Kurz kancellár agressziónak nevezte Oroszország kelet-ukrajnai tevékenységét

2018 szeptember 4., kedd 13:01
64

Agressziónak nevezte Oroszország donyec-medencei tevékenységét Sebastian Kurz osztrák kancellár kedden Kijevben, Petro Porosenko ukrán elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatójukon.

Az Interfax Ukrajina hírügynökség beszámolója szerint az osztrák politikus felszólította Moszkvát, hogy térjen vissza a konfliktus tárgyalásos rendezéséhez, méghozzá a normandiai formátum (Ukrajna, Oroszország, Franciaország és Németország) keretében.

„Még ha csekély is lesz az előrehaladás, akkor is folytatni kell, mert egyelőre az egyetlen formátum, amely létezik, és az egyetlen lehetőség a tárgyalások folytatására, arra, hogy majd valamikor békés megoldás szülessen” - fogalmazott a kancellár, aki szerint aggodalmat keltő a jelenlegi helyzet a Donyec-medencében.

Moszkva azután jelentette be a normandiai formátumú tárgyalások befagyasztását, hogy múlt pénteken Donyeckben pokolgépes merényletben életét vesztette Olekszandr Zaharcsenko kelet-ukrajnai szakadár vezető.

„Én most nemcsak mint Ausztria kancellárja, hanem mint az Európai Tanács elnöke mondom, hogy nagyon pontos reakciót várunk az orosz agresszióra” - fogalmazott Kurz.

Előző nap vált ismertté, hogy az Európai Unió diplomáciai szinten már döntést hozott az orosz és krími személyekkel, illetve kelet-ukrajnai szakadárokkal szembeni büntetőintézkedések újabb félévvel történő meghosszabbításáról.

Az osztrák kancellár Kijevben Petro Porosenko államfőn kívül találkozott Vitalij Klicsko főpolgármesterrel is. Klicsko - hivatalának közleménye szerint - köszönetet mondott az osztrák kancellárnak Ukrajna európai integrációs törekvéseinek és az Oroszországgal szembeni szankciók támogatásáért. Kérte továbbá, hogy Bécs támogassa Kijevet és gyakoroljon nyomást Moszkvára az Oroszországban politikai okokból bebörtönzött ukránok szabadon bocsátásáért.

„Támogatjuk a szankciókat és folytatjuk a gazdasági nyomásgyakorlást Oroszországra, és igen,ismerjük a nevüket a politikai bebörtönzötteknek és ragaszkodunk a szabadon engedésükhöz” - idézte a főpolgármesteri hivatal az osztrák kancellár válaszát. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt