Vadai Ágnes a régi, KDNP-n gúnyoldó Orbánt csempészte bele a kérdésébe, Rétvári Bence azonnal fel is ismerte a "cinikus és értékvesztett hangnemet"

POLITIKA
2018 augusztus 24., 20:09
comments 152

„Óvodások, térdre, imához?” címmel kérdezte írásban Rétvári Bencét a DK-s Vadai Ágnes. Az apropót az adta, hogy a kormány egy rendeletmódosításal belevette az óvodai nevelés országos alapprogramjába a keresztény kulturális értékek megismertetését a gyerekekkel.

A képviselő idézte

  • az alaptörvényt: „mindenkinek joga van a gondolat, a lelkiismeret és a vallás szabadságához”
  • az óvodai nevelés országos alapprogramjáról szóló 2012-es, eredeti kormányrendeletet: „a gyermek nevelése elsősorban a család joga és kötelessége”, illetve „az óvodai nevelésnek a gyermeki személyiség teljes kibontakozásának elősegítésére kell irányulnia, az emberi jogok és a gyermeket megillető jogok tiszteletben tartásával”
  • majd a nemrég elfogadott módosítást a keresztény kulturális értékek megismertetéséről.

Vadai ezt a felsorolást azzal zárta, hogy 

„Csuhások! Térdre, imához! 

Remélem, a Kereszténydemokraták tapsolnak. Jézus Krisztus nevében tapsot kérek!”

Vadai kétségtelenül nem használt idézőjelet, és a forrást sem tüntette fel, de ezeket hagyományosan a korai Orbán Viktorhoz kötik. Előbbit többen halloták az ekkor éppen liberális Orbántól a rendszerváltás utáni első parlamentben, állítólag rendre ezzel kommentálta, ha felszólalt egy KDNP-s, de a hivatalos jegyzőkönybe nem került be. Utóbbi megjegyezése viszont ott is olvasható, Bogdán Emil, MDF-s képviselő szavaira reagált így Orbán 1991. június 10-én.

Rétvári Bence államtitkár Vadainak írt válaszának első felében nincs semmi meglepő a KDNP-s képviselőtől. 

„A keresztény kultúra az európai kultúra alapja, nélküle nem lenne Európa és nem lenne Magyarország. Olyan egyetemes érték, amelynek védelme, megőrzése kiemelten fontos, főleg akkor, amikor folyamatosan támadják az ebből fakadó nemzeti értékeinket, örökségünket.” 

A második rész viszont zavarbaejtő. Rétvári szerint Vadai

„kérdése jól illeszkedik a Demokratikus Koalíció egyház-, és Európa-ellenes kirohanásainak sorába. Az Ön kérdésének stílusa, cinikus és értékvesztett hangneme is tökéletes érv a köznevelési intézmények pedagógiai programjának megváltoztatása mellett.”

Merthogy Vadai a kérdés elején a jogszabályokból idéz, aztán Orbán állítólagos és tényleg elhangzott parlamenti bekiabálásait illesztette a szövegbe. A végén van még konkrét kérdés Vadaitól, de azokra sem annyira illik Rétvári leírása, hogy cinikus és értékvesztett hangnemű lenne:

„A fentiek miatt a következő kérdésekkel fordulok a Miniszter Úrhoz: 

  1. 137/2018. (VII. 25.) Korm. rendelet ,,Az érzelmi, az erkölcsi és az értékorientált közösségi nevelés" nem ellentétes az Alaptörvény VII. cikkével? 
  2. Meg kívánják ismertetni az óvodásokat más vallásokkal, illetve az őseink természethez kötődő többisten hitével?”

 Akkor mégicsak a szöveg közepe lehet a megoldás. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.