Az MSZP üdvözli, hogy hiába próbálta meg befolyásolni a szlovéniai választást Orbán és a propagandagépezete

politika
2018 augusztus 28., 12:43

Az MSZP üdvözli, hogy Szlovéniában baloldali kormány alakul, hiába próbálta meg befolyásolni a választást „Orbán Viktor és propagandagépezete”.

Hegyi Gyula az MSZP alelnöke sajtótájékoztatóján úgy értékelt: nem sikerült bevezetni az „Orbán-modellt” Szlovéniában. Felidézte, hogy a Mészáros Lőrinchez, Habony Árpádhoz és Andy Vajnához köthető üzleti körök megpróbálták befolyásolni a szlovén választást, hogy a Janez Jansa volt miniszterelnök vezette jobboldali Szlovén Demokrata Párt(SDS) megnyerje a választásokat.

De az MSZP alelnöke szerint a szlovén nép bölcsebbnek bizonyult, ahogyan azt „Orbán Viktor és a propagandagépezete képzelte”, ezért Janez Jansa nem alakíthatott kormányt, hanem egy baloldali koalíció vette át a hatalmat Szlovéniában, és a házelnöki posztot a MSZP testvérpártja, a szlovén szociáldemokraták kapták. Az MSZP politikusa üdvözölte az új szlovén koalíciót, amiben baloldali, liberális, zöld és baloldali keresztény mozgalmak vesznek részt.

Hegyi azt mondta, információik vannak arról, hogy az új kormány kivizsgálja majd a „Mészáros-, Habony-, Vajna- és Orbán-féle törvénytelennek vélt beavatkozást” a szlovén választásokba.

Felhívta a figyelmet arra, hogy bár Orbán Viktor sokszor beszél arról, hogy Európában „jobbra fordulás” tapasztalható, ehhez képest három hónapon belül már két EU-s országban, Spanyolország után Szlovéniában is megbukott a jobboldali kormányzás.

Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője (b), Hristijan Mickoski, a konzervatív macedón VMRO-SPMNE párt vezetője (b2), Janez Jansa, a Szlovén Demokrata Párt (SDS) elnöke (j3) és Orbán Viktor miniszterelnök (j2) az SDS kampányrendezvényén Celjén, a Golovec csarnokban 2018. május 11-én.
photo_camera Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetõje (b), Hristijan Mickoski, a konzervatív macedón VMRO-SPMNE párt vezetõje (b2), Janez Jansa, a Szlovén Demokrata Párt (SDS) elnöke (j3) és Orbán Viktor miniszterelnök (j2) az SDS kampányrendezvényén Celjén, a Golovec csarnokban 2018. május 11-én. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Arra a kérdésre, hogy mit szól az LMP-s Ungár Péter hétfői írásához, Hegyi Gyula azt mondta: ha valaki ellenzéki programmal indult a választáson, de közben rájött, hogy nagyjából egyetért Orbán Viktor rendszerével, az az ő dolga, meg azoké a szavazóké, akik abban a tudatban szavaztak az LMP-re, hogy ellenzéki pártra szavaznak. Nyilván ezeknek a szavazóknak is el kell tűnődniük azon, hogy egy kormánypárt felé sodródó LMP-t támogatnak-e vagy sem – mondta az MSZP alelnöke, aki szerint az MSZP azokkal kíván összefogni, akik velük együtt akarják leváltani az Orbán-rendszert. (MTI)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.