Az atomprogram mellett rakétaprogramját is folytatja Észak-Korea

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A műholdfelvételek alapján Észak-Korea leállította a Szohe rakétakísérleti telep leszerelését, jelentette az észak-koreai ügyekben leginkább jártas 38North kutatóközpont. Mint írták, a felvételek alapján augusztus 3. óta nem folynak jelentős leszerelési munkálatok a telepen, a korábban leszerelt eszközöket meg nem szállították el a telepről. Pedig a telep leszerelésének megkezdése volt az egyetlen gyakorlati eredménye Kim Dzsongun és Donald Trump júniusi csúcstalálkozójának.

A 38North műholdfelvételek alapján július 24-én közölte, hogy elkezdődött a telep központi létesítményének leszerelése, elbontanak egy rakétaösszeállító, illetve egy, a hajtóművek tesztelésére használt építményt.

A Szohe "űrközpont" a legnagyobb észak-koreai rakétakísérleti telep, 2016. február 7-én innen bocsátottak fel egy - Phenjan állítása szerint - műholddal felszerelt űrhajót. A Nyugat szerint Phenjan valójában új ballisztikus interkontinentális rakétával hajtott végre kísérletet.

A Szohe telep leszerelése összhangban lenne azokkal a vállalásokkal, amelyeket Kim Dszong Un tett Donald Trump amerikai elnöknek a szingapúri találkozójuk idején. Kim akkor megerősítette, hogy támogatja "a Koreai-félsziget teljes nukleáris leszerelését". Azóta kiderült, hogy nem beszélt komolyan. Az ENSZ Nemzetközi Atomenergia-ügynökségének szerdai jelentése szerint Észak-Korea valójában folytatja atomprogramját, és ezek szerint a rakétaprogramját se adta fel. (Via MTI)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.