A rohingya-krízis ellenére nem veszik el Aun Szan Szu Kji Nobel-díját

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Az ENSZ vizsgálóbizottsága hétfőn hozta nyilvánosságra jelentését arról, hogy a mianmari hadsereg népirtást követ el az országban élő muszlim rohingya kisebbség ellen. A jelentés szerint a hadsereg vezérkari főnökét és 5 tábornokát is a legsúlyosabb bűncselekmények miatt kellene nemzetközi bíróság elé állítani, amiért katonáik rendszeresen gyilkoltak le és csoportosan erőszakoltak meg rohingyákat.

Az ország miniszterelnöke az az Aun Szan Szu Kji, aki 1991-ben béke Nobel-díjat kapott a demokráciáért végzett munkájáért. A kormányfőt rengeteg nemzetközi kritika érte, amiért nem lépett fel hatékonyan a rohingyák elleni erőszakkal szemben, ráadásul szavakban sem ítélte el azt, inkább megmagyarázni igyekezett.

Az egy éve kezdődő hadműveletben több tízezer rohingya halt meg és több mint 700 ezer elmenekült az országból. Többségük most is bangladesi menekülttáborokban él.

A béke Nobel-díj adományozásáról döntő Norvég Nobel-bizottság titkára azt mondta, ennek ellenére sem veszik el a politikusnő díját, egyrészt azért, mert a díj szabályzata szerint ilyesmire nincsen lehetőség, másrészt pedig azért, mert a díjat múltbéli teljesítményéért kapta, nem pedig a teljes életművéért. (Guardian)

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.