Így néz ki a Liberator-roncs, amire a Duna alacsony vízállásának hála bukkantak rá

történelem
2018 augusztus 29., 11:56
comments 211

A II. világháborúban lelőtt amerikai, B-24G típusú harci repülőgép roncsát a Dunában a folyó alacsony vízállásának köszönhetően találták meg. A megmaradt gépelemet kiemelték, és a RepTár Szolnoki Repülőmúzeumban állították ki. Így néz ki:

Magó Károly zászlós egy B-24G Liberator típusú amerikai bombázó roncsait tisztítja a RepTár Szolnoki Repülőmúzeumban 2018. augusztus 29-én.
photo_camera Magó Károly zászlós egy B-24G Liberator típusú amerikai bombázó roncsait tisztítja a RepTár Szolnoki Repülőmúzeumban augusztus 29-én. Fotó: Mészáros János/MTI/MTVA
B-24G Liberator típusú amerikai bombázó roncsai a RepTár Szolnoki Repülőmúzeumban 2018. augusztus 29-én.
photo_camera B-24G Liberator típusú amerikai bombázó roncsai a RepTár Szolnoki Repülőmúzeumban 2018. augusztus 29-én. Fotó: Mészáros János/MTI/MTVA

A repülőgéphez kapcsolódó írásbeli dokumentumok arról tanúskodnak, hogy 1944. július 30-án az amerikai 15. Légihadsereg 485. Bombázó csoportja a Dunai Repülőgépgyárat támadta. Frank Wodzinski főhadnagy repülőgépét a célra tartva eltalálta a légvédelem, így a bombázó függőlegesen zuhanni kezdett, majd becsapódott a Dunába. A zuhanást a legénységből egy katona élte túl. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.