A 28 tagország közül Magyarország járna a legrosszabbul, ha kilépne az EU-ból

eu
2018 szeptember 05., 09:20
comments 145

A Banque de France tanulmánya mind a 28 tagállam esetében elemezte, milyen veszteségekkel járna, ha nem volna EU-tag, és kiderült, hogy Magyarország járna a legrosszabbul, a gazdasági teljesítményünknek majdnem a hatoda eltűnne.

photo_camera Fotó: Botos Tamás/444

Persze az ilyesmit nehéz kiszámolni, hiszen nagyon komplex hatása van a gazdaságra az EU-tagságnak, de az így is látványos, hogy a tanulmány szerint a magyar GDP 2016 végén 14,2 százalékponttal volt magasabb annál, mintha az EU helyett csak egy sima szabad-kereskedelmi övezetben lennénk.

Ha egyoldalúan kilépnénk, a GDP 15,2 százalékkal csökkenne, ami a legnagyobb visszaesés a vizsgált országok közül. A tanulmányban az áll:

„Magyarország például a legoptimistább forgatókönyv szerint a GDP-je 4,7 százalékát veszítené el, míg a legrosszabb szerint 17,7 százalékot.”

A Brexitnél úgy számolnak, hogy Nagy-Britannia a GDP-nek csak a 2,4 százalékát bukhatja el, de még a hozzánk hasonlóan kicsi és nyitott Szlovákia és Csehország is csak 11-12 százalékot veszítene a kilépéssel. (via hvg.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.