A 28 tagország közül Magyarország járna a legrosszabbul, ha kilépne az EU-ból

A Banque de France tanulmánya mind a 28 tagállam esetében elemezte, milyen veszteségekkel járna, ha nem volna EU-tag, és kiderült, hogy Magyarország járna a legrosszabbul, a gazdasági teljesítményünknek majdnem a hatoda eltűnne.

Fotó: Botos Tamás/444

Persze az ilyesmit nehéz kiszámolni, hiszen nagyon komplex hatása van a gazdaságra az EU-tagságnak, de az így is látványos, hogy a tanulmány szerint a magyar GDP 2016 végén 14,2 százalékponttal volt magasabb annál, mintha az EU helyett csak egy sima szabad-kereskedelmi övezetben lennénk.

Ha egyoldalúan kilépnénk, a GDP 15,2 százalékkal csökkenne, ami a legnagyobb visszaesés a vizsgált országok közül. A tanulmányban az áll:

„Magyarország például a legoptimistább forgatókönyv szerint a GDP-je 4,7 százalékát veszítené el, míg a legrosszabb szerint 17,7 százalékot.”

A Brexitnél úgy számolnak, hogy Nagy-Britannia a GDP-nek csak a 2,4 százalékát bukhatja el, de még a hozzánk hasonlóan kicsi és nyitott Szlovákia és Csehország is csak 11-12 százalékot veszítene a kilépéssel. (via hvg.hu)

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.