fog kerítés a déli határon:

  • Az MSZP szerint a kerítésre mindaddig szükség van, míg az emberek nem érzik magukat biztonságban.
  • A Jobbik is megtartaná a kerítést, de még kiegészítené az önálló határőrséggel is.
  • Az LMP úgy látja, hogy a magyar határon felállított kerítés önmagában nem oldja meg az uniós határvédelmet, de egy átfogó uniós szintű megoldásnak része lehet.
  • Még a DK is megtartaná, mert szerintük „a határkerítés ma sokak számára a biztonság illúzióját jelenti”.
  • Az Együtt csak az uniós menekültpolitika reformja után bontaná le a kerítést. 
  • A Párbeszéd is csak másodlagos problémának tekinti a kerítés lebontását, mivel előbb a háború elől menekülők belépésének biztonságos belépésének feltételeit teremtenék meg. 
  • A Momentum pedig azért tartaná meg a kerítést, mert a 21. századi Európában a határvédelmet ugyanolyan magától értetődőnek tartják, mint az azonos neműek házasságát. 

Szóval valamit még elő kell rántani a szalmakalapból, ha meg akarják győzni a szavazókat, hogy a kerítésen kívül semmi mással ne foglalkozzanak. Főleg ne az Orbán-baráti kör világszínvonalú gazdagodásával.

Mintha nem egy elvileg versengő választásról lett volna szó, a beszéd utolsó részében Orbán be is vallotta, hogy „az igazi ellenfeleink ezúttal nem a hazai ellenzéki pártok lesznek”, mert azok a centrális erőtérrel máig sem tudnak mit kezdeni. 

Helyettük pedig „elsősorban a külső erőkkel szemben kell helytállnunk, Soros maffiahálózatával és a brüsszeli bürokratákkal szemben kell állnunk a sarat, 

meg az általuk működtetett médiával kell megküzdeni a következő kilenc hónapban.”

A sajtó pedig tökéletes ellenfél a Fidesznek, mert még annyira sem próbál választást nyerni, mint az ellenzéki pártok. Ugyanakkor ha az egyenként levadászott újságírók nem foglalkoznak Orbán körének gazdagodásával, akkor biztos, hogy az elbizonytalanodó választók sem fognak. 

A keddi sajtótájékoztatóján Németh Szilárd már fejest is ugrott a küzdelembe, de amikor megkérdezték tőle, hogy pontosan kiket is kell legyőzni, a Fidesz elnöke még azt is megpróbálta letagadni, hogy négy nappal előtte Orbán Viktor bármi ilyesmit mondott volna. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt