Az atomprogram mellett rakétaprogramját is folytatja Észak-Korea

2018 augusztus 23., csütörtök 5:20
64

A műholdfelvételek alapján Észak-Korea leállította a Szohe rakétakísérleti telep leszerelését, jelentette az észak-koreai ügyekben leginkább jártas 38North kutatóközpont. Mint írták, a felvételek alapján augusztus 3. óta nem folynak jelentős leszerelési munkálatok a telepen, a korábban leszerelt eszközöket meg nem szállították el a telepről. Pedig a telep leszerelésének megkezdése volt az egyetlen gyakorlati eredménye Kim Dzsongun és Donald Trump júniusi csúcstalálkozójának.

A 38North műholdfelvételek alapján július 24-én közölte, hogy elkezdődött a telep központi létesítményének leszerelése, elbontanak egy rakétaösszeállító, illetve egy, a hajtóművek tesztelésére használt építményt.

A Szohe "űrközpont" a legnagyobb észak-koreai rakétakísérleti telep, 2016. február 7-én innen bocsátottak fel egy - Phenjan állítása szerint - műholddal felszerelt űrhajót. A Nyugat szerint Phenjan valójában új ballisztikus interkontinentális rakétával hajtott végre kísérletet.

A Szohe telep leszerelése összhangban lenne azokkal a vállalásokkal, amelyeket Kim Dszong Un tett Donald Trump amerikai elnöknek a szingapúri találkozójuk idején. Kim akkor megerősítette, hogy támogatja "a Koreai-félsziget teljes nukleáris leszerelését". Azóta kiderült, hogy nem beszélt komolyan. Az ENSZ Nemzetközi Atomenergia-ügynökségének szerdai jelentése szerint Észak-Korea valójában folytatja atomprogramját, és ezek szerint a rakétaprogramját se adta fel. (Via MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt