A 28 tagország közül Magyarország járna a legrosszabbul, ha kilépne az EU-ból

A Banque de France tanulmánya mind a 28 tagállam esetében elemezte, milyen veszteségekkel járna, ha nem volna EU-tag, és kiderült, hogy Magyarország járna a legrosszabbul, a gazdasági teljesítményünknek majdnem a hatoda eltűnne.

Fotó: Botos Tamás/444

Persze az ilyesmit nehéz kiszámolni, hiszen nagyon komplex hatása van a gazdaságra az EU-tagságnak, de az így is látványos, hogy a tanulmány szerint a magyar GDP 2016 végén 14,2 százalékponttal volt magasabb annál, mintha az EU helyett csak egy sima szabad-kereskedelmi övezetben lennénk.

Ha egyoldalúan kilépnénk, a GDP 15,2 százalékkal csökkenne, ami a legnagyobb visszaesés a vizsgált országok közül. A tanulmányban az áll:

„Magyarország például a legoptimistább forgatókönyv szerint a GDP-je 4,7 százalékát veszítené el, míg a legrosszabb szerint 17,7 százalékot.”

A Brexitnél úgy számolnak, hogy Nagy-Britannia a GDP-nek csak a 2,4 százalékát bukhatja el, de még a hozzánk hasonlóan kicsi és nyitott Szlovákia és Csehország is csak 11-12 százalékot veszítene a kilépéssel. (via hvg.hu)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.