A rohingya-krízis ellenére nem veszik el Aun Szan Szu Kji Nobel-díját

Az ENSZ vizsgálóbizottsága hétfőn hozta nyilvánosságra jelentését arról, hogy a mianmari hadsereg népirtást követ el az országban élő muszlim rohingya kisebbség ellen. A jelentés szerint a hadsereg vezérkari főnökét és 5 tábornokát is a legsúlyosabb bűncselekmények miatt kellene nemzetközi bíróság elé állítani, amiért katonáik rendszeresen gyilkoltak le és csoportosan erőszakoltak meg rohingyákat.

Az ország miniszterelnöke az az Aun Szan Szu Kji, aki 1991-ben béke Nobel-díjat kapott a demokráciáért végzett munkájáért. A kormányfőt rengeteg nemzetközi kritika érte, amiért nem lépett fel hatékonyan a rohingyák elleni erőszakkal szemben, ráadásul szavakban sem ítélte el azt, inkább megmagyarázni igyekezett.

Az egy éve kezdődő hadműveletben több tízezer rohingya halt meg és több mint 700 ezer elmenekült az országból. Többségük most is bangladesi menekülttáborokban él.

A béke Nobel-díj adományozásáról döntő Norvég Nobel-bizottság titkára azt mondta, ennek ellenére sem veszik el a politikusnő díját, egyrészt azért, mert a díj szabályzata szerint ilyesmire nincsen lehetőség, másrészt pedig azért, mert a díjat múltbéli teljesítményéért kapta, nem pedig a teljes életművéért. (Guardian)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.