Médiatörténelem: Orbán kiadta a parancsot, és Németh Szilárd elkezdte a harcot a sajtóval, de már rögtön az elején azt sem merte elárulni, kikkel harcol

POLITIKA
2017 július 25., 12:47
comments 795

A Fidesz alelnöke és frakcióvezető-helyettese, Németh Szilárd professzionális vagdalkozó a Képviselői Irodaházban tartott sajtótájékoztatót ebben a témában: „Orbán Viktor tusványosi beszédének értékelése.” A beszédet Németh Szilárd nagyjából jól összefoglalta: migránsok, Soros maffiahálózata, blablabla, hutyutyu, stb.

Aztán jöttek a kérdések, és kiderült, hogy hogyan néz ki a gyakorlatban az újságírók elleni küzdelem, amit Orbán Tusnádfürdőn meghirdetett: „A helyzet az, hogy az előttünk álló kampányban nekünk elsősorban a külső erőkkel szemben kell helytállnunk, Soros maffiahálózatával és a brüsszeli bürokratákkal szemben kell állnunk a sarat, meg az általuk működtetett médiával kell megküzdeni a következő kilenc hónapban.”

A vonatkozó részt Németh Szilárd élő közvetítéséből vágtuk ki, de vigyázat: a nyugalom megzavarására alkalmas Németh Szilárd van benne!

link Forrás

Nyilas Gergely, az Index újságírója arról kérdezte Némethet, hogy miben áll ez a küzdelem, és melyek azok a médiumok, amiket szerintük a „Soros-féle maffiahálózat” működtet. Mire Németh Szilárd: „Hát tudjuk, nem? Maguk is tudják. Nem tudják? Hát akkor, gondolom, csak kitalálják. Gondolják meg!” Arra a felvetésre, hogy nem hajlandó megnevezni azokat, akiket bűnszervezet tagjainak nevez, azt mondta: „Miért kéne nekem megneveznem? Megneveztem elég sokszor!”

Az Index kérdezte, mégis eligazítaná-e a választókat, hogy melyek ezek a médiumok, amire Németh azt mondta, nem akar eligazítani senkit, és hozzátette:

„Elnézést kérek, eligazítani nem én szoktam, hanem az ön gazdája, Simicska! Tehát ők szokták eligazítani az újságírókat, a lapokat, hogy mit kell csinálni. Én aztán még soha senkit nem igazítottam el, úgyhogy nekem erről ez a véleményem.”

Megkérdezték, hogy a Soros-féle maffiahálózat által működtetett médiabirodalom az más-e, mint a Simicska-féle, amire Németh azt mondta, „egykutya”, és megint csak azt mondta, hogy „tárják fel”, melyek ezek, és megint csak azzal reagált (miután úgy tett, mint aki nem is érti a kérdésfeltevést), hogy: „De miért kéne nekem azt megnevezni?”

Németh Szilárd elindította a harcot, de közben letagadta, hogy ki lett adva

Az újságíró erre elmagyarázta, hogy Orbán azt mondta, ez ellen a kör ellen küzdeni lesz az egyik legfontosabb feladat, amire Németh Szilárd visszavonulót fújt:

„Én szerintem nem, és szerintem Orbán Viktor szerint sem.”

Érdemes felidézni, mit mondott négy napja Orbán: „A helyzet az, hogy az előttünk álló kampányban nekünk elsősorban a külső erőkkel szemben kell helytállnunk, Soros maffiahálózatával és a brüsszeli bürokratákkal szemben kell állnunk a sarat, meg az általuk működtetett médiával kell megküzdeni a következő kilenc hónapban.”

Németh Szilárd egy május végi sajtótájékoztatóján
photo_camera Németh Szilárd egy május végi sajtótájékoztatóján Fotó: Botos Tamás/444

Arra a kérdésre, hogy kivel zajlik majd ez a legfontosabb küzdelem, Németh Szilárd kimondta:

„Most folyik éppen közöttünk.”

Arra a kérdésre, hogy akkor lényegében az Indexről van-e szó, azt mondta:

„Hát most kettőnk között, ön az egyik oldalon áll, én a másikon.”

Nyilas Gergely erre elmagyarázta, hogy ő a sajtótól van, nem a másik oldaltól, mire Németh Szilárd:

„Ja, értem. Hát így könnyű bujkálni, hogy »Én a sajtó vagyok«. Hát az a helyzet, hogy amit mond, az nem azt jelenti, hogy ön a sajtótól van, hanem azt jelenti, hogy ön azért kapott valami megbízást, és azt most végre kell hajtani.”

Figyelmeztették, hogy az a különbség, hogy ő közpénzből él, amire azt mondta, hogy el is számolt ezzel, míg az „önök gazdái” még az átláthatósági törvényt sem szavazták meg (ami arról szólt, hogy az ellenzék ne kampányolhasson, és végül – mivel nem volt meg hozzá a kétharmad – nyilvánvalóan alkotmányellenesen verték át egy sima feles törvényben).

A birkózó totális visszavonulása

Sokadszor is visszatértek ahhoz a tényhez, hogy Németh Szilárd nem hajlandó megnevezni azokat a látszólag legálisan működő sajtótermékeket, amik szerinte egy bűnszervezethez tartoznak, és Németh a válaszadás alól már azzal próbált kibújni, hogy a bűnszervezetekkel az ügyészség dolga foglalkozni,és most már azt állította, hogy nem is nyilatkozott a bűnszervezetekről, holott azzal kezdte, hogy már megtette.

Sőt, azt is javasolta, hogy az indexes újságíró ne legyen ideges, „nyugodjon le”. Az újságíró visszakérdezett, hogy nem érzi-e Németh Szilárd azt, hogy ez a retorika vezet oda, hogy az állampolgárok feljogosítva érzik magukat arra, hogy fellépjenek vélt bűnszervezetek tagjai ellen, amire Németh Szilárd azzal kérdezett vissza, hogy ez az erőszak jelent-e meg az Origo szerkesztőségében vagy a lakossági fórumon. (Nem tudni, melyik fórumra gondolt, talán arra, ahol a 444 kollégáját támadták meg, de az biztos, hogy az Origo központjában például nem történt erőszak.) Ezzel zárta a beszélgetést:

„Semmilyen ilyen típusú erőszak nem jelenik meg, önök végighazudják az egész... önök végighazudnak mindent.”

Kérdés közben kezdte el alázni

Egy másik újságíró arról kezdte, van-e a Fideszben olyan utasítás, hogy a nem kormányhű sajtóval hogyan kell bánni ősztől, de Németh Szilárd meg sem várta, hogy befejezze:

„Nyugodtan olvassa fel, amit leírtak magának.”

Az újságíró szólt, hogy az ő kézírása, amit felolvas, mire Németh Szilárd azt mondta, hogy nagy valószínűséggel lediktálták neki. Végül arra a kérdésre, hogy van-e olyan utasítás, hogy aki kellemetlen dolgokat ír a kormánynak, azt lejárassák-e, azt válaszolta: „Nincs.”

Innentől tényleg csak magát hibáztathatja az, aki leáll vitatkozni a Fidesz alelnökével.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.